keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Kirjasto - musiikkihuone


3h+k + parveke
Lisäksi pari wc:tä, kylpyhuone ja isohko eteistila muutaman komeron ohella. Kaikki asuinhuoneet ovat samalla seinällä ja niissä keskimmäisessä on parveke. Parveke on ikään kuin talon sisällä eli yhdestä huoneesta, keskimmäisestä, on pois saman verran pinta-alaa. Ikkunat ovat länteen päin.

Makuuhuoneen vaihto
Aiemmin oli sänkykamarina tuo mainittu parvekkeellinen huone. Nyt käyttötarkoitus muuttui. Samalla se toimii vierashuoneena jossa on levitettävä sohva kahta vierasta/tuttavaa varten.

TV ja stereot olohuoneessa
Isoin huone jakaa ruokasalin ja olohuoneen tehtävät. Siellä on osa viihdekalustosta kuten taulu-tv ja Bang&Olufsen stereot aktiivikaiuttimineen toistamassa sekä CD:n että television äänentoistoa. Myös Blu-ray-soitin ja vanha DVD-soitin jossa laajatoiminen ekvalisaattori joten huonommatkin tallenteet saa muokattua kuuntelukuntoon. Tosin sijainnille on vaihtoehtokin...

Kirjasto - musiikkihuone - vieraskamari
Kirjahyllyt siirtyivät sisältöineen tähän huoneeseen. Lisänä Salora stereovastaanotin Thorens levysoittimella ja kruununa koko laitteistolle Salora Ortoperspekta - viritinvahvistin - kolmekanavajärjestelmä kaiuttimineen. Kaiutinsarjoja on tuplaten: toiset ostin ja varhaisemmat sain lahjaksi omistajalleen tarpeettomina. Kaikki ovat teknisesti ehyitä. Ulkomuoto on yli neljänkymmenen käyttövuoden aikana hieman kärsinyt. Ääni on ok vaikkakin matalimmat bassot korostuvat helposti. Joutuu tallenteen mukaan säätämään. Kokoelmalevyillä joutuu säätämään liki joka esityksen kohdalla.

Muutakin miesmäistä
Sohvan päädyssä talvehtii peruskunnostettu 80-luvun alun kanttisylinterinen 950cc Guzzin "isolohko" V-kakkonen. Vastaa kunnoltaan uutta moottoria ja on digitalisoitu vaikka virranjakaja on vielä paikoillaan näön vuoksi. Moottorista voisi myös tehdä lasipöydälle jalan. Ei ainakaan kaatuisi helposti. Lienee painoa noin 70 kiloa.

Vanhat pakokäyrät asennettuna.

Reservimoottori
Kunnostin kyseisen moottorin varamoottoriksi California Adamantia varten. Sitä ei ole vielä tarvittu koska tein ns. yläkertaremontin C. Adamantin originaalimoottoriin eli teetin kansiremontit Tammer Dieselissä ja asensin uudet männärenkaat vanhoihin mäntiin. Nyt on siinäkin koneessa puhkua kovasti. Eikä savuta enää. Tiivistesarja on varsin edullinen. Kahden kannen kansityö 150€.
Jos ikää riittää niin tälläkin moottorilla on vielä käyttöä.

Salora stereo viritinvahvistin ja Thorens levysoitin.

Salora Ortoperspekta viritinvahvistin.

Kytkentä
Levysoitin ja Ortoperspekta ovat kytketty yhteen. On myös olemassa Ortoperspektoja joissa mukana on joko Dual-levysoitin tai, myöhemmin, myös laadukkaampi Thorens kuten oheisessa stereomallissa. Nyt täytyy käynnistää kaksi laitetta joista ääni siirtyy "ortofonisesti" jaettuna kahteen monotoistoiseen kolmitiekaiuttimeen ja kahteen tila-kaiuttimeen joita myös satelliittikaiuttimiksi kutsutaan. Kuuntelutilassa äänentoisto on laajempaa ja antaa tarkemman tilavaikutelman kuin pelkällä stereolaitteella toistettu.

Satelliittikaiutin kirjahyllyssä.

Keskikaiuttimet ja reservissä olevat satelliittikaiuttimet.

Tarkka sijoittelusta ja tilasta
Keskikaiutin on laajasti "säteilevä" koska matalien äänien elementti osoittaa kohti kattoa ja kaksi muuta elementtiä ovat etulevyissä. Keskikaiuttimen sijoitteluun pitää olla tilaa. Se/ne eivät saa olla ihan seinässä kiinni ja ylöspäin pitää olla myös tilaa.

Kaksi keskikaiutinta
Niitä voi käyttää vakiomallisessa stereo-Salorassa stereokaiuttimina. Edellyttää vain siirtelyä. Toistaiseksi saavat olla keskikaiuttimina ortoperspektalle sillä sieltä ääni tulee parhaiten.

Pätkä vinyylilevyhyllyä.

Tällä hetkellä
Lähinnä tavaroita on vain siirretty huoneeseen ja järjestelyjä tulee tehtäväksi edelleen. Mutta huone on jo varsin viihdyttävä vapaa-ajanviettoon.

Laitteen omia ilmiöitä
Molempien Salora-vahvistimien muunnikelat tuottavat matalaa noin 60 Hz hurinaa ja sen kerrannaisia. Levysoittimen moottorin hurina on oman kuuloalueeni ulkopuolella tai sitä ei ole. Kelojen hurina ei kuitenkaan kuulu musiikin läpi eikä se voimistu äänenpainetta nostamalla eli jää tuottamalleen tasolle. Tosin en ole uskaltanut laittaa vahvistinta maksimiteholleen. Säätö on nollasta kymppiin niin kakkosasento on jo melkoista möykkää.

Liukusäätimet
Ovat hieman tarkkoja käyttää eli niissä on äänettömiä kohtia kunnes niitä liikuttelee hetken kuuron kohdan kohdalla jolloin liukusäätimen kelan hapettuma kuluu. Asiaan on olemassa puhdistus- ja voiteluaineet mutta niiden käyttö edellyttää laitteen purkamista.

Valot
Molemmissa laitteissa on merkkivaloja palanut kuten op:n stereovalo sekä levysoitinyhdistelmässä myös virityssäätimen taustavalo on palanut. Stereovalo sen sijaan pelaa. Niidenkin kunnostus vaatii purkamista. Stereolähetyksen kuulee korvalla kuten virityksenkin parhaan kohdan. Siis suurta häiriötä siitäkään ei ole.

Fiiliksiä
Ortoperspektaa on rasitettu sekä radio-ohjelmilla että levylautasta pyörittämällä. Tosin ei kovin suurella äänenpaineella sillä nollasta kymppiin asteikolla ei ykköstä ole juuri ylitetty. Jatkuvasti kakkosasennolla soittamisella saattaisi häätö tulla kysymykseen. Sen verran rouheaa potkua vahvistin tuuppaa. Musiikkia on on kuunneltu Bellman-kvartetista Status Quohon ja kaikkea siltä väliltä. Myös paljon klassista musiikkia.

Radiosta
Yllättäen Classic-kanava on osoittautunut suosituimmaksi musiikkilähteeksi. Aiheeseen liittynee se mitä musiikkia laitteisto on optimoitu toistamaan. Vaikka en olekaan tietoinen siitä mikä oli Tapio Köykän mielimusiikkia. Sain aiheesta vinkin: viulumusiikki. Tosin sitäkin on montaa sorttia.

Satelliittikaiuttimiin herkkyyttä
Koska kaiutinsarjoja on kaksi niin toisen sarjan satelliittikaiutimista säilön sellaisenaan jos vaikka tulee tarve myydä eteenpäin. Sen sijaan toiseen sarjaan hankin muutamalla kympillä uudet vastaavan kokoiset äänielementit Motonetistä.

Kaksitie-elementit
Yksinkertainenkin elementti on riittävä koska satelliittikaiutimien ei tarvitse toistaa korkeita ääniä. Käteen nyt vain sattuivat nämä. Jos ylä-äänet niissä häiritsevät niin nips vain johdin poikki. Lakkaa signaali kulkemasta.
Kaksitie-elementtien valmistaja on JBL.

 Myyntipakkaus.

Teknisiä tietoja.

Purku ja asennus
Vanhoista kaiutinkoteloista irrotin kiinni naulatut etulevyt joiden alla elementit piilevät. Kahdeksan ruuvia kahdesta elementistä auki ja elementit ovat kiinni enää johtimien tinauksella. Pikakolvi irrotti juotokset näppärästi.
Pakkauksessa tuli mukana tiivistenauhaa jossa liimapinta toisella puolella. Lasivillalla täytetty kotelo pysyy edelleen tiiviinä.

Tinaus ja etulevyjen asennus
Johtimien kiinnitys on helppo. Tinaa ja kuuma kolvi ja johdin on kiinni liittimessään. Elementin kiinnitys oli selkeä: ruuvit alkuperäisiin reikiinsä.

Etulevyt
Sen sijaan etulevyt eivät enää käy alkuperäiseen asemaansa. Uudet kaiutinelementit ovat paksummat ja kartioiden liikevarojen pitää mahtua tekemään koko liikematkansa. Ratkaisin asian varsin proosallisesti: korokkeeksi pieniä muttereita ja puuruuvit naulojen sijaan. Ehkä kehitän joskus jotain kauniimpaa.

Sähköinen sopivuus
Suositusteho satelliittikaiuttimien tehonkestoon on noin 15W neljän Ohmin kuormaan. Uusilla elementeillä on vastus 3 Ohmia. Ovat ainakin paperilla herkemmät. Sillä ei sinällään ole suurta merkitystä sillä satelliittikauttimilla on omat kanavansa ja niille tehonsäätö erikseen.

 Ruuvikiinnitys

Mutterikorotukset.

Puutöihin
Pitänee vaikka mökillä rakentaa nätimmät etulevyt. Kankaat ovat jo aika lailla kauhtuneet ja nypyttyneet.

 
  Uusi elementti näyttää tältä.


Vanhat elementit uusien pakkauksessa talteen.

Automaattinen valaistus
Kävin Clas Ohlsonin pikkumyymälässä Hämeenkadulla ostamassa valaisimia ja eräitä elektroniikkatuotteita.
Mukaan tarttui kaksi liiketunnistimella varustettua led-valaisinta. Niiden tarkoitus on valaista levysointa ja levyhyllyä silloin kun niiden kanssa touhuan ja huoneessa on hämärä valaistus.

 Levysoittimen valaisin.

Valaisin valaisee levysoitinta.

 Levysoittimen kansi auki ja valaistuna.

Kansi kiinni soittaessa
Kantta ei kannata pitää auki levyä soitettaessa hiemankaan kovempaa. Matallille taajuuksille muodostuu kiertoa joka ei ole hyväksi äänilevylle eikä toistolle. Tosin ei vielä niillä tehoilla joita normaalisti käytetään.

Hautakivi tai vastaava
Levysoittimen alle olisi hyvä löytää esimerkiksi painava kivilevy. Hieman isompi kuin laite itsessään ja noin 10 senttiä paksu. Silloin kiertoa ei syntyisi rakenteiden resonoinnin kautta.

Sitä ennen
Nykyisin levysoitin on erillisen kaapin päällä irti kirjahyllystä jossa kaiuttimet ovat. Se estää kiertoa rakenteiden kautta jonkin verran. Kierto ilman kautta on kokolailla hallinnassa.

Myös levyhylly sai valaisimen.

Liiketunnistin
Valo syttyy vain silloin kun on tarpeeksi hämärää kuten vain huoneen taustavalaistus on päällä eikä ulkoa tule tarpeeksi valoa. Kattovalo jos on toiminnassa eivät nämä kaksi valaisinta syty lainkaan.

20 sekuntia
Kun on hämärää huoneessa niin liiketunnistimella syttynyt valo palaa 20 sekuntia ja sammuu itsekseen. Syttyvät jälleen kun on aihetta avata levysoittimen kansi tai selata levyhyllyä. Yhtäjaksoinen paloaika on 6 - 9 tuntia paristotyypistä riippuen. Kahdenkymmenen sekunnin jaksoja siihen aikaan mahtuu aika monta.

Magneetilla ripustettava
Valaisimen saa irti nopeasti ja helposti irti paristonvaihtoa varten tai lainattua muualle sillä mukana tuli magneettinen lista jonka voi liimata tai kiinnittää mukana tulleilla ruuveilla hyllyn alapintaan tai muuhun soveliaaseen paikkaan.

Baarikaappiin myös
Taidan vielä käydä hommaamassa kolmannenkin valaisimen...

Ei kun neljäs valaisin
Baarikaappi sai oman valonsa. Nyt ei tarvitse haparoida lasiesineiden kanssa.
Baarikaappi on hieman kesken vielä. Aihio on hyvä 1800-luvun senkki. Sukuperintöä. Ennenaikaan tällaiset laitettiin polttopuiksi. Mikä oli sinänsä hyvä sillä nyt nämä alkavat olla arvossaan. Varsinkin ns. mahasenkit joissa on pullea etuosa. Tämä ei ole mahakas mutta kätevä.

Baarikaapin valaistus päällä.

Eteisen lattian valaisin toimessa.

Yöllä vakaampaa kulkea
Joskus täytyy yöllä käydä jää- tai baarikaapilla tai, useimmiten istumassa posliinilla,  niin että ei häiritse puolisoa sytyttelemällä kattovaloja vaan valot syttyvät lattianrajaan kun vain on kulkijoita. 

Mielenkiintoinen ilmiö
Aikoinaan on asunnon keittiössä tehnyt perheenäiti itsemurhan. Alussa, muutettuamme, oli totuttelemista siihen että keittiöstä ajoittain kuului ääniä vaikka ketään ei näkynyt ja tavarat olivat eri paikassa kuin aiemmin. Sittemmin paranormaali ilmiö on laantunut, tai emme osaa enää sitä huomioida, kun olemme jo yli kymmenen vuotta asuneet tässä lukaalissa. Varsin edullisesti.
Keittiö ja kylpyhuone on remontoitu sittemmin nykyaikaisemmiksi.

Lisää tietoa äänentoistoinsinööristä T.M. Köykästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti