torstai 21. syyskuuta 2017

Mökin syyspuuhat


Talveksi turvaan
Ennen talven tuloa on mökillä varauduttava talven tuloon konkreettisesti tekemällä eräitä tärkeitä toimenpiteitä omaisuuden turvaamiseksi. Lisäksi siistimistä ja valmistautumista kevääseen.

Aitan huolto jatkuu
Aitan pidempiaikainen oikaisutoimi jatkuu vielä kevääseen. Homma ei ollut aivan niin yksinkertainen kuin äkisti luulisi. Aika paljon on säätämistä. Alunperinkään ei aittaa ole tehty kovin tarkasti.

Aitta oikaisussa.

Suoraan
Kesällä aittaa oiottiin laittamalla sen lattia suoraan ja seinät pystyyn. Kallellaan ollessaan aitta on mennyt myös vinoon. Se haittasi vahvasti oven toimintaa ja näytti silmään kummalliselta. Siksi aitta on sidottu ylemmistä hirsikerroksistaan liinoilla kiinni lähistön kahteen mäntyyn. Veto jatkuu kevääseen.

Likimain hyvä
Aitta on jo nyt lähes suorassa mutta sen pitäisi myös pysyä suorassa sidontaliinojen irrottamisen jälkeenkin. Siksi sitä "totutetaan" uuteen asentoonsa yli talven. Lumi painaa ja lämpö- sekä kosteusvaihtelut asettavat hirret uuteen sijaintiinsa.

Oikaisu tuulivoimalla
Liinat ovat kiinni kahdessa männyssä ja kun tuuli heiluttaa mäntyjä niin liinat kiskovat hirsiä.

 Aitan lattian korotus.

Monta säätökohdetta
Aitassa on useita kivijalkoja: lattia ja kuisti ovat omilla "jaloillaan" ja itse hirsikehikko omillaan. Siksi yhden kohteen oikaisu ei vaikuttanut koko rakennukseen.

 Oikean takakulman korotus.

Kolmen kulman korotus
Hirsikehikon oikea etukulma jätettiin alkuperäiseen tasoonsa. Muita kulmia ja lattiaa, kuistin ohella säädettiin. Nyt tein asiasta katselmuksen ja jos olisi oikein tarkka olisi vielä hieman säädettävääkin.

 Vasemman etukulman korotus.

 Vasen takakulma.

Kuistin kulma.

Kesävieraita varten
Tulos tyydyttää ja keväällä -18 saa aitta seistä "uusilla" jaloillaan ja majoittaa mökkivieraat.

Aitan oven kamana.

Ovi jo suorassa
Yleensä on totuttu että oven kulmat ovat 90 astetta kukin. Nyt se on lähes tavoitettu ja ensi keväänä tuen aitan niin että vastaavaa vinoutumista ei enää tapahdu.

Eläinasumukset
Muitakin asuntoasioita ratkaistiin. Pikkulintujen yksiöt siivottiin vanhoista pesämateriaaleista. Niissä kun talvehtivat lintujen syöpäläiset ja ovat valmiina rassaamaan, pahimmillaan, ensi kevään poikaset hengiltä.

 Vanhin laittamamme pönttö.

Vanhat yksiöt käytössä
Kahdessa vanhimmassa pöntössä oli pesitty. Viime keväänä laitetut eivät olleet vielä kelvanneet asuinkäyttöön.

 Pönttö nro 2.

Mennäkesäiset pesämateriaalit.

Henki pois
Syöpäläiset kuolevat märkyyteen ja kylmyyteen pöntön ulkopuolella ja elämä yksiöissä jatkuu terveemmissä merkeissä.

Pöntössä pesivä sorsa
Myös telkälle on laitettu pönttö viime keväänä. Ei telkkä vielä löytänyt vaikka on järvenrantatontti, oma kiitorata ja kaikki. On, kuulemma, olemassa myös käelle pönttö. Se on päältä avoin että voi vauhdissa pudottaa pommin.

Ulkokalusteet peitettynä.

Tyynelä saa olla talven omissa oloissaan.

Tavarat katokseen
Sittemmin myös vesistöön vievät raput on nostettu mökin kuistille suojaan.

Vene nurin.

Vaurio veneen laidassa.

Vene katkeaa
Tämä vaiva pitää korjata. Laita on katkennut hankaimen kohdalta ja soutaessa laita antaa periksi ja halkeama pitenee. Hiomatarpeita, asetonia, hartsia ja katkokuitumattoa pitää varata kevätkäynnille korjausta varten. Vene korjattu sittemmin.

 Vesijohto maalla.

Vesijohto pois jäistä
Putki täytyi tyhjentää vedestä pakkasvahinkojen välttämiseksi. Muutoin se saa talvehtia avomaastossa.

Vesijohdon kelluke ja paino.

Ankkurointi
Vesijohdon pohjaventtiili ankkuroidaan noin metrin verran pohjasta vajaan kolmen metrin syvyyteen järveen. Pyrkimys saada hieman viileämpää ja puhtaampaa vettä kuin ihan pinnassa olisi.

 Mökin takaportaat.

Liukastelua
Ennen portaiden valmistumista kuljettiin jyrkähköä rinnettä alas ja ylös pitkin poikin slalomia kasvuston seassa. Kun mökin käyttö lisääntyi niin rinteeseen iski vahva eroosio ja vei maan mukanaan.

Hoitaako luonto
Maansiirtotöitä ei ole suoritettu vaan seuraamme katseella kuinka nopeasti luonto hoitaa kuntan kuntoon. Parantumista on jo nyt havaittavissa. Kunhan kasvu pääsee alkuun voi lisämaata lisätä varovasti heränneen kasvuston joukkoon että kuntta vahvistuu. Kuntan siirto muualta ei ilman ahkeraa jälkihoitoa ole mahdollista kun mökillä ollaan harvoin.

Kasvusto palailee varovasti. Puolukka edellä.

Tavoitteena monipuolinen floora
Toivottavasti sammalet ja jäkälätkin intoutuvat pukkaamaan vartta.
Muutoin aika meni mökillä suht rivakasti sillä kaikenlaista pientä touhua riitti.

Mökin ajanviettovälineet.

Pitkä talvi
Seuraavan kerran pääsemme käymään mökillä toukokuussa. Sen aikaa tontilla vartioi anoppi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti