maanantai 14. toukokuuta 2018

Aitan oikaisu tuulivoimalla


Vinossa kahdella tavalla
Aitassa oli kahdenlaista vikaa: se oli sekä kallellaan että sen yläosa oli liukunut kallistuman takia samaan suuntaan. Esimerkiksi ovi ei toiminut.

Ensin vaakasuoraan
Kaltevuus oikaistiin miesvoimalla ja hydrauliikalla mutta koko hirsirakenteen vinouman oikaisuun ei mies- ja konevoima riittänyt.

Seinät suoraan
Sopivassa paikassa kasvoi mäntyjä. Niihin kiinnitin tavanomaisia lastiliinoja 6 kappaletta. Aitan osalta liinojen kiinnityspisteet olivat mahdollisimman ylhäällä että myös kauimmaisella sivulla. Veto tapahtui ikään kuin aitan läpi.

Aika ja tuuli hoitaa
Lastiliinat olivat kiinni elokuun alusta seuraavan vuoden toukokuulle. Kerran kiristin liinoja syyskuussa. Jo silloin saattoi havaita oikenemista mutta pysyvyyden vuoksi annoin mennä "hieman yli".

Lastiliinat lähimpiin isoihin mäntyihin kiinni ja kireälle.

Tuulivoimalla ja kireillä liinoilla
Talven puhurit kun puhaltelivat mäntyihin liikettä niin liinojen kautta voima siirtyi hellävaraisesti myös aitan seinärakenteisiin. Koska kysymys on salvosaitasta niin ylhäältä voima vaikutti myös alempiin hirsikertoihin salvosten kautta. Jos palautuu liikaa eli menee taas vinoon niin menetelmää pitää vain käyttää lisää. Jospa laittaisi toukokuussa ja antaisi olla syksyyn asti niin joutaisi käydä kiristämässä välillä.

Alaosaan tuet
Ettei aitta liikkuisi kokonaan ja putoaisi kivijaloiltaan niin laitoin seinän alimman hirren ja rinteessä olevien isojen kivien väliin pönkän. Aitta on edelleen samoilla sijoillaan.

Ovi ennen oikaisuyrityksiä.

Vinossa
Kynnyksellä oleva vesivaaka on aivan suorassa kun sen vasemman pään alla on männyn käpy. Tämä oli lähtökohta ennen oikaisua. Oven kamanan yläpuun vasemman kulman liitos on aivan kiinni.

Oikaisutyövälineet  Bilteman valikoimista.

 Oven kamana ja kulmat suorassa.

Talven jälkeen
Kamanan kulmat kertovat että muutosta on tapahtunut. Oikean puolen rako on kaventunut ja vasemmalla levennyt.

 Ovi oikaistuna ja toimivana.

Aitta odottaa kesävieraita. Varauksia saa esittää.

Suurpiirteistä
Nyt sisällä olevat kaappi ja parivuode ovat suorassa. Ei putoa vuoteesta.
Sataprosenttisesti tällaista rakennusta ei voi oikaista sillä se ei ole alunperinkään tehty kovin tarkkaan ja tarkoitettu maatilalla lähinnä elintarvikkeiden säilytykseen ja kesällä tyttärien ja piikojen majoitukseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti