keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Aitan oikaisua


Perinnerakennus
Mökillä on makuuaitta. Aito, noin vuosisadan ikäinen entinen vilja-aitta joka on siirretty mökkitontille lisämajoitustilaksi maatilan pihapiiristä. Hyvin ovat vieraat ja tutut aitassa viihtyneet.

Kallellaan ja vinossa
Siinä on kaksi hitaasti tullutta vikaa. Ensin se on kallistunut hieman. Maksimissaan noin kuusi - seitsemän senttimetriä takaseinän järven puoleisesta päästä. Myös etuseinä on kallistunut järvelle päin mutta vähemmän. Se on aiheuttanut tietysti myös lattian kallistumisen ja aitassa oleva parivuode ei ole ollut ilman jalkojen toispuoleista jatkamista oikein mukava.

Vinous
Toinen vikakin johtuu kallistumisesta. Aitan päätyseinät ovat kallistuneet mutta samaan suuntaan. Myös järvelle päin. Se on vaikuttanut erityisesti oveen sillä se ei ole mennyt aikoihin kiinni kuin väkisin nostamalla ja vetämällä. Nämä asiat olisi tarkoitus korjata. Aitan lattia on omilla kivijaloillaan tuettu. Sekin tarvitsee tunkkaamista.

Normivälineitä
Työvälineinä pari hydraulitunkkia, vesivaaka ja lastiliinoja sekä mietoa olutta.

Kallistunut ja vino aitta.

 Vesivaaka kynnyksellä.

Kupla on oikeassa laidassa. Vinoutta on useita asteita.

Apuna veljeni Janne.

Tunkit nostamista varten.

Apuvälineet 
Paksut metallipalat tunkin yläpään levikkeeksi olivat tarpeen sillä tunkin sylinterin pää muutoin painuisi puun sisään. Missään ei ole tosin lahoa mutta tunkilla on suuri voima ja aitta painaa sillä se on tehty noin 6 tuumaa paksuista hirsistä.

 Korotuspala takanurkassa.

Etunurkan kaksi korotusta.

Vanha rakennus muuttaa muotoaan
Korotukset eivät ole lopulliset. Uudessa asemassaan hirsirakennus todennäköisesti vielä liikkuu ja hakeutuu. Parin vuoden päästä mittailen uudelleen tilanteen.

Verkonsilmämuodon oikaisua lastiliinoilla.

Sidontaliinat apuna
Liinat ovat kiinni aitan vasemman pään hirsissä ja lähistön kahdessa männyssä. Kun tuulee niin männyt heiluvat ja nykivät rakennusta suoraksi. Käyn tarkistamassa asian ennen syyskäyntiä jos ilmenee että aitta on jo oiennut tai vastakkaisessa tapauksessa kiristämässä liinoja lisää. Pitää laittaa vakoilija asialle. Mökkitontilla on kuukauden ajan vuokralaisia mutta he eivät aittaa tarvitse. Saattaisi nurkat narista tuulisella säällä.

 Ovi ennen oikaisua.

Käpy
Kuvassa vesivaa'an vasemman pään alla on käpy. Vesivaaka on suorassa.

Näkyy aitan oven kamanan asennossa
Ovi oli kahdesta syystä vinossa. Aitan kallellaan olon ja siitä seuranneen etu- ja takaseinien hirsien hidas valuminen kallistuksen suuntaan. Oven kamanan vinoista raoista voi päätellä suunnan.

Prosessi jatkuu
Kallistuma oikesi tunkeilla mutta vinous on vielä työn alla. Yhteensä neljä lastiliinaa vetää rakennuksen yläosan hirsiä että aitta oikeaisi. Jätin liinat siihen asti kun syyskuussa jälleen laitetaan mökki talvikuntoon. Loppujen lopuksi liinat olivat talven yli toukokuulle asti.

Pientä oikenemista havaittavissa.

Karmi oikeaa
Vasen kamanan rako kasvaa, oikea kapenee. Kaksi päivää vedon aloittamisesta. Vertaa aiemmin otettuun ovikuvaan.
Eiköhän se siitä. Tuskin ilmiö toistuu enää koska koko aitta on suorassa joten kallistavaa momenttia ei enää ole.

Silmä kertoo milloin on hyvä
Mittausteknisesti oikaisu oli hankala sillä mitään selkeää kiintopistettä aitassa ei ole johtuen rakennustavasta. Ovi toimii jo oikein hyvin eikä sitä tarvitse paiskoa tai nostaa että sen saa lukkoon.

Jatkot kirjoittamatta
Lisään jatkoa toukokuulta 2018 kunhan taas pääsee Mökille. Aitta lienee silloin jo oiennut. 
 
Syksyllä 2021 
Aitta sai jo osittain saman punamaalin kuin on saanut moni muukin kohde mökillä. Punamultaväriä on suosittu. Jos säätila olisi ollut suotuisampi niin maalaus olisi edennyt nopeammin. Märkää ei voi maalata tai ei ainakaan tule hyvä tulos.

Kesällä 2022 jos aika suo
Tarkoitus olisi poistaa Tyynelään menevät luonnonkiviportaat sillä vanhemman väen on niitä hankala kulkea. Luultavasti syntyy kapeahkot puuportaat kaiteen kera matalalla askelkorkeudella. Portaat olisi tehtävä puusta maanpinnan tasoon eikä sen päälle sillä näin rannassa sellainen ei olisi nättiä. Pitää siis kaivaa pintamaata ja kiviä pois. Alla on kalliorinne joten sen alemmaksi ei pääse. Aika näyttää mitä syntyy. Toisaalta: on olemassa sellainen sanonta että mitä ei voi piilottaa niin sitä pitää korostaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti