tiistai 3. helmikuuta 2015

Guzzin isolohkoisen 5-vaihteinen vaihteisto työn alla

Purkamista


Helppo purkaa ja koota
Vasta hieman aloittelin. Vaihteisto on helppo purkaa ja periaatteessa melko yksinkertainen. Osia on hankala saada väärin kunhan pitää huolta kaikkien kolmen akselin osista erikseen. Neljäs "akseli" on vaihderumpu ja sen mekanismit.

Erikoisvälineet joita tarvitaan
Purkamiseen tarvitaan muutama erikoistyöväline. Kuten kolme työvälinettä kytkinkeskiön irrotukseen, eli pidätin, keskimutterin avain ja ulosvedin. Sisäisten rakenteiden purkuun tarvitaan kahta erilaista ulosvedintä ja lämpöpuhallin sekä lisävaruste ulosvetimeen laakerien sisäkehien irrotukseen. Lisäksi vaihdeakselin takapään mutterin kiristystyöväline. Työvälinejuttu.

Puhtaalla pesuaineella
Pesupöytä altaineen tuli siivottua ja laitettua siihen uudet puhtaat pesuaineet. Pesu siis kävi rivakasti vaihteiston kotelon osalta. Akselit, hammaspyörät ja laakerit pesen myöhemmin ultraäänipesurilla joka sekin kävi läpi pienen korjausoperaation.

Akselit nostettu vaihteiston kotelosta pöydälle.


Vaihdeakselin osat purettuna.

Paljon laakereita
Tämän akselin takapäästä lähtee kardaani perävaihteelle. Kuvasta puuttuu nopeusmittarin vaijerin pyörittimen osat jotka sijoittuisivat akselin takaosaan.
Muiden akseleiden purkuvuoro on ylihuomenna jos asiat menevät suunnitellusti. Huomenna on muuta tekemistä. Kun kaikki on purettuna, pesen osat, tarkastan niiden kunnon ja vaihdan vikaantuneet. Nyt jo on ilmennyt että osa laakereista ovat kuluneita ja vaativat uudet tilalleen.

Laakerit halpoja, rattaat kalliita
Laakereihin menee useampi satanen nykyrahaa. Toivottavasti ei tarvitse uusia hammaspyöriä. Niiden hinta on kappaleelta korkeampi kuin laakereiden ja hammaspyörät vaihdetaan aina parina. Eli aina ne jotka pyörivät keskenään parina.

 Aika monta ehyttä laakerointia löytyi.

Laakerit ratkaisevat kestävyyden
Niiden kuntoa pitää kyllä tutkia vielä tarkemmin. Esimerkiksi hammaspyörien sisäpinnalla pyörivien laakereiden kunto on tärkeä hammaskosketuksen tarkkuuden suhteen. Huonolla kosketuksella hammastus vaurioituu äkkiä ja niistä irronnut metallipuru pilaa pian muutkin laakerit. 

Pilalle kuluneita laakereita.

Kuluminen jo liian pitkällä
Ylemmässä kuvassa on kytkimen painelaakerin kuluneet vierintäpinnat selkeästi näkyvillä. Laakeri on kuitenkin toiminut jotenkuten mutta kohta, käytön jatkuessa, olisivat laakerineulat lähteneet omille teilleen. Silloin olisi kytkimen toiminta estynyt. Voisi sanoa että viime hetken pelastus. Laakerikauppaan tie vie. Kaikki isot kuulalaakerit menevät myös uusiksi. Aika karheasti pyörivät.

Magneettiin tarttunutta metallipurua.

Lika pahinta lajia: metallijauho
Ensin esipesin akseloinneista pesualtaassa isommat törkyt ja rasvat pois. Tämä magneetilla poimittu rautajauho on peräisin ultraäänipesurin altaan pohjalta.

 Kierrereikien puhdistusta.

Jengat kuntoon
Ainakin ne kierrereiät on puhdistettava joissa on ruuvit olleet kiinni ruuvilukitteella. Muutoin eivät ruuvit välttämättä kiristy oikein eivätkä tule oikeaan momenttiin.

 Laakereiden kiinnikeitä ja niiden ruuvit aluslaattoineen.

Ruuvit puhtaiksi
Myös ruuvit pitää puhdistaa. Kaikki liima ei lähde edes teräsharjalla. Joko laittaa uudet ruuvit tai puhdistaa kierteet kierrepakalla. Nämä ovat M6 ruuveja kuten suurin osa vaihdelaatikon kierteistäkin. Vaihteiston päällä on neljä M8 kierrettä joilla vaihteisto tulee kiinni runkoon.

Nopeusmittarin pyöritin.

Huolellinen ei hukkaa
Rakenteessa on kaksi helposti hukkuvaa osaa: pyörittimen alapään välyslevy; joka tässä on kuvan yläreunassa, sekä kuula joka on tuon pisimmän spoorin perällä akselin ja matopyörän välissä.

Kootessa huomioitava
Jos nopeusmittarin vaijerin pyörittimen irrottaa vaihdelaatikosta, vaikka vahingossa, pyrkii sen alapäässä oleva "prikka", joka on karkaistua terästä, menemään vetoakselin laakerin kaveriksi tekemään siitä silppua tai voi myös rikkoa matopyörän. Jos näin käy niin tulee eteen vaihteiston irrotus moottorista ja rungosta sekä koko vaihteiston purkaminen laajojen vaurioiden vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti