keskiviikko 5. maaliskuuta 2025

Omavalmiste Verstasvaruste: hydraulinen prässi, muutos ja siistintää.

 

Aiemmin seisoi lattialla
Purin, tilanpuutteen vuoksi, prässin jalustaosan pois. Yläosa tulee, aluksi, työpöydän päätyyn tai muuhun sopivaan paikkaan. Rakenteita pitää hieman muuttaa. Kun jalustaosa on irti niin osoittautui että prässin rungossa on lievä sisäinen jännitys kun alempi runko-osa on purettu pois. Sitä aloin korjaamaan.

Sisäisen jännityksen korjaamista. Pari viikkoa niin tolpat oikenevat. Metallikin väsyy kun väsytetään.
 
Tuohon väliin
Laitan vaakasuuntaiset tuet tai vain tuen pitämään pystytolppia yhdensuuntaisina. Kunhan taas tästä Verstaalle eestyn lähtemään. Kirjoitan tätä kohtaa asiasta torstai-aamuna. Illalla on kerhoilta Kerholla joten ehdin sitä ennen jatkamaan tätä pöytäprässin muokkausta. Kyllä tästä vielä kalu tulee.
 
Prässin pikku erikoisuudet
Ei mikään ihme mutta ominaisuus joka helpottavat vastinpalkkien korkeussäätöä. Voi nostaa tai laskea yhtä päätä kerrallaan siten että olkatappia siirretään valmiiksi pystypalkin halutun korkeuden tason reikään. Vaikka kolme reikää alemmas tai ylemmäs. Tarvitaan neljä tappia. Laskettaessa laitetaan yksi tappi halutun korkeuden kohdan yhtä pykälää alemmas. Vastin laskeutuu alapinnaltaan kyseisen tapin varaan vinoon. Työttömäksi jäänyt tappi siirretään toisen pystypalkin vastaavaan reikään ja vastintaso lasketaan suoraan. Vapaaksi jääneet kaksi tappia voidaan laittaa vastinpalkkien reikiin ilman sen kummenpaa sihtaamista. Poistetaan vastinpalkkkien alla olevat tapit ja laitetaan joihinkin vapaina oleviin reikiin talteen. Vastinpalkkien läpi kulkevat molemmissa päissä pultit. Niiden kiristämisen jälkeen ei vastinpalkki ja siihen liitettävät työvälineet eivät pääse liikkumaan prässäystoiminnon aikana. Vastinpalkit eivät liiku mihinkään suuntaan prässäyksen aikana. Ei millin sadasosaa. Nämä ominaisuudet eivät ole markettiprässeissä mitenkään yleisiä. Otanpa kuvan "poikien" ostamasta muutaman satasen maksaneesta prässistä. Siinä vastin liikkuu sivuittain ja painin on vain yksikertainen tappi joka on taipunut siksi että vastinpalkki ei ole vakaa. Jos sepällä olisi alasin kallellaan niin asioita voisi verrata. Otanpa kuvan tallikamujen prässistä. 
 
Yhden hengen salaliitto
Teen siihen, poikain prässiin, salaa, muutoksen: tuen prässin painimen niin että se ei heilu mihinkään suuntaan ja oikaisen prässin tuurnan. Pitää tehdä aamusella jonain arkipäivänä loppuviikosta. Olen, myös, tehnyt sepän hommia. Äidin isä oli seppämestari titteliltään, Kekkoselta saatu arvonimi ja isänisä oli kengitysseppä mutta teki muitakin sepän hommia maanviljelyksen ohella. Tuskin taitoja voi perinnöksi saada mutta taipumuksia voi.

Prässin takasivu. Käytössä tavallinen tunkki. Taisi olla Biltemasta hankittu. Tein piennen muutoksen niin se toimii ylösalaisinkin.

Aiemmin lattiamalli
Jalat olivat pidemmät eli ulottuivat lattiaan asti. Tilanpuutetta kun ilmeni niin päätin muuttaa laitteen pöytäversioksi. Saan myös tilaa lisää kun vien vanhan kompressorini muualle varastoon. Tai myyn. Ehkä sen voi sijoittaa mökille niin autotallin pikkukompressoria ei tarvitse rahdata Mökille ja takaisin. Käytän paineilmatyökaluihin, vesipumpun säiliön paineistamiseen, kottikärryn renkaan täyttöön ym. tarkoituksiin. Mökillä on, nykyään, voimavirtapistoke. Tosin vain yksi mutta jatkojohtimella pärjää. Kunhan muistaa että talvisäilytystä ennen pitää painesäiliö tyhjentää sinne kertyneestä vedestä.

Halpistunkin ongelmat
Siinä pohjalevy oli erittäin epätasainen. Jyrsinkoneella suoraksi. Kiinalainen valurauta on helppoa työstää. Muut muutokset ovat omaa puuhaa siinä suhteessa että tunkin saa toimimaan ylösalaisin. Tunkin mukana tullut öljy sai mennä kierrätykseen. Laitoin kunnollista öljyä tilalle.

Sosiaalista toimintaa
Nykyinen Verstaani on motoristiyhteisön keskellä jossa on jo iso ammattimallin kompressori. Se oli edullinen hankinta rikkinäisenä ja autoin sen kunnostamisessa. On, sittemmin, palvellut moitteitta. Korjaus oli aikaa vievä. Mutta kannatti. Käynniltään hyvin hiljainen ruuvityyppinen jossa tehoa riittää. Siitä on putket ympäri rakennusta ja letkukelat katossa otollisilla paikoilla että kaikille toimijoille löytyy paineilmaa käyttämään paineilmatyökaluja. Itselläni on melko iso valikoima paineilmakäyttöisiä välineitä kuten pistosaha, erilaisia porakoneita ja pulttipyssy. Valikoimasta uupuu paineilmatoiminen niittausvasara. Jälkimmäistä hommaa on ollut sen verran vähän että tavallinen vasara, tuurna ja alasin ovat riittäneet. Mutta olisi se kätevä. Paineilmatyökalut ovat siroja ja hyvin voimakkaita verrattuna kohtuuhintaisiin sähkötyökaluihin ja lajitelma laajempi. Jokainen joka suunnittelee korjaamon tai muun verstaan perustamista kannattaa satsata paineilmaan ja sillä toimiviin työkaluihin. Huollettuina ovat erinomaisen kestäviä.

Pöydän hankinta edessä
Tarve on hieman yli metrin pitkä ja noin seitsemänkymmentä senttiä leveä jalallinen taso. Sen alle sopii laatikosto prässin varusteille ja tarvikkeille ja päälle prässi sekä muita työvälineitä. Ei mennyt ihan niin. Prässivarusteille pitää etsiä uusi säilö. Todennäköisesti järjestellä tila viereiseen hyllykköön ja ottaa siitä tarpeellinen mukaan jos prässiä tarvitaan kauempana tai tila ei hyllykön kupeessa riitä jos on pitkiä osia taivutettava.

Mitä suunnittelee, tapahtuu
Prässi löysi paikan työkalukaapin, yhden niistä, päältä. On siis helposti siirreltävä ja kyytiin mahtui lisäksi pientyökalupakki joka nostetaan sivuun kun prässiä tarvitaan. Tilantarve puolittui ja prässistä tuli mobiili. On pyörät alla. Ja työkalut myös.

Prässi-työkaluvaunusymbioosi ja muuta siivouksen aikaista tavaraa levällään.

Näyttää vinolta
Johtuu siitä että rakennuksen lattiassa on nk. kaato eli lattia ei ole vaakatasossa missään kohtaa vaan viettää viemärikaivoihin päin. Pylväsporakone on pystyasennossa kuten sorvikin. Muut jutut lattian suuntaisesti. Tila on lattialämmitteinen niin eipä ole varpaita paleltanut ja vesi haihtuu lattialta pois nopeasti.

Pitää järjestellä
Hyllyistä pitää katsoa onko varastoinnissa varaa tiivistää. Veikkaan että on. Tulee ihan ilmaiseksi säilytystilaa niin saan muutamia isohkoja rakenteita hyllytettyä, joitain poistettua ja muuta rationaalista varastopuuhaa. Varmaan on pois heitettävääkin kamaa. Pitää lainata tikapuita.

Aiheesta tulee lisää
Kunhan saan Verstastilan organiosoitua. Ensin on muuta hommaa kuten California 1000 Adamantin rungon sisäisen tavaratilan rakentaminen. Aloitin jo laittamalla laminointitavaroita valmiuteen. Ensi viikolla lienee jotain näytettävää valmiimmasta rakenteesta. Viikonloppuna lienee muuta puuhaa. Kerhollani on pippalot. Kevätkauden etkot.

Monenmoista duunattu
Tässä yksi pikkujuttu prässihommista. Tässä toinen juttu. Prässin valmistusta. Kaatumarautojen valmistusta 1400 Californiaan. Kohtuuhintaisista romuliikkeestä ostetuista materiaaleista saa aikaan kaikenlaista kuten kaatumarautojen teräs. Ostin myös melkoisen läjän duralia edullisesti paksuina laattoina, joka myytiin, tietenkin, alumiini nimikkeellä. Siitä olen tehnyt lujia osia moottoripyörääni. Kunhan muistaa pitää puhtaana ja joskus vahata. Kuten California 1000 Adamant Triken rakenneosia. Muunmuassa säätökeula on siitä rakentamani. Helppoa työstää.

Normi prässihommaa
Aika paljon laakereiden asennusta ja irrotusta pesistään on nähnyt tämä hydraulinen prässi. Myös taivutukseen ja litistämiseen on laitetta tarvittu. Sen rakentaminen ei tullut kalliiksi sillä käytin saatavilla olevia jämämetalleja ja romuliikkeestä hankittuja U-palkin pätkiä. Pätkin, porailin, hitsasin täytelankakoneella ja asensin. Kuusi tonnia nostava tunkki on riittänyt suurimpaan osaan asennustöistä. Käytössäni on myös kaksi kertaa tehokkaampi prässi. Se vaatisi pikku remonttia mutta ei ole omistuksessani. Pitää tehdä Diili kunnostuksesta kuten se amerikkalainen diileri tekee.

Prässi ja sorvi sekä jyrsinkone
Prässihommaan tarvitaan usein työvälineitä: erilaisia tuurnia, holkkeja, vastimia ja sovitusosia. Niitä saa tehtyä em. koneilla eli aina on mahdollisuus käyttää sopivinta työkalua puuhaan kuin puuhaan. Lähinnä teräksestä mutta duralista ja tavallisesta alumiinista myös.

Hitsauskokeilu
Tein kokeilun prässin valmistuksen yhteydessä kuinka homma sujuu täytelangalla. Sujuuhan se. Eikä tarvitse kuskata mukana painavaa seoskaasupulloa josta saa suojakaasun tavalliseen mag-hitsaukseen. Kokeilu sinänsä onnistui ja saumoista tuli kestäviä vaan oli siinä omat juttunsa. Huomattavasti hitaampaa kuin tavallinen mig- tai mag-hitsaus. Hitaanpaa kuin puikkohitsaus. Jälkikään ei ole niin nättiä kuin suojakaasun kanssa. Sitä varten rakensin kärryt lankakoneelle ja kaasupullolle. Kyseessä nk. vuokrapullo. Harrastelijalle riittää pitkäksi aikaa pikkupullokin. Hitsauslaitteet käryineen kulkeutuvat pakettiautossa kätevästi myös Mökillekin. Sinne olen rakentanut, liiterin yhteyteen, pikku pajan. Tulitöitä ei siellä voi tehdä. Toki Mökillä on tarvittu hitsausvehkeitä mutta suurin työllistäjä on siellä puutyöt kuten puunkaadot, klapihommat, maansiirto ja rakennustoimet. Ensi suvena, -25 kesäkuussa, on tiedossa myös metsänhoidollisia toimia sekä uuden kompostorin virittelyä.

Jatkuu...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti