torstai 8. toukokuuta 2014

Työleirille raput ja räystäskourun pesuri


Kunnossapitoa
Kesämökillä on aina pientä laittoa. Kahdessakymmenessä vuodessa puiset kuistin portaat on luonto hoitanut siihen kuntoon että tarvitaan uudet. Metallimiehenä teen mieluiten raudasta. Puu ei ole oikein koskaan totellut kättäni. Toki askelmat teen puusta. Osaan sentään katkoa lankkuja kokolailla kohtisuoraan.

 Hitsausvaihe.

Pesua ja maalausta vaille valmiit rappujen runkoputket.

Kevyt rakenne
Materiaali on samaa U-profiilia josta tein aiemmin mökkisaunaan lauteiden rungon. Etuna putkeen on että materiaalin voi maalata sataprosenttisesti ympäriinsä ruostumista vastaan. Putken ollessa kyseessä sisäpuolen maalaaminen on hankalaa.

Mitoituksen mukaan
Tällä kertaa metallityöt tein omassa pajassa enkä mökin pihamaalla helteessä metsäpaloa peläten. Rapuista tulee noin metriä leveät ja 0,8 metriä korkeat. Kaidetta ei toistaiseksi tule. Puutyöt teen paikan päällä.

Räystäskourut tukossa
Mökin räystäskouruissa on parin - kolmen vuoden lehdet ja neulaset. Katolle kun en halua kiivetä koska sieltä voi pudota niin päätin tehdä kourujen siistimistä varten työkalun. Se tulee olemaan painepesurin lisävaruste. Varmasti Kärcherillä on tarkoitukseen tehty laitekin tarjolla mutta itse tehden saan sellaisen kuin tarvitsen eikä tarvitse maksaa toisen tekemästä.

Sovitinosa
Kärcherin pikaliitintyyppi on hieman erikoinen mutta valmistin kopion työstökoneillani noin tunnissa. Jatkoksi pikaliittimeen tulee 12 mm hydrauliikkaputkea jonka päässä on mutka ennen suutinta siten että voin sillä puhaltaa kourua tyhjäksi rojusta tukevasti maassa seisoen. Noin 1,5 metriä pitkä putki riittänee. Pidempää saattaisi olla hankala hallita kun vesisuihku aiheuttaa melko kovan rekyylin.

Adapteri painepesuriin. O-rengastiivistys.

Omalla sorvilla
On tietysti varsin ymmärrettävää että laitteen valmistaja tekee sellaisen liittimen kuin katsoo välttämättömäksi eikä noudata mitään standardia. Tämän näköinen on valmistamani Kärcherin pikaliittimen kopio.
Toisessa päässä on standardin mukainen liitin.

 Räystäskourusuutin.

Työjärjestys
Onhan se tietysti aika moista roisketta kun painepesurilla päästelee räystäskourun pohjaa pitkin. Homma menee niin että ensin sauna lämpiämään ja sitten vaatteet pois ja pesuhommiin.

Rappurunko pohjamaalissa.

Punaruskeaa
Pintamaali tulee olemaan samaa sävyä. Sointunee hienosti mäntymetsäiseen etelärinteeseen. Askelmille voi katsella jotain hempeämpää väriä tai kyllästettä.

Viikonloppu kokoontumisessa ja taas mökillä
Italialaismoottoripyöräkokoontumisen jälkeinen viikko on pyhitetty mökkeilylle. Kuten jutun otsikko antaa ymmärtää, joutuu alkukaudesta tekemään kaikenlaista pientä rakennus- ja asennushenkistä hommaa.

Ossi opasti
Vesipumpun ja sen imuputken asennuksen teimme yhdessä naapurin Ossin kanssa. Yksin hommasta ei olisi tullut oikein mitään. Samalla se merkitsi veneen ottamista talvisäilöstä ja varustelemista soutukuntoon. Se taas oli melko helppo homma: veneen kääntö kelluvaan asentoon ja airot sekä mela liiteristä paikalle. Tappi oli talvehtinut veneessä.

Portaat kuistille
Kuistin rappujen asennus oli seuraavana. Edelliset raput olivat alkuperäiset vuodelta -72. Ennakkotiedoista poiketen. Niistä ei sitten tullutkaan kokonaan polttopuuta vaan ehyt yläosa otettiin uusiokäyttöön toisessa kohteessa.

Uudet kuistin portaat.

Ylilaatua
Puutyöt ja lopullisen maalauksen tein paikan päällä. Kestäisiköhän nämä seuraavat 42 vuotta? Itseni kannalta siinä tapauksessa tuli tehtyä ylilaatua.

Pesuri toimi odotetusti
Räystäskourun pesuri näytti myös kykynsä. Yllättävän vähän onnistuin sotkemaan itseäni vaikka pesun joutui suorittamaan lähes räystäskourun alta käsin.

 Kourupesimeen jouduin tekemään pienen säädön.

Räystäskouru kaksi päivää pesun jälkeen.

99,5% puhdasta
Eihän kouru puhtaalta vaikuta ja ohi pyyhkäissyt ukkospuuska jo malliksi lennätti kouruun täytettä. Alkutilanne oli kuitenkin se että kouru oli niin täynnä neulasia, oksia, lehtiä ja muuta roinaa että vesi tuli suoraan reunan yli eikä mennyt syöksytorvea myöden huleviemäriin.

Useammin
Kun puhdistuksen suorittaisi kerran tai kaksi kahden vuoden aikana olisi homma paljon helpompi. Useita kymmeniä kiloja puolimädännyttä ja märkää kariketta irtosi per kouru.

Vanhalla käyttöä
Vanhojen kuistin portaiden yläosa osoittautui varsin hyväkuntoiseksi. Vain se osa joka oli ollut suoraan täyteen "kasvaneen" räystäskourun alla oli osittain mädäntynyt. Yläosan kaksi askelmaa olivat kunnossa. Se osa otettiin uusiokäyttöön.

 "Uudet" aitan portaat.

Huonojalkaisellekin
Aitassa ei koskaan olekaan ollut rappuja. Mutta nytpä on ja huonojalkainenkin pääsee helposti makuuaittaan lepäämään. Molempien rappujen puuosat on käsitelty lasyyrimaalilla.

Aitta uusine portaineen.

Maatalon pihapiiristä
Aitta on jo paljon aiemmin siirretty kantatilan mailta rantamökin majoitustilojen jatkeeksi. Entinen kesäaikainen talon naimattomien tytärten makuuaitta. Se ei ole suuren suuri mutta tavanomaisen parisängyn lisäksi mahtuu "seurusteluryhmä" eli pieni pöytä ja kaksi siroa tuolia pienen päätyikkunan alle. Ikkuna on lisätty vasta myöhemmin.

Katto kerää kariketta
Aitan pärekatolla, jonka olen ollut tekemässä appiukkoni kanssa ennen hänen poismenoaan vuosituhannen alussa, on melkoinen määrä neulasia. Odottelen sadepäivää että neulaset voi haravoida pois rikkomatta pärekattoa. Kuiva katto on melkoisen hauras ikäännyttyään. Neulaset ja muu törky pitää katon märkänä pitkään sateen jälkeen ja se edistää mädäntymistä. Tarvitaan vain harava extrapitkällä varrella.

Vuonna 2018
Aitta oikaistiin tunkkaamalla suoraan. Myös hirsiarakenteen vinous korjattiin joten ovikin toimii nyt hyvin.

Loppuvuonna 2019
Kattoon on tilattu huopakate ja sen asennus olisi toukokuussa 2020. Mäntyisessä etelärinteessä pärekatto kestää näköjään noin 20 vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti