maanantai 18. heinäkuuta 2022

Kaidepuuhommia Mökillä

 

Tukea kulkemiseen
Mökin aktiivisemmatkin käyttäjät ikääntyvät, tyylillä tietysti, mutta kulkunopeus mäkimaastossa on hieman laskenut joten toiveena oli rinnetontille kulun helppoutta ja lepopaikkoja jos hengästyttää. Aiheesta oli jo aiempia juttuja: portaat kuistille ja portaat rantaan "kuivan maan laiturille" Tyynelään.

Maalausta
Kuultomaali pintaan portaisiin. Hengittävä maali joka sisältää puunsuoja-ainetta. Tikkurilan valikoimista. Väri sekoitettiin Carlsonilla Savonlinnassa valintamme mukaan. Maalaus jatkuu uusintamaalauksella syksyllä -22 jos säät suovat. Tai vasta ensi suvena.

Kaiteet
Tilanne kehittyy ja tässä yhteydessä tuli tilaus kaiteisiin rappujen sivuihin. Ei sentään molemmin puolin vaan yksi riitti kumpaankin kohteeseen. Arvelin hankkivani kuviosahan tai -poran jolla saisi hieman muotoja kaiteisiin sillä pelkkä lauta on hieman raskaan näköinen. Aika näyttää mitä syntyy.

Portaat vielä ilman kaiteita.

 
Takaportaat autoparkista kuistille ovat paikoillaan. Myös valot on asennettu.

Porras- ja polkuvalaistus
Toimii aurinkokennolla ja hämäräkytkimellä automaattisesti. Ei siis tarvitse syyspimeällä könytä portaita kuistille sytyttääkseen terassin valot. Myös liiterin/huussin polulla on vastaava valaistus mutta pylväsvaloina. Toki syysiltoina olisi kiva jos pihaterassilla eli Rötvärissä olisi vastaava valaistus. Ehkä sen voisi toteuttaa nykyaikaisilla myrskylyhdyillä jotka toimivat paristoilla.

Kaide on nyt myös Tyynelään vievissä jyrkissä portaissa.
 
Lepopaikka mäessä
Yllä olevassa kuvassa oikealla näkyvä laakea kivi on sittemmin muurattu kiinni viereisiin kiviin. Siihen voinee istahtaa mutta pahoin pelkään että Rouva laittaa siihen jonkin kasvin kukoistamaan. Toisaalta, ei se minua haittaa.

Muurailin kaidetyön ohessa hiiligrillille palamattoman tason.

Palonsuojausta
Terassin alle kertyy kariketta eli neulasia, käpyjä ja kuivia puiden lehtiä. Hyvä yhdistelmä saada tulipalo aikaiseksi jos grillailee sellaisessa paikassa. Hiiligrillistä kun lähtee helposti kipinöitä tai, pahimmillaan, se voi kaatua ja hehkuvat hiilet ovat tavoittamattomissa terassilaudoituksen alla. Mökillä on jauhesammutin ja sammutuspeite, vesiletku ja painevesipumppu jolla vesi nousee mökin terassin nurkalle.

Kokonaiskuvaa käyttö- ja oleskelutiloista.

Päivänvarjo sekä sadesuoja samassa. Peittää merkittävän osan Rötvärin alueesta.

Useita oleskelupaikkoja satoi tai paistoi
Kuvassa olevan Rötväri-nimensä saanut terassi oli nimikilpailun tulos. Maalattu siis sen nimisellä ruotsalaisella maalilla. (Rödfärg, svensk röd.) Muita ulko-oleskelutiloja on aitan kuisti (2 henkeä max.) Tyynelä rannassa ja, tietenkin, mökin oma terassi. Säästä ja väkimäärästä riippuen Rötväriin mahtuu väkeä eniten, sitten itse terassille jossa on säteilylämmittimet katossa, kolmantena tulee Tyynelä. Sen vetävyys on noin kuusi henkeä. Siis istumapaikkoja. Rötvärille mahtuu helposti yli kymmenenkin. Rötvärin kulmassa on vanhassa grillissä keittiöpuutarha eli maustekasviviljelmä. Vain Rötväri on esteetön luiskineen mutta kaiteita en tehnyt koska näyttävät omituisilta näin matalalla, lähellä maan pintaa, liki kauttaaltaan. Eli varovainen pitää olla kaikkien, varsinkin jos on nauttinut huimausaineita himpun verran liikaa. Päivänvarjo on Biltemasta, edullisin tarjokkaista ja runko tehty raudasta. Helppokäyttöinen, vain yksi vivun kääntö niin varjo on auki.

Päivänvarjon asennuksesta
Ei erityisiä vaikeuksia sillä rakenne on yksinkertainen ja selkeätoiminen. Sen sijaan sen jalka: kaksi ristiin laitettavaa teräskourua johon pystyputki kiinnittyy. Sen käyttö olisi vaatinut tilaa ja vastapainot tai pitkät kansipultit terassiin kiinnitykseen. Jätin ristikon laittamatta sillä neljällä läpipultilla terassiin sain pystyputken kiinni paljon pienemmällä vaivalla eikä ole mitään ristikoita kompastuttaviksi. Pakkauksen mukana tuli toinenkin pystyputki. Sen paikka on mietinnässä josko sen jonnekin asentaisi eli vaihtoehtoinen paikka varjolle.

Kiinnitys kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kaksi lyhyttä tukea terassin alla.
 
Joustava kiinnitys
Itse kiinnityskohta ei juuri jousta mutta sen ympäristö ottaa tuulen voimaa vastaan niin että itse päivänvarjon rakenteisiin ei tule suuria voimia vaan terassi antaa hieman periksi. Varjo saa siis heilua tuulen voimasta niin äkilliset kuormitukset osittain muuttuvat liikkeeksi ja varjolla on kestävyyttä tuulikuormaa vastaan. Palaan syksyllä asiaan kuinka on käynyt.

Päivänvarjo kääntyy myös nuotiopaikan ylle.

Jatkuu...
Portaiden uusintamaalauksella ja mahdollisella kaiteiden muotoiluilla. Jälkimmäinen voisi olla oikein mukavakin homma tehdä "luovaa työtä". Kaiteisiin saisi vaikka riippumaan muutaman kukka-amppelin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti