perjantai 17. syyskuuta 2021

2021 syksyviikko Mökillä


Vaihtelevat säät
Mökille saapuessa normi syyssää eli pilvistä, tuuli luoteesta, heikkoa tihkusadetta eli mökki äkkiä lämpimäksi. Ensin sauna kuumaksi ja kun muuri oli lämmennyt tarpeeksi niin pitkään kylmänä ollut takka myös pikkupuilla lämpimäksi.

Tuuli lounaasta
Säätiedon mukaan 15 - 17 metriä sekunnissa puuskaista tuulta +6 Celsiusta. Tuulta kesti noin 2 vuorokautta ja sähköt poikki pariinkin kertaan. Sekaan silti mahtui koska sadetta oli vain satunnaisesti ja se ei suunniteltua maalaushommaa haitannut liiaksi koska maalattava seinä oli suojaisella puolella. Pukeutua piti ihan talvikamppeisiin. Kuten yleensä, mökille viedään ne vielä käyttökelpoiset vanhat vaatteet joilla ei enää julkisesti kehdannut kulkea. Eli rytkyt ylle ja tikkaille.

Aitan uusi katto
Pärekatto, jota olin tekemässä edesmenneen appeni kanssa, lahosi parinkymmenen vuoden jälkeen silloisista ajatuksistamme riippumattomasti ja sen sijalle teetimme huopakaton alkukesällä 2021 jonka arvelimme olevan riittävän pitkäaikainen ja näyttää mukavalta sekä sopii rakennuksen ja ympäristön väreihin. Eikä pidä sateella kovaa melua. Aluslaudoitustakaan ei tarvinnut uusia. Päreet, nuo oksattomasta puusta höylätyt lastut, pinnan mädäntymisestä huolimatta, olivat pitäneet kuivan alla ja veden yllä.

Maalaushomma alussa: tikkaat valmiudessa ja seinän oikea puoli harjattuna.

Harjaus vaativin homma

Hirsiin on ajan kanssa tarttunut kaikenlaisia kasvustoja jäkälistä homeisiin joten ne piti, kaiken muun töhkän ohella, teräsharjalla hinkata pois niin esiin sai aitoa puupintaa näkyviin. Halkeamille tai kapeille raoille olisi tarvinnut hiekka- tai soodapuhalluksen jos oikein hyvää tekisi mutta harjaus riittäköön tässä projektissa. Maali tarttui hyvin.

 
Aitan etunurkka on ollut kaksivärinen.
 
Teräsharjaa tarvittiin
Kun ryhdyin teräsharjalla poistamaan irtolikaa, puutomua ja vanhaa maalia kohteista irtipois paljastui että nurkkasalvosten päät ovat olleet valkoiset etuseinän puolella. Kuten myös ovi ja sen karmit ovat olleet. Tosin ovi on karmeineen myöhemmin värjätty keltaisella ja salvokset punaisella. Niin ne nytkin tulivat maalatuiksi päädyn suunnalta mutta sivuseinien salvosten päät, kuten ovenkin, maalaan alkuperäisellä valkoisella. Ainakin pimeässä osuu aitan oven kohdalle paremmin sillä saattaahan neitokainen siellä vuottaa sulhoaan heinänkorsi polvien välissä... 
 
Etu- ja takapäätyä ei ole koskaan maalattu aiemmin.

Aittarivi ollut maatalon pihamaalla
Aitat, kaikki kolme, ovat olleet rivissä tasamaalla ja niin lähekkäin että ei ollut tarvetta koristella saati maalata päätyjä jotka eivät muutenkaan näkyneet. Sen sijaan etupuoleen oli satsattu ainakin kahdella värillä: punamullalla ja valkoisella maalilla. Muiden aittojen kohtalosta ei minulla ole vielä selvyyttä. Epäilen että ne on myyty tai käytetty hirret muihin tarkoituksiin.

Pieniä puutteita vielä päädyssä mutta maalipinta muutoin ookoo.

Alustan tuleva tyhjennys
Aitan alle on kerääntynyt monenlaista: kevyet lapetikkaat mökin kattoa varten ja uudesta aitan huopakatosta jääneet jämäpalat, yhteensä useampi neliö. Koitan ideoida käyttötarkoituksen niille. Ehkäpä ulkokeittiön ja grillin yhdistelmäkatoksi.
Puurimasta ristikko kolmelle sivulle näkösuojaksi. Sitä ennen kaikki romu ja tarpeeton sieltä pois. Kertymää on kolmen sukupolven ajalta. Enimmäkseen jo sinistynyttä puutavaraa mutta myös vanhoja metalli- ja lasiesineitä.  Myös aitan etuportaat pitää tehdä lahonneen tilalle. Samalla leveämmät niin kapea kuisti voisi olla oleskelutilana kevyen kesäsateen aikana.
 
Kysymys tietäjille
Aitan päädyssä on neljä symmetristä tapinpaikkaa joissa tapin jäännökset vielä ovat ja niiden yläpuolella, myös symmetrisesti edellisiin nähden, kaksi lovea. Mitä näillä on tehty? Ikkuna ei ole kuulunut varustukseen vaan on tehty vasta muutama vuosi sitten ettei aitta aivan pimeä olisi kesäöinäkään.
 
Kuistin räystään alla
Siellä on "varaosataivas" eli puutavaraa kosteudelta suojassa jotka ovat varatut korjausosiksi tai sitten tulevien projektien tarpeiksi ja loput yli jäänyttä puutavaraa. Kyllä niillekin käytön keksin ajan kanssa. Takaportaan kaiteet kai kaipaavat toteutusta. Höylää ja sahaa sekä kohtuullisen määrän mietoa olutta.
 
Aitan kuistin lattia sai myös punamullan ylleen.

Herätemaalaus
Toistaiseksi on menossa perheenjäsenten välinen henkinen sumopaini siitä että maalataanko nyt vielä välttävässä punaisuudessa olevat etu- ja takaseinät samalla maalilla vai annetaanko patinan näkyä. Malliksi maalasin maalaamattoman kuistin lattiaan punaisen värin. Onhan tuossa melkoinen sävyero. Valkoisista pöllinpäistä on jo sopu sekä oven väristä.
 
 
Aitan toinen pääty saa myös punamullan ehkä keväällä -22 jos kuntoa piisaa.
 
Myrskyisten kahden päivän jälkeen tuuli lientyi vain pienen aallokon tuottajaksi.
(Kuva on käsittelemätön värikuva vaikka ei siltä näytäkään.)

Ei mikään työleiri
Vaikkakin teen näitä mielläni lähinnä ruoka/juomapalkalla niin saan myös mielihyvää siitä että jotkin asiat ovat siistissä kunnossa ja tulevaisuudessa joku ajattelee samalla tavoin ja jatkaa ylläpitoa. Pysyypä hoksottimet ja liikuntaelimet jonkinlaisessa kunnossa kun ei vain riippumatossa makaile vaan miettii ja suorittaa ilman paineita ranteet rentoina.

Aiempia toimia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti