tiistai 28. toukokuuta 2013

Mökkisaunan lauteet lähes uusiksi


Monta omistajaa
Mökillä, jolla on useita omistajia eli perikunta, ei voi tehdä äkisti hyviä ns kimppapäätöksiä joidenkin asioiden edistämiseksi. Näin heti alkukesästä otin omakustanteisesti hommakseni tehdä kunnon lauteet mökkisaunaan. Muille "osakkaille" lähinnä ilmoitusluontoisesti. (Jälkeenpäin anoppi kyllä maksoi, valmiit lauteet nähtyään, materiaalien hinnan, kiitos!)

Kokonaan puinen
Vanha laude oli tehty puusta. Runko kuusta ja istuin- ja alalaude haapaa. Haapaiset osat olivat välttävässä kunnossa mutta jalat olivat osittain mädäntyneet ja koska runko oli koottu naulaamalla oli se löystynyt ja lauteilla piti tosiaan olla hiljaa ettei tule saunapahoinvointia heilunnan vuoksi.

Rosteri hyvää mutta tyyristä
Ensin suunnittelin että teen lauteiden rungon rosteriputkesta mutta hintapolitiikka lannisti käyttämään tavallista terästä. Teräsputkessa on taas sellainen ongelma että lauteiden kokoonpanon jälkeen pitäisi koko komeus kuumasinkitä ettei putki lähde ruostumaan sisältäpäin. Hankalaa ja hinnakasta. Tosin monet rautakaupan lauderungot ovat näin tehdyt, ainakin osittain.

U-profiili
Valinnaksi tuli 20 juoksumetriä 20x1 mm U-profiilia. Kuljetustilan vuoksi sahautin sen 2 m pätkiksi. Onneksi oli tuttu sahuri rautakaupassa. Ei mennyt valuuttaa muuhun kuin rautaan. Lisäksi kahta mittaa rst puuruuveja neljänneskilo.

Palonarat olosuhteet
Materiaalin palastelu ja kokoonpano tapahtui suurelta osalta palovaroitusalueella mökin pihamaalla. Helteisen sään vuoksi oli melkoinen homma kastella ympäristö järvivedellä märäksi laajalta alueelta rälläkällä leikkauksen ja ydintäytelankahitsauksen ajaksi ja vielä sen jälkeenkin. Koko päivä meni noihin alla näkyviin palikoihin. Onneksi oli olutta matkassa että ei helteestä ja työstä tarvinnut ihan silmittömässä janossa kärsiä.

Kolme peruskehikkoa hitsattuna...

  
Ja rei'itettynä.

Rakenne kasaan saunassa
Tähän loppuivat ulkohommat. Loppu sovittelu, hitsaus ja osien muokkaus on tehtävä saunassa sisällä. Paikka on toki paloturvallisempi kuin keväinen ja kanervikkoinen etelään antava mäntykangasrinne. Mutta ei niin tilava...

Vanhoista jäi laudepuut
Tämän vaiheen jälkeen seurasi vanhojen lauteiden purku ja siitä tarpeellisten materiaalien pelastaminen. Valitettavasti liki kaikki tuumaa vahvat haapalaudaudat olivat sivuvääriä ja jos eivät olleet niin muuten vaan mutkalla tai kierossa. Kustannussyistä saavat välttää ja helppoahan niitä on vaihtaa kun ovat ruuveilla kiinni lauderungossa alhaalta päin ruuvattuna. Vääryyttä saa korjatuksi sillä että nyt runko on kolmiosainen alkuperäisen kaksiosaisen sijaan joten laudepuut kiinnittyivät nyt myös keskeltä. Seuraava versio tulee olemaan irrotettavat laude-elementit-tyyppinen. Kunhan saan rahdattua paikalle haapalautaa riittävän määrän.

Maalaus
Koska materiaali oli tavallista ruostuvaista terästä ja vielä suhteellisen hentoa on korroosionehkäisysyistä syytä maalata runko maalilla. Maalia runkoon upposi puoli kiloa.

Syy valintaan
U-profiili kun on avoin joka puolelta niin sen pystyi maalaamaan sataprosenttisesti. Tämä oli pääsyy materiaalivalintaan.

Uusi lauderunko ja vanhat laudepuut huuhdeltuna työpölyistä.

Huomio paloturvallisuudessa
Uudessa lauteessa on otettu huomioon paloturvallisuusmääräykset: kiukaasta on yli puoli metriä matkaa puurakenteisiin. Siksi lauderunko hieman menetti syvyyttään. Mutta mahtuu sinne vielä suht mukavasti.

Kiinteät raput
Uutuutena tulivat portaat sen sijaan että lauteille nousu suoritettaisiin keikkuvalle saunajakkaralle astumalla. Lisäextrana kaiteen alle varvaslauta.  Askelmat ovat satunnaisia mökin puuvarastosta löytyneitä laudanpätkiä. Onneksi höylättyjä. Joskus tulevina vuosina vaihdan uudet laudepuut ja samalla alatasolle niitä tulee lisää siten että koko väli seinään saakka tulee laudoitetuksi. Nythän sinne voi vaikka luiskahtaa. Ämpäreille ja vadeille saa siten mukavasti säilytystilaa eivätkä ole jaloissa tai ylälauteella tiellä. 

Muurikin maalattiin myöhemmin
Muuriin jäi ikävä maalaamaton jälki vanhojen lauteiden jäljiltä mutta ehkäpä se ei häiritse löylynottoa kun pitää silmät kiinni.
Vuorokauden maalin kovettumisajan jälkeen löylyt olivat entisenlaiset eli oikein hyvät. Eikä tullut tikkuja ahteriin.

Työn arvo ja materiaalit
Materiaaleja kului noin 120€ arvosta. Työn tarjosin omasta pussista.
Hitsaushomman jälkeen katsoin hitsauslangan määrän: kaksi kierrosta oli jäljellä. Eli saman tien saanen käydä ostamassa ydintäytelankaa rullan lisää jos mieli hitsata.

Ei lopu hommat
Vaikuttaa siltä että kiuaskin on pian vaihtokunnossa...

Vuotta myöhemmin
Kuistin lahonneet raput saivat ilmavan ja siksi mätänemistä vastustavan ulkomuodon. Rakenneratkaisu sama kuin lauteiden rungossa.

Teräsrunkoiset ja riittävän loivat raput.

Mukavat askeltaa
Näissä kulkee huonojalkainenkin eikä liukastuessaankaan jalka pääse portaan taakse koska askelmat on limitetty runsaasti. Kuultomaali ja punainen alkydi Biltemasta.

Ettei kuuma lauderunko polta
Lauteiden pystytolpat on alalauteen yläpinnasta ylös asti suojattu karkealla manillaköydellä kiertämällä. Ei vahingossa polta itseään jos sattuu osumaan kuumaan metalliosaan.

Lauteisiin lisärakennetta
Lauteet ovat saaneet uutta materiaalia ja alataso ulottuu istumen alla seinään asti ja on kaksiosainen sekä irrotettavissa siivousta varten. Näppärä tila ämpäreiden ja vatien säilytykseen. Kuvaa ei ole tullut otetuksi.

Käytössä ydintäytelankakone.

3 kommenttia:

 1. Mitä maalia käytit lauderungon maalaukseen? Onko kestänyt käytössä?

  VastaaPoista
 2. Bilteman alkydimaali. Vasta vuoden ollut, ei ruostevaurioita. Mökki talvet kylmillään, kesällä aktiivikäytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi 2022. Lauteet edelleen hyvässä kunnossa ja kuistin raput myös. Helppo on ollut kulkea. Tosin moni muu paikka on vaatinut fiksausta ja jopa kunnon remonttia kuten vajarakennus ja piha-aitta. Laituri on tullut uusituksi ja kahdenkymmenen neliön terassi pihamaalle sekä alue on suurelta osalta muutettu esteettömäksi. Hakusana mökki vastannee moneen asiaa.

   Poista