sunnuntai 25. marraskuuta 2018

California 1400 GTS Korjaus-, säätö- ja huoltotoimenpiteitä

Kaasuvaijerien uudelleen reititys
Eräässä aiemmassa kirjoituksessani taisin mainita kaasuvaijereista ja niiden pujotusreitistä sekä niiden keskinäisestä asennosta kaasukahvalta kaasukahvan asentopotentiometreille. Ajoittain siltä suunnalta tuli vikailmoituksia ja joskus pyörä siirtyi sen takia vikasietotilaan. Ongelma lähinnä harmitti. Ei se juurikaan ajoa haitannut. Kaikki reissut tuli tehtyä. Useimmista, merkittävistä, matkoista olen tehnyt blogikirjoituksia. Valitse oikealta valikosta linkki "On the Road".

Vikailmoitukset
Vikailmoituksista yleensä: niitä on kahdenlaisia. Varoituksia ja pysyvämpiä ilmoituksia. Jälkimmäinen voi estää ajamisen tai sallii ajamisen vikasietotilassa.

Ei tarvitse säikähtää
Kaikki vikailmoitukset voi poistaa vikalogeista tietokoneohjelmalla. On myös toinen tapa. Siinä kikkaillaan virta-avaimen kanssa ja käynnistetään ja sammutetaan tietyssä järjestyksessä niin vikasietotilan saa pois päältä mikäli vikakin on korjautunut itsekseen. Jos ei niin ei. Tämä juttu on juuri sellaisen satunnaisen on-off-vian korjausyritys. Keväällä näkee että onnistuinko.

Tulkintoja
Useimmat viat ovat alhainen jännite akussa tai sammuminen liikkeellelähdön yhteydessä jotka järjestelmä tulkitsee herkästi vakaviksi vioiksi. Muitakin on mutta harvakseltaan.

 Ohjaus suorassa, vaijerit keskiasennossa.

 Ohjaus oikealle, vaijerit löysimmillään isolla lenkillä.

Ohjaus vasemmalle, vaijerit kireimmillään.

Kaasuvaijerien reititys uusiksi
Omasta mielestäni kaasuvaijereiden tulisi kiertää rungon emäputken vasemmalta puolelta niin ohjauksen kääntäminen ei juurikaan vaikuttaisi vaijereiden linjaukseen ja sen muutoksen vaikutukseen potentiometrien jännitearvoihin. Nyt ne ovat hieman liian jyrkällä mutkalla varsinkin oikealle rajoittimeen asti käännettäessä.Saatavilla vain ei ole riittävän pitkiä vaijereita. Tämä vaijeripari on kuitenkin se mikä on tarkoitettu tälle ohjaustankotyypille. Tehtaalla on tehty näin.

Tankki ja muuta irti ensin
Otin polttoainetankin irti. Sen etuosan alla ovat sähkömekaaniset komponentit joihin kaasuvaijerit kulkevat kaasukahvalta. Irrotin toisen, vetävän vaijerin, kaasukahvalta ja saman vaijerin toisen pään potentiometritelineestä. Se vaati hieman purkutoimia. Kun myös vaijerin ja sen kuoren alapää oli irroitettu saatoin laittaa vaijerin uudelle reitille.

Tankin paneelit voi jättää paikoilleen
Korjaamokirjan ohjeiden vastaisesti ei tarvitse irrottaa tankin sivupaneeleita tankin irrotuksen vuoksi. Toki, jos epäilee niiden naarmuuntuvan, tms, tankin siirtelyn vuoksi, voi ne irrottaa. Ovat kiinni kolmella ruuvilla per paneeli. Keskimmäiset ruuvit ovat kromattujen kotkankuvien alla. Kotkat on liimattu paneeleihin. Niiden irrotus on työlästä mutta onnistuu hammaslangan avulla. Kotkissa on pienet muovihakaset siipien takapinnalla joten hammaslanka täytyy pujottaa erikseen niiden välialueelle missä liimaa on. 

Spiraalin sisällä polttoaineen paineletku sekä liitin. 

Letkuja ja liittimiä
Punamustakeltainen sähköliitin on polttoainepumpun sähköliitin. Tankin sisällä on bensiinin seassa pumppu, suodatin ja paineensäädin. Siksi ei tarvita ulkopuolisia letkuja kuin yksi joka haaroittuu molemmille suuttimille jotka ovat lähellä sylinterikantta imukanavissa. Bensaletkun päässä oleva liitin on erittäin helppokäyttöinen. Poikkeaa hieman aiemmasta käytetystä liitintyypistä. Edukseen. Ei vaadi voimaa. Tosin ei se edellinenkään jos paine on nollattu.

Polttoainepaineen nollaus tankin sisäiselle järjestelmälle
Irrotetaan polttoainepumpun sähköjohdin, käynnistetään moottori normaalisti ja se sammuu polttoaineen puutteeseen. Paine on poissa järjestelmästä. Liittimet aukeavat tällöin herkemmin ilman voimankäyttöä.

Tankin alla on muutakin elämää.

Osien sijainnit
Vasemmalla on kaasuläpän säätömoottori. Valkeilla nuolilla merkityt ovat jakoketjujen automaattikiristimien kannet. Mustalla nuolella merkityt johtimet ovat asentamieni lisävarusteiden johtimia ja erillisten sulakkeiden takana. Erilaisia kumiletkuja myös on. Pääasiassa moottorin huohotusjärjestelmän letkuja. Huohotuskaasut menevät imukanavien kautta moottorin poltettaviksi.

Kaksi kaksoispotentiometriä
Oikealla on kaasukahvan asentopotentiometrit joiden liiketieto siirretään jännitteellisenä analogiatietona ECU:lle joka muuttaa sen digitaaliseksi ja siten järjestelmä saa selville mitä kuljettaja haluaa tehdä tai mitä järjestelmä voi tehdä jos tulee ristiriitatilanne kuljettajan ja ECU:n välille. Järjestelmää kutsutaan "Fly by Wire"-nimellä. Termi lainattu ilmailualalta.
Koska analogisia kaasukahvan asentoantureita on neljä joista toiset pyörivät vastapäivään ja toiset myötäpäivään saadaan yhtä aikaa kasvavista ja laskevista jännitemuutoksista tarkka tieto siitä mitä kuljettaja haluaa järjestelmän tekevän.

Laturi autosta
Kaasukahvan asentopotentiometrien alla on tehokas hihnavetoinen autotyyppinen laturi. Se on yksi paketti josta tulee suoraan akun latausvirta sekä kulutukseen menevä sähkö.

Can-väylätekniikkaa
Spiraaliputket ovat täynnä can-väyläjärjestelmän sigaalijohtimia jotka seuraavat pyörän eri antureiden tuottamaa tietoa ja jakavat sitä eri toimielimille enimmäkseen kuljettajan tahdon mukaan.

Tankin irrotustyökalut ja hieman voiteita.

Vähillä työkaluilla
Puupala tarvitaan jos ei ole paria apukäsiä paikalla eli korvaa kaverin. Tankin alla kun on letkuja ja liitoksia jotka pitää saada irti ja kiinni. Siksi yksi letku on ollut hankala. Vaihdoin sen tilalle pidemmän ja laadukkaamman letkun.

Vanha ja uusi letku.

Letkun vaihto pidempään
Kyseessä tankin korvausilma- ja ylivuotoletku. Ovat haaroitettu yhteen tankin alta. Nyt kun on pidempi letku niin tankin irrotus ja kiinnitys sujuu vähemmin ponnistuksin. Alkuperäinen letku ei ole kudosvahvistettu mutta uusi on. Merkiltään Gates ja kemikaalien kestäväksi mainittu. Jossain vaiheessa pitää muutkin osat letkusta vaihtaa koska kumi kovettuu ja murtuu ajan mittaan.

Uusi letku oikean puolen imukanavan alapuolella.

Pidemmän letkun tarkoitus
Tässä kohtaa letku tekee tarpeellisen mutkan joka sallii nostaa tankin takaosaa sen verran että letkun irrottaminen onnistuu. Suunnittelija on varmaankin ajatellut että letkun saa irrotettua kuvassa näkyvän aukon kautta pujottamalla käden siitä. Homma siis pitää tehdä sokkona ja käden sopivuus aukosta on siinä ja siinä. Eikä minulla edes ole kovin suuret kourat.

Huohotus-, korvausilma- ja ylivuotoletkujen haaroitus.

Harmaa möykky on imusarjan ilmanjakokammio jonka kautta imuilma siirtyy imukanaviin ja sieltä suutinten ohi seoksena palotiloihin.

Tarkat säädöt tietokoneella
Toivoakseni uusi vaijerin reitti on parempi kuin aiemmin laittamani silloin kun vaihdoin molemmat vaijerit ohjaustangon vaihdon yhteydessä. Vielä en tehnyt tietokoneavusteisesti vaijerien liikeradan uudelleen ohjelmointia. Sitä varten pyörässä pitää olla akku paikoillaan ja virta päällä. Sekä tietokone asianmukaisin ohjelmistoin ja välikaapelein. Tietokoneavusteinen vianhaku on hyvin yksinkertainen käyttää. Lisäksi ilmainen. Vain kaapelit maksavat muutaman kympin. Varoiksi olen hankkinut niitä useamman.

Virrat päälle pikapuoliin
Akku on nyt paikoillaan ja tietokone myös paikalla. Purin kaasuvaijerit irti molemmista päistään. Samalla tuli puhdistettua osia. Oikean puoleinen kahvakytkinkotelo piti halkaista että vaijerit sai irti. Sama myös kaasuvaijerien alapäästä. Siellä on kaasukahvan asennon, kiertosuunnan ja kiertonopeuden tunnistavat potentiometrit.
Vaijerit ovat kunnossa. Ei jyrkkiä mutkia eikä tahmeutta liikkeissä.

Huomattava ero entiseen
Ainakin se ero ilmeni heti että kun ohjaus on käännetty äärimmilleen oikealle oli kaasun palautus normaalia ja kevytliikkeistä kun taas aiemmin ei ollut. Jotenkin ne ennen ahdistuivat oikealle käännön yhteydessä. Alkuperäiset, mutta lyhyemmät, vaijerit eivät olleet lainkaan käytössäni sillä ennen käyttöönottoa vaihdoin tehdasuuteen pyörään lukuisia alkuperäis- ja tarvikeosia, kuten kaasuvaijerit, saadakseni sen mieleisekseni. Kaupasta kun saa vain puolivalmisteita nykyään. Ne pitää itse muokata ja säätää niin että voi olla hyvin tyytyväinen.

Kaasukahvan asentopotentiometrit.

Monta potentiometriä
Johtimia menee kahteen paikkaan. Yhdessä yksikössä on kaksi magneettista ilman mekaanista kosketusta toimivaa asentoanturia. Ne on nimetty A, B, C ja D. Sinisellä merkitty puoli on AB ja vasemmalla valkoinen puoli CD. Helpottaa mahdollista vikahakua ja vian paikallistamista. Eivät ole herkkiä mekaaniselle kulumiselle kuten edeltäjänsä.

Kaasunasentopotentiometrit ja vaijerien sisäänmeno.

Vaijerien "pakkosijoitus"
Vaijerin kuorien alapäissä on metalliset mutkat ja ne on suunnattu oikealle etuviistoon. Suuntaus on kiinteä eikä sitä voi muuttaa kuin purkamalla ja viilaamalla niille uusi asento pitimiinsä. Punaisella merkitty vaijeri on se joka vetää kun kaasukahvaa kierretään isompien kierrosten toivossa.

Tähän jäävät
Kuvassa vaijerit ovat jo saaneet uuden asennon suhteessa toisiinsa. Kun vaihdoin vaijerit uusiin ja pidempiin vajaat kolme vuotta sitten niiden keskinäinen suuntaus tuli tehdyksi toisella tavalla kuin nyt. Tätä vaijerijärjestystä tulen kokeilemaan ensi keväänä.

Pidemmät voisivat olla paremmat
Jos haluaisi pidemmät vaijerit jotka kiertävät emäputken vasemmalta pitäisi ostaa jonkin kaasutinpyörän vaijerit. Näitä samoja italialaisia vaijereita käyttävät myös muualla valmistetut pyörämerkit joten niitä voi löytyä samoilla mutkilla ja vaijerinipoilla pidempiäkin. Esimerkiksi Hondasta.

Käynnistys vaijereiden uudelleen asennuksen jälkeen
Tapahtui kuin mikä tahansa käynnistys. Hallissa 18 astetta lämmintä, ladattu akku ja tankissa bensiiniä. Mikä voisi estää käynnistymisen? Ei mikään.

Ei ohjemointia
Yllätys oli se että vaijereiden uutta asennusta ei tarvinnut ohjelmoida erikseen. Ennen on tarvinnut. Vikailmoitusta ei tullut vaikka kääntelin ohjausta ja heiluttelin vaijereita käsin eri asentoihin. Positiivista.

Ei vikailmoituksia.

Vaikka suoraan ajoon
Vain ne valot loistivat mittaristossa kuin pitääkin ennen ajoon lähtöä. Kaksi keltaista, vilkkuvaa valoa liittyy ABS:n toimintaan ja toinen renkaiden kehien mittoihin. Kertoo, esimerkiksi, jos jompi kumpi renkaista menettää ilmanpainetta. Vilkkkuu mys silloin kun luistonesto aktivoituu. Tapahtuu varsin helposti soralla ja märällä asfaltilla. Tehon leikkaus on silloin melko jyrkkä ja kuljettaja kumartaa syvälle kun elektroniikka päätää katkaista vedon. Hieman hämmentävää aluksi. Asiaa voi säätää. Kolme herkkyyttä ja off.

Koekäyttö
Tunnelma Kerholla oli hyvä. On mukava kuulla koneen käyntiääni ja vähän kaasutella. Mutta vain vähän sillä sisätilassa alkaa olemaan ahdasta hengitellä jos oikein kierrättää.

Jarruihin uutta elämää
Jarruneste pitää vaihtaa ABS-jarruihin varsin lyhyin jaksoin. Etujarru sai tänään uudet nesteet. Edelliset nesteet olivat jo kolme vuotta olleet käytössä.
Kerhokaveri jeesasi puristelemalla jarrukahvaa ja itse olin ilmausruuvien parissa. Takajarrun nesteen vaihto on hieman vaativampaa. Todennäköisesti tarvitsen siihenkin hieman aputyövoimaa. Tai käytän alipainetoimista nesteimuria.

Takajarrun jarrunesteen vaihto
En saanut kenestäkään kaveria päiväsaikaan keskellä viikkoa. Tosin Aulis ilmestyi hetikohta kun olin homman saanut tehtyä. Auliksella oli akun lataus omaan pyöräänsä. Akku olikin jo melko tyhjä sillä se ei jaksanut käynnistää FJR:n konetta.

Vettä "haitarissa"
Pieni yllätys oli se että takajarrun nestesäiliön kumipalkeen päällä oli hyvin runsaasti vettä. Etten sanoisi, täynnä. Vettä tuskin oli päässyt palkeen alapuolelle eikä jarruneste ollut erityisen värjäytynyttä. Keltaisesta ruskeaan värjäytynyt neste sisältää likaa ja mahdollisesti vettäkin. Kuvia ei ole koska kumihanskat olivat tahriutuneet jarrunesteeseen eikä viitsi kameraa riskeerata sillä jarruneste on syövyttävää.

Purkamista
Vasemman puolen sivulaukku piti irrottaa. Helppo homma: vain neljä ruuvia auki ja laukku on irti.

Apumiehen sijainen
Koska ei ollut apulaista niin käytin kompressoria ja jarrunesteen imemiseen alipaineella toimivaa imulaitetta. Nappasin sellaisen mukaan matkalla Kerholle.

Nesteen vaihto taakse
Imulaitteen ilmaruuviin liittämisen jälkeen ilmaruuvi auki ja imu päällä veti nestesäiliön tyhjäksi hetkessä mutta niin että pohjalle jäi pohjanpeitto sillä ilmaa ei pidä päästää jarruletkuihin saati ABS-laitteeseen. Uutta puhdasta nestettä säiliö täyteen neljästi ja imua joka väliin niin saattoi olla varma että uutta nestettä on koko systeemi täynnä. Nesteen liikettä voi nopeuttaa painelemalla polkimesta samalla kun on imu päällä.

Viimeksi tietokonetutkimusta ja sivulaukku paikoilleen
Käytin pyörää hetken aikaa ja puristelin samalla etujarrukahvaa ja jarrupoljinta. Tuntuma oli sama kuin ennenkin.
Kytkin tietokoneen pyörän OBD-väylään ja katsoin olivatko viimeaikaiset toimenpiteeni aiheuttaneet vikamuistiin ilmoituksia. Vikamuisti oli tyhjä.

Kaasukahvan "koulutus"
Tein myös kaasukahvan ja kaasunasentopotentiometrien "opettamisen" ECUn ymmärtämään muotoon. Turha homma. Lukemat olivat samat ennen ja jälkeen. Eli säätöni olivat jo aiemmin kohdallaan.
Jarruosastolta ei myöskään ollut vikailmoituksia.

Seuraavaan jarruhuoltoon on aikaa
Nyt menee jälleen seuraavat kolme ajokautta uusilla liemillä. Ei tarvitse pelätä että jarrunesteet kiehahtavat kovassa jarrutuksessa tai siihen liuennut vesi syövyttäisi jarruosia sisältäpäin. Sisäinen puhtaus on ABS-laitteelle erityisen tärkeää.

Takapyörän irrotus, puhdistus ja vahaus
Samalla vetohammastusten puhdistus ja voitelu. Kun on ollut kaksi kesää alla auton rengas eikä se kulu yhtä nopeasti kuin mp-rengas niin vaihtoväli on niin pitkä ettei luonnollisia huoltotarpeita tule vastaan ajallaan vaan kovin harvoin.

Voitelukohteet
Vetohammastusten lisäksi perävaihteen suhteen ei paljon muuta hoidettavaa ole sillä öljynvaihtoväli on 50.000 km. Siihen on vielä matkaa. Mutta voi samalla katsoa onko vuotoja, ovatko takapyörän laakerit kunnossa ja miten takajarrupalat ovat kuluneet.

Talvella 2020
Jos vielä innostuu irrottamaan perävaihteen kardaanitunnelista niin sielläkin voi olla katseltavaa. Mutta tuskin tarpeellista vielä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti