sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Mökille takaportaat


Käytännön pakko
Kansa vanhenee kuten itsekin ja anoppi myös. Siksi mökin kuistille suunnittelin puurakenteisen portaikon korvaamaan kallioista polkua.

Luunmurtumavaara
Kallio on liukas erityisesti märkänä ja ympäristön varvikkoon on tullut erinäisiä polkuja joilla välttää noin neljän metrin mittainen jyrkänpuoleinen kohta. Kiertämällä noin kymmenen metriä siksakkia varvikossa.

Tavoitteena eroosion lopettaminen ja kasvun palauttaminen
Kulkeminen maastossa tappoi kasvuston ja sade vei vähänkin humuksen kallion päältä ja teki ikävän näköiseksi alueen. Lannoittamalla ja maa-aineksia lisäämällä kasvusto, puolukka, mustikka ja jotkin muutkin varpukasvit tulevat siistimään ympäristön aikanaan.

Hyvää harjoitusta
Kesällä oli vaativampia rakennushommia kun valmistin Tyynelän. Puutyöt eivät ole koskaan olleet kiinnostukseni kohteena vaan metalli on se aine josta valmistan asioita mielelläni. Tämäkin on siis edelleen puutöiden opettelua ja harrastelua.

Lainakoneella kiveen reiät
Tein jo keväällä kallioon reiät iskuporakoneella kahdeksalle ankkuripultille joihin nyt kiinnitin naulalevyt jotka kannattavat portaiden juoksuja. Norsa Oy lainasi iskuporakonetta.

Naulalevy niskapuussa ja ankkuripultti kalliossa.

Matala kuisti
Haastetta aiheutti se että kuistin ja räystään väli on noin 2 metriä ja kalliorinne alkaa nousta heti kuistin reunasta alkaen. Ensimmäinen askelma piti siksi olla erityisen matala ja seuraavakin on liki kiinni kalliossa ettei keskimittaisen astujan pää kohtaa räystäskourua. Kuten kaikki muutkin askelmat. Mietin jo askelmien lautojen kiinnittämistä porrastukien alapintaan. Arvelin kuitenkin että ruuvit eivät pitäisi askellautoja kiinni niinpäin.

Ajatusmalli
Toinen vaihtoehto oli tehdä raput suoraan kallion pintaan ilman sivujuoksuja. Silloin olisi tarvinnut porata kovaan graniittiin moninkertainen määrä pulttien reikiä. Katsotaan nyt kauanko nämä kestävät.

Betonivalu
Ei tullut ensimmäisenä mieleen että olisi voinut tehdä raput teräsbetonista. Puutavaraa siihen voi mennä ihan yhtä paljon muottitarkoituksiin ja olisiko se ollut liian järeääkin.

 Askelmien aluspuut.

Materiaali kyllästetty
Materiaali on perinteistä "kakkosnelosta" eli 50 x 100 mm. Kuvassa näkyvät puut ovat käsitelty kyllästeellä joka antaa vanhan puun ulkonäön. Kätevää jos aikoo tehdä huomaamattomat raput.

Notkuvat vain hieman
Askelmat ovat 32 x 100 mm lautaa jonka maksimi jänneväli ilman isompaa taipumaa on yksi metri. Askelmien leveys on siis metri. 

Raput liki valmiina.

Lyhyetkin pätkät käyttöön
Alin askelma on tehty jämäpaloista eikä ole vielä kyllästetty koska kylläste loppui pikkuisen kesken. Ensi kesänä asia korjaantuu. Ala-askelma on irrotettava että portaiden alle ja alas valuvan ryönän voi siivota pois mädättämästä puuosia.

Korkeahko askelväli
Nämä raput eivät ole ihan huonojalkaisimpia varten vaan askelkorkeus on 20 cm lukuun ottamatta kahta matalaa porrasta yläpään tasanteen likellä. Saa hyvää reisi- ja pohjejumppaa kun näitä kulkee. Mutta ei liukastu.

Säästyi puutavaraa
Askelkorkeutta mietin lähinnä kulupuolelta. Olisi tarvittu monta metriä lisää "pattinkia" ja lautaa jos olisi tehnyt matalat. Asian voi toki korjata: osat ovat kiinni ruuveilla joten jokaisen portaan voi irrottaa ja laittaa uuteen paikkaan ja tehdä kolme - neljä uutta porrasta. (Pari vuotta myöhemmin: tarvitsi tehdä vain kaksi askelmaa lisää niin askelkorkeus pieneni merkittävästi eli yhden askelman korkeus on sittemmin 125 millimetriä. Se on jo mukavampi jaloille eritoten alaspäin kulkiessa.)

Maasto kului
Kuvassa näkyy hyvin käytetty kiertotie millä välttyi liukastumiselta. Nyt pääsee luonto parantamaan kuluneen kohdan ennalleen. Kanervaa, mustikkaa, männyn ja kuusen taimia riesaksi asti ja erityisesti puolukkaa on tontilla ja ympäristössä runsaasti. Sitä saa tähänkin kasvaa.

Paikallisesta puutavaraliikkeestä
Materiaali on halvinta luokittelematonta vajaakanttista raakalautaa paikalliselta toimittajalta. Kylläste Biltemasta.
Puutavaran hain pakettiautolla neljän ja viiden metrin pätkinä.

Yläpään tasanne.

Tasanteen tarkoitus
Muutama lauta jäi tästäkin päästä kyllästämättä. Tasanne hoitaa loivan osuuden ja mäntyjen juurten ylityksen sujuvasti. Samalla se kääntää portaikon suunnan alkuperäisen polun suuntaiseksi. Rakenne ei ole erityisen kaunis mutta toimii.

Lähes valmis takaporras.

Vanhat kiuaskivet käyttöön
Kuvanoton jälkeen epäjatkuvuuskohdat täytettiin entisillä kiuaskivillä etteivät nilkat niksahda aukkoihin. Kaide toiseen reunaan ehkä vielä. Sen teen teräsprofiilista ja putkesta. Joskus myöhemmin. Jos edes tarvitaan.

Takaisin Tampereelle
Lady of the House eli oma rouva laittoi cocktailit homman päätteeksi. Samalla se oli mökkikaudenkin päätös. Kevättä odotellessa.

Kauanko kestää
Mielenkiintoista nähdä milloin ilmestyy ensimmäinen laho kohta kyllästämisestä huolimatta. Varastossa on varalta muutama metri kakkosnelosta ja pari valmiiksi sahattua askellautaa.

Aitan kunnostus
Seuraavat haasteet puurakentamisen ja -korjaamisen osalta on jo korkeammalla taholla hyväksytty: aitan kaltevuuden ja vinouden kunnostus ja vajan lattian oikaisu. Ei välttämättä siinä järjestyksessä eikä aikataulusta ole puhuttu. Josko kuitenkin alkaisi venetalaksen rakentamisesta...

Lisäys paljon myöhemmin:
Aitta on oikaistu sittemmin. Oikaisusta tarkemmin. Suoraan laitto oli helpohko homma mutta vinous hoituu luonnonvoimien avulla. Prosessi on käynnissä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti