tiistai 19. tammikuuta 2021

Porraskäytävälöytö


Lahjoitustavaroita
Asuintalomme ainoan rappukäytävän alatasolle asukkaat jättävät asioita ilmoituksella: saa ottaa. Joskus häviää suurin osa, joskus ei juuri mitään. Nytkin on tarjolla myös sekalainen posliinikuppivalikoima.

Pölynimuri Miele 311i
Ei mitenkään ikäloppu ja pienen nettihaun perusteella päättelin että on tehokas laite jos on kunnossa. No ei ollut mutta se tarvitsi vain vähän rohkaisua ja hellää hoitoa niin alkoipa toimia. Imurissa oli lappu että tehot puuttuu ja imuputki on vääntynyt, muuten toimii.

Muiden kokemuksia?
Kuinkahan monta imuria on poistettu käytöstä kuten tämä yksilö vain sen vuoksi että imurin perushuolto, joka on kerrottu ohjekirjassa, on jätetty tekemättä. Kyseisen tyyppisen imurin hinta uutena on noin 200€.
Heivataanko imuri hetimiten tutkimatta sen kummemmin kiertoon kun imukyky ei enää tyydytä? Kuitenkin ne osat joista pitää huolehtia tai vaihtaa näkyvät kun pölypussia vaihdetaan.

Verstaalle muun homman oheen
Menossa oli maalaushommia. Kohteiden pohjamaalin kovettumista odotellessa oli hyviä väliaikoja rassata pölynimuria. Pölypussia ei ollut. Poikkesin jo Verstaalle mennessä ostamassa pienen paketin pölypusseja. Liki kaikki tämän tyyppiset pölynimurit omaavat koodattuna merkin ja mallin mukaan kaupan pölypussihyllyssä sopivan pussipaketin.

Mitään ei tarvinnut purkaa
Imurin kannet aukesivat ja syylliset tulivat esille eli ulospuhallettavan ilman suodattimet. Pölypussihan on ilman ensimmäinen kohde ja sen mukana tulevat pölyt ja roskat. Osa partikkeleista ei jää pölypussiin vaan tulee sen lävitse. Siksi on huoneilman ja moottorin hygieniaa varten suodattimet jotka pidättävät suurimman osan siitä pölystä joka ei jää pölypussiin. Vaimentavat myös imurin puhallinsiivikon melua.

Molemmat suodattimet irrotettuina. Pienempi on heti pölypussin jälkeen.
 
Suodattimet ovat pestävää laatua
Pesin molemmat mutta pienempi imupuolen suodatin oli jo niin huono että korvasin sen uudella joka löytyi suodatinpussipakkauksesta. Isomman, huoneilmaan palaavan ilmavirran suodattimen, vain pesin.

Ylempänä uusi suodatin ja alempana vanha pestynä.
 
Moottorin ja puhaltimen sijainti
Yllä olevassa kuvassa toimielimet sijaitsevat näiden kahden suodattimen välissä. Pienempi suodatin on, ilman virtaussuunnan mukaan pölypussin jälkeen ja ennen moottoria/puhallinta, ja isompi suodatin puhaltimen jälkeen. Sen tehtävänä on pitää poistoilman epäpuhtaudet poissa huoneilmasta. Suodattimia voi pestä, kuivata ja käyttää uudelleen mikäli uutta ei ole saatavissa ja suodattimet ovat ehyitä.

Pakkauksen sisältö: Pala suodatinkangasta ja 4 kpl kuvan mukaisia suodatinpusseja.

Seuraavalla kerralla
Suodatinkangasta oli pussipaketissa niin pieni pala että siitä ei saa kahta suodatinta. Siksi pesin toisen vanhan ja uusi tuli ennen moottoria ja puhallinta. Seuraavassa pölypussipaketissa on sitten toinenkin suodatin leikattavaksi muotoonsa. Pölypussi ja suodattimet olivat helppoja löytää ja vaihtaa. Tämän imurin pölypussin koodi Rustassa on 3100. Hinta ei paljoa lompakkoa laihentanut.
 
Imupuhallin ja moottori
Ne puhdistin vain päällisin puolin paineilmalla. Olihan sielläkin polyä kertynyt rakenteisiin. Tuuli vei pölyt talvisen lumisateen mukana Verstaan pihalle. Moottorin laakerit ovat kunnossa. Siivikko pyörii kevyesti eikä sen laakerointi pidä ihmeempää melua.
 
Imuputki ihmemutkalla
Ergonomia ei ollut hyvä sillä suulakkeen varsi eli imuputki oli joskus koottu väärin ja yläpään käsikahva oli kummallisessa asennossa. Käyttöergonomia huono. Imuputkisto oli jossain vaiheessa koottu väärin koska suuntanuolet olivat väärissä kohdin. Putki oli ruostunut liitoskohdastaan jumiin ja piti hieman lämmittää liitosta niin aukesihan se. 

Imuputken kohdistusnuolet väärin. Siksi oli hankala käyttää.
 
Liitos aukaistuna.

Ruosteenpoisto ja uusi asennus
Suihke asianmukaista ainetta, hieman pyyhkimistä ja liitos nuolten mukaan kohdalleen niin lattia/mattosuulakekin oli heti oikeassa asennossa kuten käyttökahvakin.

Pyörimätön pyörä
Lattiasuulakkeessa on yksi pyörä. Se kannattelee suulaketta ja sen pitäisi pyöriä kevyesti. Eipä pyörinyt. Syy tavanomainen: hiuksia ja muita kuituja akselissa. Ilmeisesti punapää taloudessa.

Lattia/mattosuulake ja sen pyörä akseleineen ennen puhdistusta. 

Harjaskehä
Suulaketta kehystää lyhyillä harjaksilla varustettu kehä jossa on aukkoja. Harjasten on tarkoitus irrottaa lattiaan mahdollisesti tarttuneet roskat sekä tehdä suulakkeen liikuttamisesta kevyttä. Harjaksiin tarttuu kuitumaista pölyä ja se heikentää siivoustehoa. Kuidut voi nyppiä parsinneulalla tai veitsen kärjellä pois vahingoittamatta harjaksia. Mattojen imuroinnin ajaksi voi harjakset vetää sisään jalkapolkimella.

Suulakkeen pyörä jumissa runsaan karvoituksen vuoksi.

Akselin lukitus pettänyt
Yllä vasemmalla näkyy akselin lukitushaka joka on aukiasennossa. Onneksi ei ole pudonnut. Puhdistuksen ja kunnostuksen jälkeen toimii kuten uutena.

 
Pyörän akseli irrotettu ja pyöräkotelo puhdistettu.

Muovilla on muisti
Ylemmistä kuvista näkee kuinka akseli ei enää yllä pyörän kiinnitysosien läpi kun on karvaa niin paljon. Kun purjin hieman enemmän niin muovi taipui alkuperäistä muotoaan kohden mutta ei riittävästi. Lämpö auttaa joten lämpöpuhaltimella hieman autoin muovin muistia ja kohta rakenne oli alkuperäisessä muodossaan.

Muovi alkuperäisessä muodossaan lämmityksen jälkeen.

 
Mielen pohja saanut kolhuja mutta muutoin ehyt. Valkoista maalia?
 
Autotallin lattia menestyksekkään imuroinnin jälkeen.

Sepeliä tallin lattialla
Sen lisäksi myös katupölyä, viime kesän lehtiä ja neulasia ym. töhkää. Jaksoi imeä sepelin oikein hyvin ja suulakkeen "harja-asennolla" lähti myös piintyneempi lika. Kosteaa likaa ei tämän tyyppisellä imurilla pidä imuroida. Siihen sopii veden imurointiin soveltuva teollisuusimuri. Niitä on Verstaallani kaksi eri tehtävissä. Pienempi, Kärcher, pitää hiekkapuhalluskaapin pölyt kurissa. Isommalla siivotaan Verstas. Miele 311i vaikuttaa laadukkaalta laitteelta ja tekee tehtäväänsä taloyhtiöltä vuokratussa autotallissa.

Kesällä autotallissa
Ei ole autoa. Huhti- toukokuun vaihteessa talliin tulee kaksi tai kolme moottoripyörää. Taloyhtiön nipottajatkin ovat asiasta nielleet kiukkunsa. Vaativat aiemmin luovuttamaan tallin pois koska siellä pidetään moottoripyöriä. Samalla tallin lattialle ilmestyvät paksut matot ja pari nojatuolia. On paljon mukavavampi touhuta pyörien parissa kun ei tarvitse betonilla tassutella ja tilaa on pienelle seurusteluryhmälle. Sadepäivän iloja. Kylmiö on. Siksi pitää olla kunnon pölynimurikin.

Yksi imuri vielä kunnostukseen
Mökillä oli imuri joka korvattiin vanhalla ja entisellä kunnostamallani koti-imurilla jonka tilalle ostettiin uusi, monitoimisempi imuri. Tämä virkaheitto ent. mökki-imuri on seuraava tutkimuksen kohde. Epäilen, melun vuoksi, että siinä on laakerivika. Vilkaisen voiko asialle tehdä mitään. Laakerit eivät ole kalliita jos vain vaihto on mahdollinen. Pitänee myös tutkia saako niin vanhaan imuriin enää pölypusseja ja suodattimia. Jos ei niin on turhaa remontoida. (Sain tietää että Tokmannilla saattaisi olla pusseja.)
 
Hulda
Lisäksi taloudessa on akkukäyttöinen robotti-imuri, Hulda, joka imuroi ne kohteet jotka se parhaiten taitaa eli makuuhuoneen lattian ja eteiskäytävän kunhan paksut karvamatot ja jalkineet nostaa sivuun. Niitä Hulda ei kykene imuroimaan. Hulda oli jo poistolistalla sillä sen akku kyllästyi hommiinsa. Uusi akku löytyi Paristopisteeltä Tampereen Rautatienkadulta edukkaasti. Taas toimii!
 
Ex-mökki-imuri
Merkiltään Panasonic. Ikää useita kymmeniä vuosia. Tekniikka kunnossa mutta imuteho huono. Sekin selvisi sillä pölypussikotelon kannen tiiviste puuttui. Imuri siis imi ilmaa ohi imuletkun. Korjasin tiivisteen puutteen maalarinteipillä väliaikaisesti. 

 
Letkun liitos imuriin oli väljä. Väliaikanen korjaus teipillä. Imutehokin parani hieman kun vuoto loppui.
 
Pohja ja pyörät kunnossa.

Vuotava kansi tiivistetty teipillä. Imuteho parani huomattavasti. Imutehon mittari ei toimi.

Poistoilmasuodattimen vaihdoin uuteen. Sitä ei verstasolosuhteissa välttämättä tarvita. Johdon sisäänkelaus toimii.

Laitteen tiedot.

Mahdollinen käyttökohde
Omavalmisteinen kiillotuskoneeni tarvitsee sisätyöskentelyssä ehdottomasti imurin imemään kiillotuksessa syntyvää vahapitoista pölyä rättilaikan ympäriltä. Samalla selviää toimiiko pölypussityyppinen imuri siinä hommassa. Mikäli ei toimi em. tarkoituksessa niin ei tee kovin kipeää heivata kapine romukeräykseen.

Harvinaisempi merkki ja malli vanha
Pölypussit ovat hieman hakusassa. Ainakaan lähikaupasta ei löytynyt eikä Rusta tai Tokmannikaan ilmoita varman päälle että löytyisi sopiva pölypussi. Asia on kuitenkin ratkaistavissa. Oletan. Yleispussi saattaa olla ratkaisu: vanhan pussin kiinnityslevy siirretään liimakaistalla olevaan yleispussiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti