tiistai 22. lokakuuta 2013

Kaasua mag-hitsaukseen


Sivuhommia
Trikeprojektin lisäksi ilmeni että jatkossa on tulossa lisää hitsattavaa. Lähinnä tavallista rakenneterästä mag-menetelmällä.

Pikkupullo
Hankin siis pullollisen kaasua. Lähinnä argonia. Pullo kaasuineen maksoi noin 300€ ja paineensäädin mittareineen ja varatiivisteet yhteensä satasen. Pullo on ns. vaihtopullo eli tyhjän kun vaihtaa tulevaisuudessa täyteen vastaavaan niin maksaa, periaatteessa, vain kaasusta. Lienee hinnassa kuitenkin sisällä pullon täyttö ja katsastuskulut ja tietysti asianmukainen vero.

Kaasua.

Valmistajan tiedotteesta
MISON® 18  Ar + 18% CO2 + 0,03 % NO
Seostamattomien ja niukkaseosteisten terästen MAG-hitsaukseen umpilangoilla ja metallitäytelangoilla.
Soveltuu myös pulssihitsaukseen tietyin rajoituksin sekä ruostumattomien terästen rutiilitäytelankahitsauksen suojakaasuksi.
Antaa matalan hitsin ja vähäroiskeisen hitsaustapahtuman lyhyt- ja kuumakaarihitsauksessa. 

Pikkuhitsauksia kertakäyttöisillä
Aiemmin olen käyttänyt kertakäyttöpulloja ja ne ovatkin erittäin käteviä kun on kyseessä on pieniä hitsaussuorituksia esimerkiksi alumiinin tai ruostumattoman teräksen mig-hitsauksessa.

Varusteet
Pelkällä pullolla ei tee mitään vaan pitää olla myös paineensäädin, pullopainemittari ja käyttöpainemittari. Pätkä kaasuletkua tarvitaan johtamaan kaasua paineensäätimeltä hitsauskoneeseen.

Paineensäädin mittareineen.

Siirtämiseen kärry
Lisäksi pitää tehdä hitsauskoneeseen teline pulloa varten. Sekään ei riitä vaan on myös vaihdettava hitsauskoneeseen tukevammat pyörät koska alunperin hitsauskoneen kanssa on tarkoitettu käytettävksi vain pieniä kertakäyttöpulloja tai suorittaa hitsausta ilman suojakaasua flux-hitsauksena täytelangalla. Ehkä pullokärry voi olla myös hyvä vaihtoehto mutta silloin kaasuletkuun tarvitaan pikaliitin.

Hommat sujuviksi
Panostus kaasuun kirpaisee harrastajaa melkoisesti kertakuluna mutta jatkossa hitsaushommat sujunevat keskeytymättömämmin. Ehkäpä myös hitsauksen laatukin paranee kun kaasua voi syöttää hieman reilummin. Myös juurikaasun käyttöön on nyt paremmat mahdollisuudet.

Pulloteline ja kärry hitsauskoneelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti