sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Rospuuttopäivän sohvahommia


Käytännössä
Tauluteeveen tuijottelua ja muuta viihdyttävää. Tällaisena päivänä kun maa on jäässä, lumen peitossa ja mitään eritysiasioita tai kiireellisyytä ei ilmene voi hyvin mielin Rouvan kanssa katsella ja kuunnella ulkoista tarjontaa tai tallenteita. Monennäköisiä laitteita on tullut vuosien mittaan hankittua pelkän viihteen vuoksi.

B&O
Käytössä eniten. Siksi että sen kautta kuunnellaan musiikkia ja se myös toistaa, varsin tyydyttävästi, eri tallennemuotoja, tv-ääntä ja radiota. Tosin vinyylitallenteet ovat toisessa huoneessa ja siellä Ortoperspekta hoitaa sen puolen. Keskuslaitteena on jo vuosikymmeniä ollut stereoyhdistelmä josta radion, tv:n, tietokoneen ja eri tallennemuotojen äänentoisto hoituu. B&O:sta voi mainita, erityisesti, sen kaukosäätimen: painavaa alumiinivalua ja jämäkät painikkeet. Samalla palikalla voi käyttää kaikkia erilaisia talouden B&O-laitteita. Valaistuksesta äänentoistoon ja lämmitykseen. Tosin sen omakotitalon olen jo myynyt kauan sitten.

Läppäri
Netistä ohjelmat. Viimeksi katsoimme brittidraamaa joka muutoinkin on suosiossamme. Itse katselen dokumentteja mielelläni. Hömppää en katso. Onneksi on valinnanvaraa runsaasti. Koska kannettava tietokone on kätevä monessa mutta ei kovin hyvä äänentoistossa eikä kuvaruutukaan sellaisessa ole riittävän iso niin pitää tehdä kytkentöjä. Nojoo, luurit on hifikaupasta hankittu mutta ei se ole sama kuin tilantuntu kun laatutoistimet toistavat.

Kaikki yhteen
Digiä ovat läppäri ja TV. Koska vuosikymmeniä vanha B&O on analoginen tapahtuu tiedonvälitys kahta reittiä. Kuva kulkee digitaalista väylää suoraan korkeapiirtoteeveen ruudulle hyvälaatuisena mutta ääni on vietävä analogiaväylää B&O:n kautta. Mitään viiveitä ei ole. Eikä äänessäkään valitettavaa. 

Katselu- ja kuunteluasetelma tänään. Brittidraamaa. TV:n oikean alakulman takana on yhteysväline nettiä varten.

Pari laitetta
Vasemmalla Bang & Olufsen radio ja cd-yhdistelmä, Samsung korkeapiirto-tv:n alla, piirongin päällä vasemmalla BlueRay-toistin ja oikella erinomaisella kauko-ohjattavalla ekvalisaattorilla varustettu DVD-toistin erityisesti musiikkitallennusten kuvalliseen toistamiseen. (Säätötaulu näkyy, käytettäessä, ruudulla.) Monet vanhat analogiset tallenteet tarvitsevat säätämistä. Varsin huonostakin tallenteesta saa paljon enemmän irti kun äänen saa parempaan kuntoon. Oikealla, sinisen kaiuttimen vieressä, on läppäri jonka välityksellä katsoimme kuvassa näkyvän henkilön tähdittämää rikosdraamaa. Vasemmalla Rouvan hoikat nilkat.

Muu tavara
Perintökaluja, halpiskaapisto jossa cd, blueray ja dvd-levyt taltioituna, vanhoja tarvekaluja, purettu nojatuoli ja jakkara jonka päällä medialähde tekee hommaansa. Todennäköisesti homman voi tehdä helpomminkin...

B&O kaiuttimet
Ne eivät kuulu saamaan sarjaan kuin itse informaatiotoistin ja radiovastaanotin vaan ostettu erikseen niiden toistokyvyn perusteella. Alumiinivaluisissa koteloissa ei juurikaan resonanssi viihdy eli ääni on kirkas ja selkeä ja iskuäänet jämäköitä. Ovat aktiivikaiuttimet eli tarvitsevat signaalijohtimien ohella myös verkkovirtajohtimet. Johtimien määrä ei, näköjään, ole vakio tässä kokoonpanossa vaan ne lisääntyvät hiljalleen.

Kirjaston puolella
Saloran vanha kolmikanavainen äänentoisto on omassa huoneessaan. Siellä vinyylilevyt ovat pyhitetyt äänilähteiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti