lauantai 23. toukokuuta 2020

Keväällä kesämökillä


Kevätkausi avattu mökkeilemällä
Puolitoista viikkoa, noin, mökillä. Toki asioilla piti välillä käydä ja anoppia moikkaamassa kuten vaimon siskojakin. Tampereelta roudattiin ruoat mutta juomia jouduttiin hankkimaan hieman lisää paikallisesta Salesta. Ei siis mennyt ihan koronasuositusten mukaan.

Kevätprojekti eli terassin kunnostus jatkuu
Edellisenä vuonna korjasin, toki vaimon avustuksella, terassin etunurkan. Se on tuulelle ja tuiskulle altis ja vuosien, yli viidenkymmenen, kuluttama. Päätyterassi on tehty vasta mökin rakentamisen jälkeen samoin aikoihin kuin isohko makuuhuone toiseen päähän. Siis reilut kaksikymmentä vuotta myöhemmin 1990-luvun puolella. Mökin perusosa eli takkahuone ja sauna on tehty 1972.

Maalauksen uusinta paljasti viat
Aiemmin terassin jo maalasin ja silloin totesin tarpeen kunnostaa kaksi kohtaa. Tämä on siis, kaikenkaikkiaan viides, terassin kunnostusvuosi. Ensimmäinen oli etuportaiden valmistus, sitten takaportaat. Sen jälkeen terassin maalaus kauttaaltaan ja kahtena vuonna lahovaurioiden kunnostusta. Leppoisaa puuhastelua.


Ei ole aika tullut pitkäksi
Ja tämä siis koskee vain mökin kulman kiertävää terassia. Muualla on jutut pation teosta, veneen korjauksesta, vajan kunnostuksesta ja aitan oikaisusta kahdella tapaa, tapa 1 ja tapa 2. Lisäksi, tietenkin, em. kohteiden ylläpito. Aitan pärekatto vaatii huomiota lähiaikoina.
Ensimmäinen kunnostushommani tällä mökillä oli varsin proosallinen: huussin reiän kannen teko. Sen jälkeisiä pikkujuttuja en ole luetteloinut mutta kyllä joka päivälle on aina jotain puuhaa löytynyt. Aikaa ja olutta kuluu rattoisasti.

Asiaan
Kokemusta tuli jo etukulman kunnostuksesta joten samoilla lääkkeillä etenin. Lahonneen materiaalin poisto, sen korvaaminen uudella ja jälkityöt. Myös lahoamisen syiden vähentaminen mielessä.

Purkukohde. Terassin katon kulmatolppa tunkattu.

Kiveä vasten
Terassia aikoinaan tehdessä on puinen rakenne tehty suoraan kalliolle. Kyseisessä kohdassa vesi valuu rinteestä sopivasti suoraan rakenteisiin. Se ei sinänsä vielä ole kovin fataalia mutta kun mukana tulee kariketta ja multaa niin se on hyvin ikävää puurakenteille joita ei ollut eristetty mitenkään maaperästä.

Pehmeää on.

Mätä puu pois ja ehyelle mahdollisuus kuivua
Jouduin purkamaan terassin ehyttä laudoitusta pois jonkin verran että pääsin siistimään myös terassin alle kertyneen humuksen. Laudoituksessa ei lahovikaa ilmennyt. Yllä olevan kuvan oikeassa alakulmassa näkyy harmaata laastia jonka varaan terassin kulma on tuettu. Se on myös ohjannut vettä puurakenteisiin. Laastimöykyn laitoin palasiksi ja täytemaaksi muualle. Kaikella on kohteensa.

Muut kulmat kunnossa
Muutoin mökin kaikki nurkat ja seinät ovat kalliolla betoniputkien varassa ja parhaimmillaan liki metrin irti maaperästä. Mutta ylärinteen puolella on tilanne hieman huonompi. Pitää lapioida maata pois. Luonto pyrkii kiinni rakenteisiin.

Laudoitus purettu osittain ja laho puu poistettu.

Mätää vain palkkien päissä
Työ ei ollut mitenkään erityisen hankalaa muutoin kuin että piti työstää ihan maan rajassa. Yllä olevassa kuvassa on kallio jo paljastettu. Yläreunassa kuvan on takaportaiden alin askelma. Iso pala laastia on siirretty muualle. Sitä ei enää tarvita. Puurakenne ei tule enää koskemaan maata tai kalliota. Mikäli se minusta riippuu. Alle on tarkoitus jättää ilmatilaa ja jatkossa huolehtia ettei kariketta ja muuta ryönää kulkeudu terassin alle hautomaan kosteutta.

Terassin kulman alta poistettua maatumaa.

Neljä kärryllistä
Maata, mutaa, puiden neulasia ja muutakin sen tapaista sai kärrätä pois. Tilalle ei tule mitään. Pyrin estämään em. materian kerääntymisen ja pysymisen pois terassin alta tuulettamalla sitä riittävästi ja pitämällä silmällä ettei maakosketusta tapahdu. Toisin sanoen aika-ajoin siirtämällä maatuvaa tavaraa pois kun kertymä uhkaa rakenteita.

Monenmoista työapuvälinettä tarvitsin. Artulta lainattu kompressori.

Ruuveja ja nauloja
Kirves ja saha olivat enimmin käytettyjä työvälineitä. Myös akkuväännin nopeuttaa hommia. Lisäksi kohtuudella puhtijuomaa että höylä liikkuu liukkaasti.

Kaikki laho pois ja uutta puuta tilalle
Selkeä resepti. Onneksi oli kuivaa puuta hankittuna. Tosin sekin meinasi kastua kun tuuli kääntyi länteen ja ukkoskuuroja kulki itään. Ikävä olisi tehdä hommia jos kylmää vettä sataa niskaan. Onneksi ilma sentään oli viileää. Ei hiottanut.

Työmaalle suojaus.

Maali päälle
Tosin ei joka paikkaan. Osa puurakenteista, kuten kulmatolpan alapää, oli vetisen märkää joten vain kuorin vanhan maalin ja mädäntyneen pintapuun pois että puu kuivuu. Puuosat on maalattu vain näkyviltä puoliltaan. Muualla puu saa hengittää. Kunhan kesä kuivaa puuosat niin maalaan ne siistin näköisiksi.

Korjaustyö pääosin valmis.

Kesäkuussa lisää puuhia
Mökille siirrymme pidemmäksi aikaa parin viikon päästä. Pääsen viimeistelemään rakenteet mikäli sää sallii ja puuosat ovat kuivaneet.
Jatkoa tähän tulee vielä terassitöiden viimeistelyn muodossa.

Takaportaat
Kuten näkyy on luonto tullut lähelle. Takaportaiden alarapun irrotettuani sen alusen siivosin perusteellisemmin ja muualta askelmien alta karikkeen viskelin käsin pois mutta, alhaalta katsoen, oikean puolen porrasjuoksuun on puolukka kasvanut kiinni. Siihen pitää nätisti leikata noin 10 sentin rako juoksun viereen ja kaivaa sen alta kurat pois. Se pitää tehdä nätisti puolukanvarpuja tarpeettomasti turmelematta. Eihän se niiden syy ole ja ovat nättejä katsella ja tuottavat ruokaa syksymmällä. Raput on käsitelty kyllästysaineella sekä tekovaiheessa että kerran myöhemmin. Kestänevät ainakin muutaman vuoden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti