sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Hulda sai uuden sydämen

Edellinen juttu Huldasta.

Hulda väsähti kotitaloustyöhön yllättäen. Sinänsä laitteessa ei ole mitään vikaa mutta akku kypsähti äkisti.

Otin asiakseni tutkia laitteen tekniikkaa. Siinä on neljä sähkömoottoria, jonkinlainen aivolaatikko ja puskuri joka havainnoi ympäristöä sekä merkkivaloja eri ohjelmille sekä akun varauksen ilmaisuun. Huldalla on joskus rasittava tapa kiertää tuolinjalkaa ryskyttäen sitä vasten kunnes tajuaa että muuallakin on tilaa. Ja imuroitavaa.

Muutoin oikein mukava laite jonka voi laittaa itsekseen ajelemaan pitkin huonetta. Vain ovi kiinni niin Hulda hoitaa joka nurkan eikä valita edes maton kulmista. Parisängyn alunen on hänen mielipaikkojaan ja erityisesti sängynjalkojen ympäristö tulee hyväksi.

Tätä juttua innosti se että uusi akku on hiukan isompi ja koottu paremmista komponenteista kuin alkuperäinen. Tämän myös pitäisi kestää pidempään.

Yksi syy vanhan akun poismenolle oli se että hommansa jälkeen Hulda vain jätettiin tyhjällä akulla nurkkaan. Vasta kun tarvetta ilmeni tapahtui lataus. Se on väärin. Käytön jälkeen pitäisi ladata valmiiksi seuraavaa kertaa varten. Huldassa on sisäänrakennettu akun ylläpitoohjelma eli laturin voi jättää kiinni Huldaan pidemmäksikin aikaa. Ei siis tarvitse kytätä milloin akku suvaitsee olla täynnä.

 Huldan intiimipuoli.

Uusi akku.

Vanha oli ulkonäöltään identtinen kiinalainen mutta teholukema oli 0,3 Ah pienempi. Tarrassa nimetty firma kolvaili tilauksestani irtoelementeistä kasaan uuden akkusetin mallin mukaan. Odotusarvoisesti Hulda hommailee makuuhuoneessa nyt pidempään.
Vanha akku meni kierrätykseen.

Se hämmästyttää että akseleiden tai sutien ympäri ei ole kiertynyt pitkiä kuituja.

Uusi akku oli noin puolet alkuperäisestä Huldan hankintahinnasta. Huldasta olisi siis tullut elektroniikkajätettä ilman toimenpiteitä. Nyt se saa hommailla ainakin seuraavat kolme vuotta mikäli kestää. Akusta se ei ole kiinni. Mikäli uskoo kyseisen paristoliikkeen henkilökunnan edustajan sanaan. Mukava kivijalkaliike Rautatienkadulla.

Nyt on tehty kaksi latausta ja yksi kolmen vartin imurointi. Pidempäänkin suoritukseen olisi ollut virtaa vaan ei imuroitavaa tällä kertaa. Monikertakäyttöinen suodatin toimii edelleen eli kovin isot hiukkaset eivät kulje suodattimen läpi takaisin huoneilmaan. Suodatinkangasta saa ostaa eri laatuja jos on tarve.
Lataus kestää varsin paljon pidempään kuin ennen. Laturi ei kuitenkaan kuumene sen enempää kuin ennenkään. Näissä laitteissa tulipalolle herkkiä on juuri laturi sekä tietysti akku. Halpismalleihin voi tulla häiriöitä. Siksi pitää ladata akkua vain silloin kun joku on kotona. Myös käyttökin olisi hyvä suorittaa valvotusti.

Hoo! Tänään, 19.02.2018, laitoin täyden akun omaavan Huldan lattiatalkoisiin. Yli kaksi tuntia jaksoi imeskellä lattialta kaikenlaista söhryä. Kolme kertaa piti Huldan pyynnöstä tyhjentää sen törkypesä. Ikävällä äänellä vinkuu ja punainen valo tillittää. 
Nyt latauksessa. Taitaa lataamiseen mennä moninkertainen aika mitä tyhjenemiseen. Kolme huonetta sai puhtautta osakseen.

Lisäys pari tuntia myöhemmin: akku on täynnä. Laturi on varsin lämmin mutta ei kuuma. Joutuu siis työskentelemään mutta teho vaikuttaa riittävän. 

Lisäys jälleen. Käy Huldalta olohuoneenkin imurointi. Epäilin että ei käy kun on paksuja mattoja. No eipä haitannut. Hienosti pöristeli matot ja pöydänaluset. Tällä uudella akulla tuntuu jaksavan enemmän hankaliakin paikkoja. Tosin pienitilavuuksinen pölypesä piti tyhjentää pari kertaa välillä kun oli iso huone siivottavana.

Palaan asiaan jos tulee asiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti