maanantai 19. elokuuta 2019

Mökin vajan lattian uusinta


Asia vaivaa
Monet vuodet on harmittanut pihanperällä olevan kolminaisuuden rakenteet. Vajarakennus koostuu kolmesta toiminnallisesta osasta: puuhuussi jonka lattia ja istuin ovat samaa rakennetta muun rakennuksen rungon kanssa. Kolmiseinäinen makkilaatikko on valettu betonista, onneksi.
Keskellä on liiteri. Siinä ei luonnollisesti ole lattiaa vaan vain puupalikoista ja karikkeesta laadittu ilmava alusta jonka varassa klapit ovat pinottuina takaseinää vasten kahden sivuseinän välissä. Kolmas osa on vaja jossa säilytetään tarpeellisia tai mahdollisesti jotain tunnearvoa sisältäviä tavaroita. Siinä on lattia. Mutta erikoista on että lattia on eri rakennetta ja puupalkkien varassa maata vasten ja ajan kuluessa kallistunut ja vääntynyt. Notkuu ja narisee kun siellä käy eikä mikään ole suorassa.

Tavarat katoilevat
Jos sormista lipsahtaa ruuvi tai pienehkö työkalu se suurella todennäköisyydellä katoaa lattian alle sen raoista. Muutenkin se on sekava kokoelma sekalaista tavaraa. Samalla saa ryönä lähteä kauas pois.
Pyrin laittamaan pienen viilapenkin tukevasti ikkunan alle. Monesti sellaista olisi tarvittu. Nyt siihen on tilaa.

Tuntemattomasta syystä
En ymmärrä sitä miksi lattia on tehty puiselle perustalle maapohjalle kun muutoin koko rakennus on kivijalkojen varassa. Huussin osalta on betonista valettu kolmiseinäinen allas joka pitää tuotokset sisällään kunnes tulee tyhjentämisen aika. Keväisin on tyhjennys.

Suorassa jo viitenä vuosikymmenenä
Kolminaisuuden rakenne on tehty silmämääräisesti mutta seisoo kokolailla suorassa jo 70-luvulta alkaen. Aion luottaa rakenteeseen edelleenkin.

Vajan tyhjennys
Kahden hengen voimin tavarat siirtyivät ulos odottamaan. Samalla oli hyvä tilaisuus laittaa eri läjään tavarat joita ei varmasti tarvittaisi. Myös löytöjä tehtiin.

Tavarat ja kalusteet odottivat ulkona.

Ilmainen lattiamateriaali
Kerhollani, LCR-mc Ylöjärvi, rakennettiin tiloihin toinen kerros. Sen lattia tehtiin pontatusta lastulevystä joka on paksua ja jämäkkää tavaraa. 60 sentin niskajaolla. Koska kakkoskerros Kerholla on parvimainen ja vino päädystään jäi paljon vinopäisiä lastulevyn kappaleita yli. Sain kerätä tämän jämämateriaalin omiin tarkoituksiini. Pakettiauton perä painui melko alas. Painavaa tavaraa.

Vanhan lattian purkaminen
Sorkkarauta ja vasara riittivät purkuvälineiksi. Vanha lautalattia lepää kolmen niskan varassa. Niskat ovat kakkkosnelosta tuumamittoina ilmoitettuna. Ne käytin uudelleen.

Alkuperäisen lattian vähiten vinoin kohta.

Purkaminen aloitettu peräseinältä.

Romua ja ryönää
Vajan lattian alle oli "säästetty" tyhjiä lasiesineitä kuten pulloja ja lasitölkkejä. Ehyitä ja rikkinäisiä. Lisäksi metallitavaroita joiden tarkoitusta en tiedä kuten vanhaa rispaantunutta teräsvaijeria. Pakkasimme pakun perään ison kasan sekalaista romua ja veimme ne asianmukaiseen kohteeseen kierrätyskeskuksen romulavoille. Myös tiiliä löytyi. Ne siirrettiin parempaan talteen Mökin kivijalan taa.

Kolmannes lattiasta purettu. Valetut kivijalat seinän alla.

Maavarainen rakenne
Kolmea niskaa kannatteli kaksi entistä sähkötolpan pätkää. Olivat painuneet maaperään. Ympärillään monenlaista tavaraa.

Purkulaudat nauloineen.

Hyväkuntoista puutavaraa
Purkulaudat ovat pääosin ihan kunnossa. Lady kopisteli niistä naulat pois. Näillekin käyttö löytyy kunhan aikaa kuluu.

Kyllästetty materiaali
Sitä en vie kierrätykseen eikä sitä saisi polttaakaan joten sille on keksittävä käyttöä. Osan jo käytinkin sillä Mökin pihamaalla on pölkkybaariksi nimeämämme pöytä ja sen penkit. Niiden alimmat rakenteet ovat osittain mädäntyneet. Kyllästetty materia kestänee niissä pitkään.

Lattia purettu. Osa romusta kerätty jo pois.

Uusi rakenneratkaisu
Lattia tuli, luonnollisesti, hieman ylemmäksi sillä kiinnitin kakkosnelosniskat kuvassa yllä näkyvien seinärakenteen kehän alaniskojen tasalle toisinpäin kuin oli alunperin sillä niin päin niiden pituus riitti.

 Työvälineet ja palapeli koottu.

Paljon sahaamista ja sovittelua
Koska levyn palat olivat suht pieniä ja niiden sivuissa pontit oli melkoinen järkeily miten ne saa riittämään siten että rakenne tulee niin kuin levynpalat sen pontatut laidat määrittävät.

Pintakäsittely
Lady of the House halusi maalata lattian. Tarjolla oli vain valkoista öljymaalia jolla hän siveli lattian kahteen kertaan. Pyysin maalata valkoiseksi myös liiterin ovenkarmin alapuun että sen näkisi hämärässäkin sillä siihen syksypimeällä asioidessa olen kompastellut. Rakennuksessa ei ole sähköjä joten valoa on kannettava mukana pimeän aikaan asioitaessa.

Lattiassa pinta.

Tavarat takaisin
Ensin hyllyt ja muut huonekalut. Sitten kaappeihin ja hyllyille pikkutavarat. Lattialle jäi paljon vapaata tilaa koska paljon lähti kierrätykseen. Kuten rikkinäiset huonekalut ja muuta tarpeetonta isompaa ja pienempää tavaraa. Anopilta ei kysytty. Eikä kerrottu.

Tilaa syntyi lisää
Koska osa roinasta katosi ja hyllyt ja kaapit tulivat tehokäyttöön keskilattialle jäi tilaa ja kaikkiin kohteisiin ylettyy helposti. Käytettävyys parani ja tarpeelliset tavarat löytyvät.

Vajan kamat
Jonkin verran on työkaluja kuten kirves, vesuri, 90cm kaarisaha, käsisaha, rautasaha, oksasakset, putkitongit, rautakanki, lapio, talikko jne. Pakillinen sekalaisia käsityökaluja. Lokerikoissa on ruuveja ja nauloja ja muuta pientarvetta. Veneilyvälineet tietysti. Varakiuas odottaa vanhan kiukaan kuolemaa. Iso hiiligrilli mahtuu nyt hyvin kuten myös kottikärryt. Kalastusvälineitäkin löytyy: vapoja mato-ongintaan, pari virveliä sekä haavi. Verkot on myyty pois sillä sen lajin kalastaminen ei minua kiinnosta. Sain siitä lapsena ja nuorukaisena tarpeekseni sekä känsiä käsiin.
Mökin "varaosia" löytyy kuten liittimiä, putkia ja tiivisteitä vesijohtoihin ja viemäriin. Pitkä vesiletku ja jatkojohto Aitan sähköistämiseksi. Lisäksi sekalaista tarvittavaa kamaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti