sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Viisarimallinen lambdanäyttö kokeilussa


Markettiostos
Kävin ostamassa viisarinäyttöisen jäännöshappitunnistimen näytön. Melko köykäinen laite mutta toiminnasta en vielä tiedä. Elektroniikka kun ei paljoa paina. Kunhan saan sen kytkettyä kohteeseen yhtä aikaa Hestec-näytön kanssa niin voin saada vertailutietoa. Se siinä on ainakin on etu että sen jako on paljon laajempi skaalaltaan kuin Hestechissä. Molempia pääsen lisäksi vertaamaan yhtä aikaa esimerkiksi TunerStudion tietokonenäyttöön jossa on vielä hienojakoisempi taulukko.

Palautelupaus
Sinänsä huvittavaa oli että liikkeen työntekijä tuli kysymään mitä aion tehdä moisella näytöllä. Kerroin aikeeni testata sitä. Hän halusi että tiedotan häntä sen toiminnasta koska he eivät tiedä sen toiminnasta mitään eikä kukaan ole sellaista aiemmin ostanut. Lupasin antaa palautetta

Taustaväri
Alustavaa testausta: napista painamalla, ohjekirjan mukaan, vaihtuu näytön taustaväri. Kytkin laitteeseen sähköt. Taustavärinä pysyy valkoinen. Ei tule punaista eikä sinistä. Laitteessa on viisi johdinta joista kolmen toiminnot on kerrottu. Kaksi jää puhtaan arvaamisen varaan. Ei kytkentäkaaviota.

Huolimatonta
Kiinnitysosia on oikea määrä mutta väärillä kierteillä. Mittarin takana M4 kierteet kiinnittimille mutta kiinnittimissä pienemmät kierteet. Mutterit, joilla kiinnitys suoritetaan, pyörivät tyhjää. Ohjeet huonoa kieltä.

Palaute
Menen antamaan palautetta. Katsotaanko saanko tilalle toimivan laitteen vai onko muutkin samanlaisia.
Joutuu ehkä pyytämään rahat takaisin.

Vaihto
Kävin vaihtamassa laitteen toiseen. Liikkeen edustaja totesi testeissään saman kuin minäkin eli luvattu taustaväritoiminto ei toiminut ja kiinnitysosat olivat virheelliset.

Myyjä varauksellinen
Katsoimme liikkeen edustajan kanssa toisesta paketista että osat ovat oikein ja saatesanoiksi "toivottavasti tämä toimii muutoinkin". Huonoa ohjeistusta pahoiteltiin.

Toiminnot johdoille
Kaksi merkitsemätöntä johdinta ovat valaistuksen johtimet. Asia joka selvisi kyllä jo aiemmin vaan ei ohjeesta.
Voi ottaa aikaa koska pääsen tätä laitetta testaamaan kun sisätiloissa ei ole eilisen jälkeen yhtään käyvää pyörää.

Odottaa toimenpiteitä
Kuva ja selvitys tulee kun olen laitteen testannut. Laitteen myyjäliikkeesäkin ollaan kiinnostuneita sen toiminnasta. Laitteessa on analoginen viisarinäyttö jonka skaala on 3/4 mittarin kehästä. Tämä tekee näytöstä mielenkiintoisen numeronäyttöön verrattuna. Analogista näyttöä on huomattavasti helpompi seurata ja tulkita kuin vilistäviä numeroita. Numeronäytölläkin on kuitenkin paikkansa kun tehdään oikein tarkkaa hommaa.

Uusi yritys
Tein tänään kokeita aiemmin vaihtamalleni mittariyksilölle. Näytön taustatavärejä löytyi löytyi luvatut seisemän eri väriä. Sillä ei pitkälle potkittu kun ilmeni että viisari heiluu jännitteen muutoksen mukaan kuten kuuluukin mutta niin heiluu myös näytön taustalevy.

Jälleen vaihto
Vein laitteen takaisin ostopaikkaansa. Siellä se vaihdettiin toiseen vastaavaan näyttöön mutta hieman erilaiseen. Tässä nyt saadussa on johtimet liittimillä mittarin takakakannessa. Mittaritaulu vaikuttaa olevan kiinni ja kiinnityssarja kunnossa. Jokohan tätä pääsisi edes testaamaan niin ettei ilmenisi jotain perustavaa laatua olevaa vikaa.

Liitännät
Kaksinapaisia johdinliittimiä on kaksi. Liitinpaikkoja mittarissa on samanlaisia kolme. Mitään ohjetta tähän ei ole. Eikä kunnon vinkkiä minkä liittimen mihinkin tökkäisi. On aivan selvää että jos akkujännite (yli 12V) menee vahingossa signaalijohtoon on tuho todennäköinen koska signaalijännite on 0 - 1V ja sekin virraltaan vain milliamppeerin osia.

Pienenpieni ero
Sitten havaitsin että toisessa liittimessä on kapea lukituslipare ja toisessa milliä leveämpi. Vastakappaleet mittarin puolella ovat identtisiä. Liittimet ovat kiinni piirilevyssä ja mittarikotelon aukon reuna on siten muotoiltu että vain kapeammalla lukituksella varustettu signaaliliitin mahtuu sille kohtaa. Vielä jäi 50% mahdollisuus valita minne virtajohdinliitin asennetaan. Se sopii kaikin puolin malliltaan näihin molempiin jäljellä oleviin liittimiin. Kun kokeilin niin liitin lukittuu toiseen mutta ei siihen jonka kupeeseen on juotettu vastuskomponentti niin liki että se estää lukituksen syntymisen. Onhan tässä logiikkaa jonkin verran mutta aika huteralla pohjalla sen on. Nämä paikat nyt löytyivät. Kokeilen niillä: jos savu nousee niin haen neljännen yksilön.

Kannattaako
Fiksumpi varmaan lopettaisi vaivannäön ja maksaisi kunnon laitteesta mutta tästä on nyt tullut taistelu minä vastaan lambdanäyttö ja vien tämän loppuun saakka. Tietenkin lopussa saattaa osoittautua että laite on niin epätarkka eli vähätkin rahat ovat menneet hukkaan.

Lambdan ominaisuus
Eräs tuttavani kertoi että hänellä on samanlainen lambdanäyttö mutta sen toiminta ei ole luotettavaa. Kysyin tietenkin että miten niin? Hän kertoi että kun säätää rikkammalle niin näyttö alkaakin näyttää laihaa. Kerroin hänelle että se ei ole mittarin vika vaan kapeakaistaisen lambda-anturin ominaisuus: kun seos on hiukankin ylirikas niin anturi kyllästyy ja antaakin hyvin laihan seoksen signaalin.

Oikea toimenpide
Käytännössä pitääkin seosta laihentaa, eikä niin kuin mittari esittää, rikastaa seosta. Kapeakaistaisen jäännöshappitunnistimen mittausalue on, nimensä mukaan, hyvin kapea. Säätäminen kuitenkin onnistuu kun ottaa huomioon tämän anturin ominaisuuden. Anturi on myös hyvin herkkä pakoputkivuodoille.

Jatkuvaan käyttöön
Ajatuksena tämän näytön hankkimiseen oli että sen voi jättää paikoilleen sen jälkeen kun moottori on saatu säätöihin paremmilla ja kalliimmilla vehkeillä. Vaikka näyttö tässä tehtävässä ei olisikaan kovin tarkka, antanee se silti signaalin siitä jos seossuhde muuttuu yllättäen ja siten voidaan estää ennalta esimerkiksi moottorivaurio.

Loppupäätelmä
Kokemusta tuli ja mittari toimikin jollain lailla muutaman tunnin ajan. Vein takaisin myyjäliikkeeseen ja sain vähät rahani pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti