perjantai 28. marraskuuta 2014

Hitsauskoneelle ja kaasupulloille kärry


Halpiskoneella vaativampaakin
Laitanpa tähän alkuun tiedoksi niille jotka ovat väheksyneet tätä hitsauskonetta. Silti tällä on tehty ensihommina prässi/putkentaivutinlaite ja saunan lauteiden runko ydintäytelangalla.

Suojakaasulla
Sekä kaksi liikenteeseen hyväksyttyä ajoneuvoa Mag-hitsauksella: Carillofornia Trike ja Sääksjärvi Trike. Jos kelpaa saumat itselle, anopille, puolueettomalle testauslaitokselle ja katsastusinsinöörille niin pitää niiden kelvata muillekin!

Kone ja varusteet
Hitsauskoneeni on pieni täytelankakone jota olen täydentänyt suojakaasulla. Olen käyttänyt pieniä kertakäyttöpulloja sekä hankkinut myöhemmin AGAn Mison 18 Unicyl-täyttöpullon.

Varustella pitää
Hitsauskoneessa ei ole lainkaan pullotelinettä pullolle eikä sen pyörätkään sitä kestäisi. Teline on vain kertakäyttöpullolle. Rakentamani teline kantaa sekä hitsauskoneen että yhden kertakayttöpullon ja yhden täyttöpullon ja hieman muuta roinaa eli työvälineitä joita tapauksessani pitää nimittää harrastevälineiksi.

 Hitsauskoneen kärry maalauksessa.

Normipaikassa
Pullotelineet ovat kärryn takaosassa mahdollisimman lähellä hitsauskonetta sekä juuri isompien takapyörien yläpuolella.

Puhdistus ja maalaus
Kokoonpanohitsauksen jälkeen hiekkapuhalsin kärryn ja sipaisin kaapista löytynyttä kirkkaanpunaista Miranolia pintaan pari kerrosta.

Vähemmän kiikkerä
Koitin tehdä kärrystä suhteellisen leveän siksi että kokonaisuuden painopiste on melko korkealla.

Loppukokoonpano
Eipä tarvinnut odottaa maalin kuivamista kauaa. Nykyajan Miranol näköjään kuivuu äkimmin kuin muistin. Pääsin siis kokoonpanohommiin jo seuraavana päivänä.

Kärryn pyöräsetti.

Laakeroituja
Isommat pyörät ovat halkaisijaltaan 200 mm ja kääntyvät ovat pienemmät. Kaikki ovat kuulalaakeroituja.

Liikuntavaiva
Idea tehdä kärry hitsauskoneelle juontaa kipeästä selästäni. Hitsauskoneen käyttönamikat ovat likellä lattiaa ja niitä käyttääkseen pitää joko kumartua tai kyykistyä koneen ääreen. Siitä halusin eroon. Kun hitsaa rakenteita joissa on eri vahvuisia materiaaleja joutuu namikoita naksuttelemaan melko usein.

Epätasaisella
Maavaraakin kärrylle tuli reilusti: 90 mm. Joudun nimittäin siirtelemään kokonaisuutta sepelipihalla aika-ajoin ja isojen takapyörien varassa kärry kulkee keveämmin.

Valmiinakin saisi
Vastaavia kärryjä myy esimerkiksi IKH. Eikä hinta ole edes paha. Jos työlleen laskisi hinnan, niin kuin useimmat tekevät, ei tätä olisi kannattanut tehdä.

Romuraudasta
Varaston nurkissa kun oli kaikenlaista joutorautaa kuten kulmaprofiileita ja lattarautaa joista osan käytin tähän ja pyörät ovat peräisin vaurioituneesta nokkakärrystä. Nyttemmin on hankittu verstaalle järeämpi nokkakarry ja vanha sai siis muuttua tarvemateriaaliksi. Kierrätysnäkökulmasta voisi todeta että maailma pelastui taas hieman.

 Kärry koottuna.

Painonjakautuma
Painavat kaasupullot ovat isojen pyörien varassa ja etupään kääntyvät pyörät kannattelevat loput painosta. Vaikuttaa tukevalta.

 Hitsauskone kärryssään.

Kumartelu väheni
Koneen kansi on samalla korkeudella kuin työpöytä. Enää ei tarvitse kumarrella käyttääkseen virtakytkintä ja säätöjä. Erityisesti usein tarvittava langan syöttönopeuden säätö on hyvin hollilla.

Langanjohdin tuettu
Hihna kannattelee langanjohdinta ettei se tee heti koneesta ulos tullessaan jyrkkää mutkaa. Ajan kanssa langanjohdin kuluu ja syöttönopeus alkaa vaihdella kunnes lanka jumiutuu kokonaan. Laadukkaimmissa koneissa tämä kohta on tehty paremmin ja tässäkin näyttää olevan lähtö tukea varten valmiina mutta siihen ei ole asennettu itse tukea. Kannatinhihna saa korvata hienomman tekniikan. Saman asian ajaa se.

 Johdot ja kaapelit saa kätevästi loivalle kiepille.

Kaapelit kiepille
Koneen alkuperäinen talutusaisa saa toimittaa kieppitelineen virkaa. Johtimet on helppo pyöräyttää sen ympärille. Eivät loju eivätkä hierrä lattialla.

 Seoskaasu- ja kertakäyttöpullo telineissään.

Mittarit ovat herkkiä
Iso pullo on tarkoituksella telineen toisessa reunassa että siihen kiinnittyvälle paineensäätimelle jää suojaisaa tilaa toiseen reunaan. Mittarit ovat herkkiä särkymään jos niillä törmäillään.

Suuttimet ja syöttörullat.

Tarvikkeet mukana
Luonnollinen paikka lanka- ja kaasusuuttimille löytyi langansyöttölaitteen kotelosta. Eri vahvuiset ja materiaaliset langat tarvitsevat niille sopivat syöttörullat ja lankasuuttimet. Kaasusuuttimet pysyvät vakiona.

Kelan vaihto helpottui
Koska syöttölaitteen korkeus on nyt hiukan yli puoli metriä lattiasta niin lankakelan vaihto ja virran napaisuuden vaihto käy kyykkimättä jakkaralla istuen luontevassa asennossa. Vaikein homma on langan pujottaminen syöttölaitteeen läpi langanjohtimen alkuun.

Langan pujotus on tarkkaa
Langan pää pitää muistaa pyöristää viilalla ennen pujotusta. Jos langan päässä on katkaisusta johtuvaa särmää se viiltää lastun teflonjohtimen seinämästä ja johdin alkaa takkuamaan eikä lanka luista. Kun lanka on pois johtimesta niin puhtaalla paineilmalla voi puhaltaa pölyt langanjohtimesta pois. Mitään voidetta sinne ei saa laittaa.

Työkalut ja tarvikkeet alatasolla.

Tarvikkeet alatasolla
Suihkepullolle voisi tehdä vielä telineen. Alatasolla on työvälineet joita hitsatessa useimmin tarvitaan. Piirtopuikko on haalarin rintataskussa kuten kynäkin. Nahkaessua en ole tullut vielä hankkineeksi. Jos tulee enemmän hitsattavaa niin ehkä sitten. 

Korkeus sama kuin työpöydällä.

Helposti ulottuvilla
Hitsauskoneen luontevin paikka tuntuu olevan pöydän jatkeena. Useimmiten hitsaus tapahtuu viilapenkin leukojen tienoilla. Siihen kun on helppo kiinnittää osia hitsausta varten. Hitsauskaapeli riittää juuri sopivasti kaartaen pöydän mitan päähän.

Maadoitus varmistettu
Maakaapeli on neljä metriä pitkä ja vaihdettu heti uutuuden kolme kertaa vahvemmaksi ja alkuperäinen peltileuka kunnolliseksi pronssiseksi hauenleuaksi. 

Pieni levytyölaite
Harmaa laite pöydän reunassa on levytyökeskus. Leikkaa, kanttaa ja taivuttaa. Pieni ja näppärä kaikenlaisten korvakkeiden ja putkimaisten osien tekoon. Taivuttaa myös pyörötankoa ja pientä putkea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti