sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Kevyt verstaspäivä Ultraäänipesurin remonttia ja pesupöydän altaan siivousta.


Voimat vähissä
Näin mp-näyttelyn jälkeisellä viikolla ei jaksa kauheasti riehua. Edes koneiden kanssa.

Ei toimi
Aiemmin taisin kertoa että ultraäänipesuri lakkasi toimimasta. Siihen sain hankituksi varaosia jotka vaihdoinkin. Vika ei kuitenkaan tainnut olla halvoissa elektroniikkakomponenteissä. Piti vain purkaa syvemmälle ja sieltä löytyi sulanut tinaus piirilevyn alta.

 Pääosa elektroniikasta.

Tältä näyttää sisällä
Ei tullut otettua kuvaa heti purkamisen jälkeen. Tässä kuvassa osat on jo puhdistettu ja siististi koottuna.

Tarpeettomasti vaihdetut transistorit.

Turhat vaihdot
Ilmeisesti minulle jäi yhdet käytetyt transistorit varaosiksi. Myös tasasuuntain oli ehkä-vaihtoon-listalla. Sitä en ehtinyt kuitenkaan vaihtamaan ennen kuin todennäköinen vika löytyi.

Piirilevy liitospuolelta.

Kuvasta voi tarkkasilmäinen löytää virheen. Itse sitä etsin suurennuslasilla ja löysinkin.

Tämä näyttää lähikuvassa epäilyttävältä.

Tinaus on irti piirilevystä.

Virtaa liikaako
Mikä tämän sitten aiheutti jää arvelujen varaan. Toki toinenkin hyvin selkeä vika löytyi.

Toinen vika
Yksi pietsoista, keskimmäinen, oli irronnut liimauksestaan. Sen tietenkin liimasin paikoilleen. Altaan pohjan karhensin, samoin alkuperäisliimauksen sillä se oli piezossa tiukasti kiinni. Liimana käytin tavallista uretaaniliimaa johon sekoitin 30% umpinaisia 0,1 mm lasikuulia. Siksi että pietsolle on hyvä saada mekaaninen kontakti altaan pohjaan että sen luoma värähtelyenergia siirtyy altaan pohjan kautta pesunesteeseen. Joka on lähinnä kraanavettä.

Vika aiheutti toisen vian
Voisi ehkä ajatella että piezon irtoaminen olisi aiheuttanut kuormitusta tavallista enemmän koska ainakin pesuaika selkeästi piteni. Näin voisi päätellä että se olisi ylikuormittanut yllä olevan liitoksen. Varma ei tietenkään voi asiasta olla. Voihan olla että kyseinen juotos on ollut ns. kylmäjuotos jonka kontakti oli jo uutena huono ja ylimenovastus oli tehnyt tehtävänsä.

Juotos uudelleen tinattuna.

Pietso liimattuna altaan pohjaan.

Vain ohuesti liimaa
Jätin vanhan akun painoksi liimaukselle että siitä tulee mahdollisimman ohut. Vain kymmenesosamillin paksuinen kerros jossa vierekkäin olevat lasikuulat liittävät kiinteästi pietson altaan pohjaan.

Loppukokoonpano seuraavana päivänä
Huomenissa tarkistan että liimauksen kovettuminen on lähtenyt alkuun ja kokoan laitteen. Sitten se saa jatkaa liimauksen kovettumista pari päivää ennen käyttöönottoa. Vaihteiston osien pesua tiedossa.

Lisää ilmanvaihtoa
Pesimen kokoonpano ei ollut kummoinen homma mutta sitä ennen tein kaksi noin peukalon mentävää reikää kotelon kylkeen melko alas. Alas siksi että pohjalevyssä oleva elektroniikka saa jäähdytysilmakierron niin että pesualtaan lämmitys ei siitä häiriinny. Lämpöhän pysyy ylhäällä yläereunastaan tiivistetyssä kotelossaan. Mahdollinen pesuaineenkaan roiskuminen rei'istä sisään ole isompi ongelma: pohjalevy on täynnä aukkoja joten mahdolliset roiskeet pääsevät kyllä pois ja loput kuivuvat sillä vaikuttaa siltä että elektroniikka kehittää melko paljon lämpöä.

 Tuuletusreiät.

Kuumat osat
Reikien takana on lämpimänä käyvät käämit. Nyt ne saavat allaan olevista aukoista jäähdytysilmaa joka poistuu näistä aukoista mutta ei jäähdytä ylempänä olevaa pesuaineen lämmitysvastusta.

 Ultraäänipesurin testausta remontin jälkeen.

Pesee jälleen
Pesuaine, joka on 92 prosenttisesti vettä, muuttuu käynnistettäessä harmaaksi lähes välittömästi ja oikeassa reunassa näkyy jo kuinka ruoste irtoaa vetoakselin mutterista.

Muutaman minuutin päästä pesun aloituksesta.

Lika jäi veteen
Pesin on sammutettu. Pesuaine on jo lievästi likaista. Väri on peräisin suurimmaksi osaksi ruosteisista osista. Öljy ja rasva näkyy mustina pilkkuina pesuaineen pinnalla. Pesuaine kuin ei ole öljyä liuottavaa vaan osiin jää hieman öljyä pintaan että eivät ala pesun jälkeen ruostumaan uudelleen. 

Heti käyttöä
Ultraäänipesimen remontti oli onnistunut ja saman tien pesin sillä yhtäjaksoisesti neljän tunnin ajan vaihteiston osia. Puhdasta pyrkii tulemaan.

Pesupöydän altaan siivous.
Tästä ei ole paljon kertomista. Tulipa tehtyä. Nyt voi vanhan ja kyllästyneen pesuaineen vaihtaa tuoreeseen Pinelineen. Pitää pyörähtää kierros Würthillä että saa ammattilaadun pesuainetta. 

 Pesupöydän kansi ja vakstuuki päällä.

Pesupumpun virtalähde
Keskellä näkyvä musta möykky on pesuainepumpun muuntaja. Vaihtovirta 230V ==> 12V tasavirraksi.

Pesuallas, ritilä ja pumppu letkuineen.

Letkusta liemet kohteeseen
Pumppu on kiinni kannen alapinnassa. Letkun sisällä on teräslanka joten letkua voi taivutella haluamaansa asentoon ja korkeuteen. Pestävää on ensi viikolla tulossa. Jos ei suunnitelmat muutu. Kuten toisinaan tahtoo käydä.

Mieto happo pesuaineeksi
Jäi Pineline ostamatta. Innostuin purkamaan yhden 70-luvun alun Guzzin vaihteiston. Seinän takana naapurifirmassa oli toisen merkkistä veteen ohennettavaa biologista pesuainetta. Perustuu sitruunan peseviin ominaisuuksiin ja siltä hieman tuoksuukin. Sillä aloittelin vaihteiston pesua. Ensin päältä sitten hieman sisäosiakin.
Siitä toisessa jutussa erikseen.

Viisi vuotta myöhemmin
Puolentoista vuoden verstastauosta välittämättä edelleenkin on sitruunahapon ja veden seos pesuaineen pääosana. Ei aivan nopein aine mutta eipä ole ympäsistöhaittoja. Seos on niin lievä että ei vaikuta hengityselimiin mutta käsissä on oltava nitriilihanskat. Muuten menee nahka rypylle ja iho kuivaa niin että kutisee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti