sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Hulda sai uuden sydämen

Edellinen juttu Huldasta.

Akku poks
Hulda väsähti kotitaloustyöhön yllättäen. Sinänsä laitteessa ei ole mitään vikaa mutta akku kypsähti äkisti.

Tutustuin Huldaan syvällisemmin
Otin asiakseni tutkia laitteen tekniikkaa. Siinä on neljä sähkömoottoria, jonkinlainen aivolaatikko ja puskuri joka havainnoi ympäristöä sekä merkkivaloja eri ohjelmille sekä akun varauksen ilmaisuun.

Fiksaatio jalkoihin
Huldalla on joskus rasittava tapa kiertää tuolinjalkaa ryskyttäen sitä vasten kunnes tajuaa että muuallakin on tilaa. Ja imuroitavaa.

Tekee hommat itsekseen
Muutoin oikein mukava laite jonka voi laittaa itsekseen ajelemaan pitkin huonetta. Vain ovi kiinni niin Hulda hoitaa joka nurkan eikä valita edes maton kulmista. Parisängyn alunen on hänen mielipaikkojaan ja erityisesti sängynjalkojen ympäristö tulee hyväksi.

Tehokkaampi akku
Tätä juttua innosti se että uusi akku on hiukan isompi ja koottu paremmista komponenteista kuin alkuperäinen. Tämän myös pitäisi kestää pidempään.

Riittävän pitkään
Osoittautui että uudella akulla Hulda kiskoo pölyä ja nöhtää sisäänsä noin 1,5 - 2 tuntia yhdella latauksella. Tosin pölylokero pitää välillä tyhjentää. Riittää olohuoneeseen oikein hyvin. Makuuhuoneetkin menevät yhdellä latauksella molemmat.

Vanhoja syntejä
Yksi syy vanhan akun poismenolle oli se että hommansa jälkeen Hulda vain jätettiin tyhjällä akulla nurkkaan. Vasta kun tarvetta ilmeni tapahtui lataus. Se on väärin. Käytön jälkeen pitäisi ladata valmiiksi seuraavaa kertaa varten. Huldassa on sisäänrakennettu akun ylläpitoohjelma eli laturin voi jättää kiinni Huldaan pidemmäksikin aikaa. Ei siis tarvitse kytätä milloin akku suvaitsee olla täynnä.

 Huldan intiimipuoli.

Uusi akku.

Ei eroa ulkonäössä
Vanha oli ulkonäöltään identtinen kiinalainen mutta teholukema oli 0,3 Ah pienempi. Tarrassa nimetty firma kolvaili tilauksestani irtoelementeistä kasaan uuden akkusetin mallin mukaan. Odotusarvoisesti Hulda hommailee makuuhuoneissa nyt pidempään.
Vanha akku meni kierrätykseen.

Ei pyörittele tolloja akseleihin
Se hämmästyttää että akseleiden tai sutien ympäri ei ole kiertynyt pitkiä kuituja. Kuituja kun taloudessa riittää.

Akulla hintaa
Uusi akku oli noin puolet alkuperäisestä Huldan hankintahinnasta. Huldasta olisi siis tullut elektroniikkajätettä ilman toimenpiteitä. Nyt se saa hommailla ainakin seuraavat kolme vuotta mikäli kestää. Akusta se ei ole kiinni. Mikäli uskoo kyseisen paristoliikkeen henkilökunnan edustajan sanaan. Mukava kivijalkaliike Rautatienkadulla.

Koeajo
Nyt on tehty kaksi latausta ja yksi kolmen vartin imurointi. Pidempäänkin suoritukseen olisi ollut virtaa vaan ei imuroitavaa tällä kertaa.

Suodatin on kulutusosa
Monikertakäyttöinen suodatin toimii edelleen eli kovin isot hiukkaset eivät kulje suodattimen läpi takaisin huoneilmaan. Suodatinkangasta saa ostaa eri laatuja jos on tarve.

Lataus pidempi
Lataus kestää varsin paljon pidempään kuin ennen. Laturi ei kuitenkaan kuumene sen enempää kuin ennenkään. 

Käyttöturvallisuus
Näissä laitteissa tulipalolle herkkiä on juuri laturi sekä tietysti akku. Halpismalleihin voi tulla häiriöitä. Siksi pitää ladata akkua vain silloin kun joku on kotona. Myös käyttökin olisi hyvä suorittaa valvotusti.

Pitkä rupeama
Hoo! Tänään, 19.02.2018, laitoin täyden akun omaavan Huldan lattiatalkoisiin. Yli kaksi tuntia jaksoi imeskellä lattialta kaikenlaista söhryä. Lattialla ei ollut mattoja. Kolme kertaa piti Huldan pyynnöstä tyhjentää sen törkypesä. Ikävällä äänellä vinkuu ja punainen valo tillittää. 
Nyt latauksessa. Taitaa lataamiseen mennä moninkertainen aika mitä tyhjenemiseen. Kolme huonetta sai puhtautta osakseen.

Sama aika lataukseen
Lisäys pari tuntia myöhemmin: akku on täynnä. Laturi on varsin lämmin mutta ei kuuma. Joutuu siis työskentelemään mutta teho vaikuttaa riittävän. 

Matot eivät ole este
Lisäys jälleen. Käy Huldalta olohuoneenkin imurointi. Epäilin että ei käy kun on paksuja mattoja. No eipä haitannut. Hienosti pöristeli matot ja pöydänaluset. Tällä uudella akulla tuntuu jaksavan enemmän hankaliakin paikkoja. Tosin pienitilavuuksinen pölypesä piti tyhjentää pari kertaa välillä kun oli iso huone siivottavana.

Palaan asiaan jos tulee asiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti