tiistai 17. helmikuuta 2015

Tunkista prässiksi

Materiaalia tarvitaan
Noin kuusi metriä U-palkkia, pala leveää lattaa, 20 mm pyörötankoa puoli metriä ja reilu metri 30 x 5 mm lattarautaa. Lisäksi olisi hyvä olla vastelevy jota vasten puristaminen tapahtuu. Siinä tavanomaisen jaloillaan seisovan prässin tekoaineet.

Tunkki voiman välineenä
Voimalaitteena toimii ihminen ja voiman muuntimena kymmenen tonnin tavallinen tunkki. Se vain asennetaan ylösalaisin.

Muutoksia on tehtävä
Ilman pieniä muutoksia tunkki ei toimi nurinpäin mutta muutos on niin helppo tehdä että siihen ei kauaa aikaa kulu. Lisätään yksi lyhyt ja löysä jousi, yksi kuula ja pätkä putkea. Se puute muutoksesta syntyy että tunkki ei toimi enää tunkkina kuten alunperin. Toisaalta se toimii myös vaakatasossa jos on niin pitkä akseli tai muu pitkä kappale joka ei mahdu pystyasentoon.

Ensin purkuhommia
Tunkista lasketaan öljy pois. Sen jälkeen tunkki puretaan osiinsa. Pumppuosaa ei tarvitse purkaa.

Tunkin parantelua
Ensimmäinen homma on oikaista tunkin pohja: se on valun jäljiltä varsin karkea ja voi olla vino tai kaareva pohjastaan. Samalla syntyy kiinnityspulteille reiät sopiviin kohtiin. Valukappale on haurasta laatua joten pohja ja kiinnityspulttien kannan alukset pitää oikaista ennen kiinnitystä prässin runkoon.

Oikaistu pohja.

Voimantuotto ja mittari
Irtonainen pohjalevy on helppo kiinnittää jyrsimen pöytään niin että tunkin sylinterin kiinnitys ja pohja ovat samansuuntaiset. Pohjan oikaisuvaiheessa voi myös tehdä liitoksen painemittarille. Pidän sitä turhana koska tuntuma on varsin hyvä niin kauan kun prässi on 10 tonnia tai alle. 

Isompi tarvitsee mittarin
Kahdenkymmenen tonnin, tai isomman, tuntuma on jo varsin olematon ja vahingossa voi rikkoa kalliitakin osia jos ei ole vertailuarvoa seurattavaksi kuten mittari.

Kiinnityspulttien reiät ja sulkuventtiilin nuppi.

Ylikuormaventtiili
Sulkuventtiilin nupin takana on ylikuormaventtiili suojineen. Se on ainoa osa johon ei tarvitse kajota kun tunkin toiminta-asento vaihdetaan. Ylikuormaventtiilillä on sisäinen kierto ja sen toiminnan kuulee narisevana äänenä ja tietää siitä että itse roikkuu pumpun vipua vääntämässä ja se laskee mutta työmäntä ei.

Erikokoisia kuulia.

Irtokuulasta ja jousesta apua
Näistä irtokuulista sekä jousikokoelmasta on apua kun tunkkia muutetaan prässikäyttöön. Nyt tarvitsi lisätä yksi jouseton kuulaventtiili ja yksi jousi olemassa olevaan venttiiliin. Tunkit ovat erilaisia. Usein riittää vain yhden jousen asennus toiminnallisesti kriittiseen kuulaventtiiliin. Tällä kertaa joutui työstämään hieman enemmän.

Tunkki prässiasennossa.

Käänteinen mekanismi
Pumpun mekanismi pitää kääntää toisinpäin ettei painetta tarvitse tehdä nostamalla vivusta. Samat osat sopivat myös käänteiseen mekanismiin.

Männänvarren päässä on palautinjousen kiinnitysvarsi.

Palautinjousi pitää olla
Tunkin sisälle ei kätevästi mahdu palautinjousi. Sen pitää olla suhteellisen jämäkkä että se saa öljyn virtaamaan pienistä venttiileistä läpi ja palauttamaan männän alkuasentoon. Tunkkikäytössä yleensä tunkattavan kohteen paino painaa männän alas. Loppu menee hiljalleen männänvarren painon avulla. Mutta ei tietenkään ylämäkeen. Siksi jousi.

Aiemmin rakentamani prässin "tunkki".

Vanhemman ja pienemmän prässin valmistusta.

Jousi tarpeeksi tehokas
Kuten näkyy on jousi melko iso. Sen yläpäässä on lisäksi jousen jännityksen pikasäätö. Tämä on kuuden tonnin prässi. Runko on kestänyt täyden kuorman vaikka on hitsattu täytelangalla nippuun.

Ei vuotoja
Vaikka tunkki on nurinpäin ei se ole, vastaisista odotuksista huolimatta, vuotanut öljyä ulospäin.Jos tunkki vuotaa niin vuoto on joko pumpussa tai männänvarren tiivisteessä. Ne ovat tavallisia O-renkaita ja helposti vaihdettavissa.

Epäluuloa
Esitellessäni tekemääni prässiä olen saanut kielteistä palautetta ja jopa epäilyjä sen toimivuudesta. Voin ilmoittaa että kaikki näin tekemäni prässit ovat toimineet. 

Kaupasta saa valmiin
Jos omaa työtä ei lasketa niin kokonaishinta jää sadanviidenkympin tietämille. Jos laskee palkan itselleen ja työvälinekulut niin vaiva ei kannata lainkaan: kaupasta saa halvemmalla. Linkin laite ei tosin ole kovin sivuvakaa. Kun laittaa 200 - 400 euroa lisää saa varmemmin toimivan laitteen.

Homma jatkuu prässin rungon teolla.

Runkomateriaalia liikaa
Hain rautakaupasta noin sadalla eurolla 100 mm U-palkkia. Ehkä sitä tuli hieman liikaa mutta parempi niin päin. Saan ainakin aikaiseksi tukevan jalustan prässille. (Loppupätkästä tulikin myöhemmin moottoripyörän runkojigi.)

Tilaa tolppien väliin
Tästä prässistä tulee sen verran iso että esimerkiksi pyöränlaakerin irrotus moottoripyörän valuvanteesta onnistuu. Sen suurempaa halkaisijan tarvetta en näin yhtä-äkkiä osaa mieltää.

Työstöä
Palkkien pätkimistä ja reikien tekoa. 24 kpl 25 mm:n reikiä joista suurin osa pystypalkkeihin ja neljä reikää vastinpalkkeihin. Lisäksi M10 kierrereikiä pari. Vanha puutöihin tarkoitettu pylväsporakone jaksaa juuri ja juuri tehdä 25 mm reikiä. Porakoneen vaihteiston hihnoihin täytyi suihkuttaa hieman hihnasprayta pidon saamiseksi. Homman jälkeen piti toinen hihnoista vaihtaa. Sen verran koville otti.

Palkit ja reiät.

Osat valmiina
Vasemmalla vastinpalkit, monireiälliset ovat pystytolpat ja niiden välissä näkyy yläpalkki. Hitsauspinnat pitää puhdistaa rasvasta ja hapettumista sekä hitsaussaumojen kohdat viistää että hitsisaumat tulevat kunnollisia.

Lujat saumat
Palkkien hitsauskohtiin viisteet ja tarkka mitoitus niin on helppo hepata tason päällä prässin runko suorana ilman vetelyitä.

Runko heppausvaiheessa.

Esikokoonpano
Itse asiassa liki kaikki isot osat ovat kuvassa. Pienosia kuten pultit vastinpalkkien väliltä ja männänvarren palautinjousi puuttuvat. Hitsauksen jälkeen voi poistaa hitsaustuen. Tuen on tarkoitus hillitä mahdollisia hitsisaumonjen synnyttämiä kutistumisvetelyitä. Myös neljä vinotukea puuttuvat vielä. Varustukseen pitää lisätä tasolevyt eri kokoisine reikineen ja reunalovineen. 

Sijoitus työpöydälle
Prässi on pöytämalli joten sen oma korkeus on vain vajaa metri. Prässi on jalustansa suhteen sen etureunassa joten sen voi vetää pöydältä niin ulos että tilaa prässätä on lattialle asti.

Lisää epäluuloa
Olen saanut aiheesta sähköpostia että muita kyselyitä. Useat ovat vain todenneet että ei ole mahdollista saada tunkkia toimimaan väärinpäin. Ovatkohan edes yrittäneet?

Yksinkertainen rakenne ei piirustusta kaipaa
Monet ovat halunneet piirroksen muutoksesta tai että tekisin heille muutoksen tunkkiinsa. Tunkkeja on erilaisia joten yksi piirrustus ei paljoa auttaisi. Homma on kuitenkin niin yksinkertainen että normaalilla arkijärjellä pystyy hahmottamaan mitä pitäisi tehdä. Jos siihen ei kykene niin miksi siis edes vaivautua. Jos ei ymmärrä niin oppiiko edes käyttämään? Kaupassa on toimivia prässejä niin että myydä täytyy.

Lisäys neljä vuotta myöhemmin
Tässä jutussa pääosin käsitelty prässi on ollut kaverin pajassa aktiivisessa käytössä ja toimii. Toki korjaan takuuseen jos tulee vika joka johtuu valmistajasta. 

Toiminut jo jonkin aikaa
Tuo toinen, pienempi prässi, on jo kymmenen vuotta (Vuonna 2019) hoitanut omissa hommissani tarpeelliset puristushommat: laakerit pesiinsä tai irti, jousten puristamista, putken taivutusta ja hieman materiaalin muokkaustakin. 

Vertailua
Markettiprässit ovat hempuloita tekemieni rinnalla. Taso ei ole suora, siinä on välystä ja säätäminen hankalampaa. Lisäksi hintaa hieman enemmän.

2 kommenttia:

  1. Laitappa hieman lisävalaistusta miten toteuttaa tuon tunkin käännön, vaikkapa jonkinlainen piirustus

    VastaaPoista
  2. Tunkki on yksinkertainen laite: sisältää öljysäiliön ja sylinterin jossa mäntä liikkuu. Pumppu venttiileineen on niiden välissä. Kun tunkin kääntää ylösalaisin niin pumpun imukanava ei tavoita öljyä. Pitää laittaa putki. Venttiili on kuulaventtiili ja toimii painovoimaisesti. Painovoimaa korvaamaan laitetaan pieni jousi. Vipumekanismi käännetään toisinpäin tekemällä sille uusi tukipiste.

    VastaaPoista