keskiviikko 13. maaliskuuta 2024

Herätehankinta mökkitarpeisiin: sokanpoistin- ja tuurnasetti

 

Ruokaostoksilla Lidlissä
Erään hyllyn kulmalla oli kyseinen kohde myytävänä. Laitoin ostoskärryyn. Muut hankinnat olivat pelkästään elintervikkeisiin lukeutuvia tuotteita.

Alle kahdeksan euroa
Varsin ei välttämättä huippulaatua mutta kun tulevat mökkikäyttöön niin eiköhän näilläkin sokkatapeilla ja tuurnilla tehdä purku- tai rakennustöitä. Ovat sopivia moneen käyttöön. Verstaallani on jo joskus 45 vuotta sitten hankkimani järeämpi setti jossa on useita kymmeniä eri kokoja. Moottoripyörien ja muiden koneiden kanssa on oltava päteviä työkaluja että hommat sujuvat omatoimisesti Verstaallani.

Vain pieni puute Mökillä
Kuistin lattiasta talven aikana naulat nousevat ylös. Tosin yksi talvi ei kauheasti nosta mutta kun puu kuivuu ja kostuu uudelleen niin se turpoaa ja joskus kuusi - seitsemänkymmentäluvulla naulatut sinkityt naulat nousevat yli tasopinnan niin vasaralla ja tuurnalla ne on helppo lyödä pinnan tason alle laudoituksen kuivuttua odottamaan uutta nousemustaan. Nyt siihen on välineet.

Jousi- eli putkisokka
Nimestään huolimatta huono putki kun on sivu auki. Hyvin yleinen koneiden akseleissa, pidättimenä tangoissa tai putkissa ja helppo avata kun on lieriömäinen tuurna ulottuvilla. Vanhemmiten putkisokka voi olla ruosteessa joten vaatii voimatoimia ja voitelua. Yleensä putkisokka on lyöty kappaleen läpi menevään reikään. Jos sellaisen lyö ns. umpiperään on sen poistaminen varsin hankalaa koska siihen ei poranterä eikä pihditkään pure. Kysessä karkaistu jousiteräs. Jos sokka on esim. viisi millimetriä halkaisijaltaan olevassa reiässä käytetään nimellismitaltaan saman kokoista tuurnaa. Sen halkaisija on kuitenkin nimellismittaansa hieman pienempi joten se ei jää reikään jumiin. Toisinaan voi vanhankin sokan käyttää uudelleen mutta se on saattanut menettää jousivoimaansa tai taipua irrotuksen aikana niin uusi on aina parempi. Puutarhakoneissa ja -kalusteissa sekä muissa hyvin perusmuotoisissa laitteissa yleisesti käytetty, helppoasenteinen rakenneratkaisu. Lisäksi halpa.

Nousseet naulan kannat
Erityisen ikäviä paljaan jalan alla saati jos liukastuu ja korkealla oleva, vaikka vajaat pari milliä laudoituksen yläpuolella oleva naulankanta voi leikata näyttävän haavan jalkapohjaan. Olen nähnyt ja kokenut. Menee pitkään ennen kuin käveleminen käy kunnolla.

Korvattu ruuveilla
Ne naulat jotka normikeinoin ovat nousseet rei'istään sorkkaraudalla vääntäen olen poistanut vahvuudesta mutta eivät kaikki irtoa enkä ryhdy rikkomaan maalattua kuistin lautalattiaa voimatoimin. Poistettujen naulojen sijaan olen laittanut tavallisia torx-kantaisia puuruuveja. Niiden nousuaika on paljon pidempi ja ne saa ruuvattua hieman laudan yläpintaa syvemmälle. Mutta ei niin syvälle että laudan yläpinta ruuvinkannan vierestä murtuu. Pääsee vesi puun sisään ja mädättää. Naulat, syrjäalueilla, voin lyödä tuurnalla hieman syvemmälle. Kuistin laajennus on tehty seitsemänkymmenluvun loppupuolella ja on, osittain, sateelle altis. Riippuu tuulen suunnasta.

Vasemmalla kolme erikokoista tuurnaa ja sokanpoistimet. Pakkauksessa mitat.

Verrattuna ammattilaistyökaluihin
Tuskin ovat kovin hyvää terästä ja pakkauksessa mainitaankin että ei saa käyttää koviin materiaaleihin kuten karkaistuun teräkseen. (Juurikin putkisokka on karkaistua terästä. Näin mainiten sopimattomuudesta ko. materiaalille välttää valitukset.)  Lisäksi pakkauksessa on vain muutama koko. Mutta riittänee mökkikäyttöön sillä siellä ovat toleranssit väljemmät.

Pakkaus
Myyntipakkaus on pahvia mutta itse setti on paketoitu muovikoteloon jossa on side keskellä. Periaatteessa pysyvät tallessa ja järjestyksessä.

Säilytys mökillä
Vajassa voideltuna. Talven aikana kosteus tarttuu oikein hyvin metallipintaan ja kun sää lämpiää niin ruostuminen alkaa. Silti nämä kestäisivät loppuikäni vaikka en yhtään voitelisikaan. Perikunnasta ei ole tietoa. Ainakaan itse en ole sellaista hankkinut.

Mökin ylläpito
Aiemmin appiukon hommia mutta muutettuaan hautuumalle niin olen hiljokseen ryhtynyt ylläpitämään mökkiä ja sen tiluksia varusteineen siinä kunnossa kuin mahdollista viidensadan kilometrin päähän on hoitaa asioita. Nyt kun en ole enää työelämän palveluksessa joudan kyllä puuhastelemaan mutta en siellä kovin hyvin pelkästään itsekseni viihdy. Eli yhdessä on mukavampaa. Silloin saa myös joain aikaiseksi ja ruokaa. Joitain pikkupuuhia olen vuosien aikana saanut puuhasteltua ja ylläpidettyä. Viime aikoina kuisti on tullut siihen ikään että sitä on kunnostettava hieman enemmän. 100x100 piirua on hankittava muutama juoksumetri, sekä kyllästettä. Ja muutakin pikkuremppaa on olemassa. Kukahan puhdistaisi mökin peltikaton? Itse en, huonojalkaisena, katolle könyä. Vaimoa en päästä ja anoppi ei mene.

Sauna
Lauteet olen rakentanut itse lahonneiden puulauteiden sijalle. Rungon tein teräksestä. Tosin en putkesta vaan U-profiilista. Kestää rakenteellisesti melkein saman kuin putkikin vaan on helpompi maalata sisäpuolelta ettei ruostu. Samoin vaihtanut kiukaan hieman isompaan ja uudempaan sekä lämminvesialtaan sijainnin muuttanut niin että lattiatilaa vapautui lisää. Haapapuiset laudelaudat hyödynsin vanhoista lauteista. Niiden tilalle voisi laittaa jotain parempaa tai ainakin uudempaa puuta ja tehdä lauteista irrotettavat eli ne voisi helposti kantaa ulos puhdistettaviksi aika-ajoin. Lauderukoon tein myöhemmin pienen muutoksen ja suojasin metalliosat ettei kuuma rauta polta jos lämmittäjä on ollut liian innokas. Lauteet eivät notku eivätkä heilu. Ylälauteen alla on portaiden kohdalla alalauteen tasossa hylly vadeille ja ämpäreille. Saunan lämmitys on samalla hyötyliikuntaa koivuklapien ja veden siirtelyn muodossa. Keskikesällä saunaa lämmitetään mutta peseytyminen, suurelta osin, tapahtuu puhdasvetisessä järvessä.

Normiviikko alkukesästä -23
Mökki toukokuussa ns. kesäasentoon eli suojaukset pois. Kalusteet kuistille, laiturin eli Tyynelän portaiden lasku vesisistöön, kiukaan vaihto, siistintää ja tuuletusta. Sekä monta pikkuasiaa. Rouva haravoi käyvyt, risut ja ylivuotiset lehdet pois. Takkaan tulenteko talven jäljiltä on kiehtovaa. Olen jo aika hyvin selvillä miten toimia ettei savu kulje vikasuuntaan.

Kukat ja kalusteet
Nekin laitetaan ulottuville jos ei aivan käyttöpaikkohinsa sillä tuuli vie, varsinkin laiturilta nimeltä Tyynelä, puukalusteet järveen. Koska muitakin käyttäjiä vaimon suvussa on niin heitäkin on ohjeistettu etteivät jätä tavaroita tuulen vietäviksi ja sateen pieksämiksi vaan käytön jälkeen suojaan. Osa kalusteista on niin järeitä että ovat kesät talvet paikoillaan. Muunmuassa ns. pölkkybaari ja keinu.

Kohta sinne taas pääsee -24
Tietää huussiremonttia. Tulee biolaitos perinteisen tilalle ja uusi katto kyseiseen huussi - liiteri - vajayhdistelmään jos terveenä olen. Voi se tulla muutoinkin tehtyä. Riippuu muusta perikunnasta onko heillä intoa palkata timpuri hommailemaan. Voin siinä olutölkki kourassa jakkaralla istuen pitää seuraa ja ohjeistaa...

Tuulee
Vaikka läheinen vesialue on melko pieni niin tuuli osuu tontille joistain suunnista varsin hyvin. Mökkitontti on puustoinen. Keväällä sinne saapuessa vähintään oksia on puista talven myötä irtoillut. Ihan mökin lähellä ei ole puita kaatunut. Mutta jonkin matkan päässä kyllä mutta siellä ei olekaan kallioista kasvupohjaa vaan kosteahkoa mustikkatyypin metsää. Kaatuneet puut olen palastellut ja kantanut liiterin viereen. Siitä kesän mittaan sitten palasiksi ja pinoon katon alle. Naapurin Ossi on tunut viimeiset kymmenen vuotta koivuklapeja traktorikuorman kerran kesässä.

Paistaa
Ei ihan heti aamusta koska sillä suunnalla on metsää. Mutta klo. 9 mennessä on jo oikein valoisaa ja useimmiten lämmintä. Aurinkoa sitten riittääkin auringonlaskuun asti. Valoisaa on pivisenäkin päivänä. Kallioinen rinne kun lämpenee niin viileälläkin säällä kärsii olla terassilla rentoutumassa.

Vuorokautinen ilmiö
Riippuu ajankohdasta mutta noin auringonlaskun aikaan, mikäli on kokolailla tyyntä, alkaa metsästä tontintakaista rinnettä valua viileää ilmaa. Hellepäivän iltana oikein mukavaa. Vaikka päivällä olisi ollut tuulenvirettä tai jopa aallokkoa, se hiljenee illansuussa kun alkaa hämärtää. Siksi mainittu viileä virtaus metsän uumenista on nautinto. Ei tarvitse piehtaroida hikisissä lakanoissa. Hyttysiä ja muita lentäviä petoja on ollut kovin vähän. Kuistin katossa on uv-säteilijät ylellisyytenä jos on kovin viileää saunomisen jälkeen.

Kesällä -23
Poikkeus säännöstä. Ei viileitä virtauksia yli viikkoon. Vain hellettä ympäri vuorokauden. Muutin telttaan aitan taakse nukkumaan. Erinomaisesti nukuinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti