maanantai 14. toukokuuta 2018

Aitan oikaisu tuulivoimalla

Aitassa oli kahdenlaista vikaa: se oli sekä kallellaan että sen yläosa oli liukunut kallistuman takia samaan suuntaan. Esimerkiksi ovi ei toiminut.

Kaltevuus oikaistiin miesvoimalla ja hydrauliikalla mutta koko hirsirakenteen vinouman oikaisuun ei mies- ja konevoima riittänyt. Sopivassa paikassa kasvoi mäntyjä. Niihin kiinnitin tavanomaisia lastiliinoja 6 kappaletta. Aitan osalta liinojen kiinnityspisteet olivat mahdollisimman ylhäällä että myös kauimmaisella sivulla. Veto tapahtui ikään kuin aitan läpi.

Lastiliinat olivat kiinni elokuun alusta seuraavan vuoden toukokuulle. Kerran kiristin liinoja syyskuussa. Jo silloin saattoi havaita oikenemista mutta pysyvyyden vuoksi annoin mennä "hieman yli".

Lastiliinat lähimpiin isoihin mäntyihin kiinni ja kireälle.

Talven puhurit kun puhaltelivat mäntyihin liikettä niin liinojen kautta voima siirtyi hellävaraisesti myös aitan seinärakenteisiin. Koska kysymys on salvosaitasta niin ylhäältä voima vaikutti myös alempiin hirsikertoihin.

Ettei aitta liikkuisi kokonaan niin laitoin seinän ja rinteessä olevien isojen kivien väliin pönkän. Aitta on edelleen samoilla sijoillaan.

Ovi ennen oikaisuyrityksiä.

Oikaisutyövälineet  Bilteman valikoimista.

 Oven kamana ja kulmat suorassa.

 Ovi oikaistuna ja toimivana.

Aitta odottaa kesävieraita. Varauksia saa esittää.

Nyt sisällä olevat kaappi ja parivuode ovat suorassa. Ei putoa vuoteesta.
Sataprosenttisesti tällaista rakennusta ei voi oikaista sillä se ei ole alunperin tehty kovin tarkkaan ja tarkoitettu lähinnä elintarvikkeiden säilytykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti