torstai 8. maaliskuuta 2012

Harrastajan paineilmatyövälineet

Aiemmin olen esitellyt kompressorin ja lasikuula/hiekkapuhalluskaapin ja vedenerottimet joita on useita linjassa. Jokaisessa linjassa vähintään yksi. Kompressorilta lähtee kaksi päälinjaa joista on haarotuksia eri työpisteille.
On rasittavaa vaihtaa koko ajan työvälineitä samaan letkuun. Parempi on olla kaksi - kolme letkua tai liitintä työpistettä kohti.

 Kaksi karahiomakonetta.

Ylempi täytekynän kokoinen kiertää 16000 kierrosta minuutissa. Soveltuu tarkkoihin hommiin. Alempi on hieman isompi 10000 kierroksen peli. Tehokas pyörivän viilan käytössä alumiinille ja komposiitin hiontaan.

 "Raspi Roope".

Paineilmakäyttöinen yhden käden nauhahiomakone. Kulmien pyöristäminen, ruosteen irrotus ja hionta ahtaassa paikassa on tämän välineen erikoisalaa.

 Porakonesetti.

Kaksi vasemmalla ovat 10 mm istukalla. Keskimmäisessä myös suunnanvaihto ja alennusvaihde. Hyvä kierteitykseen. Oikealla 13 mm istukka ja kaksiportainen alennusvaihde. Kyseinen kone vääntää ranteen sijoiltaan jos ei päästä liipasimesta irti ajoissa kun terä tarttuu porattavaan kohteeseen.

Letkukela katossa.
 
On varsin rasittavaa jos letkut ja johdot pyörivät jaloissa lattialla. Kun paineilma ja sähköjohtimet ovat pään yläpuolella ulottuvissa niiden käyttö on huomattavasti miellyttävämpää kuin tavallisen jatkoroikan käyttö. Ei kompastelua letkuihin ja johtimiin. Samalla vapautuu hiukan tilaa.

Paineilmavääntimiä.

Paineilmavääntimet räikällä ja suunnanvaihdolla. Tehokkaat kapineet purkuhommissa. Hyvä olla jokaista karakokoa. Näissä 3/8" ja 1/4".

"Pulttipyssy".

Kireiden ja jumiutuneiden pulttien ja muttereiden avaamiseen. Tällä ei pidä laittaa pultteja kiinni. Menee todennäköisesti kireämmälle kuin on tarkoitettu.
Tässä koneessa ei saa käyttää tavallisia hylsysarjan hylsyjä tapaturmariskin vuoksi vaan pitää olla vahvistetut ns "Mustat Hylsyt" 1/2" vääntiöllä.
1" vääntiölläkin on koneita mutta osaa niistä liikutellaan omassa telineessään. Niiden käytössä kun ei käsivoimat aina riitä vaan tuki otetaan ympäristöstä tai lattiasta.

Monelle on yllätys kun hankkii esimerkiksi suoran karahiomakoneen kompressorinsa jatkeeksi. Suurikierroksiset koneet syövät paineilmaa varsin paljon. Kannattaa tutustua jo hankkiessa millainen ilmankulutus laitteelle on merkitty esimerkiksi 7 baarin paineella. Kompressorin olisi hyvä pystyä hieman suurempaan tuottoon kyseisellä paineella ettei tulisi pettymyksiä. Jos ilman kulutus on kovempaa kuin kompressorin tuotto hommasta ei tule oikein mitään.
Isotilavuuksinen paineilmasäiliö auttaa jossain määrin jos työ ei ole jatkuvaa.

Kompressoreissa ilmotetaan ilman tuotto kahdella tavalla: 1) vapaa tuotto tarkoittaa sitä ilmamäärää joka kulkee kompressorin läpi kun sitä ei rasiteta ja painetta ei tuoteta. Esim 400 litraa minuutissa. 2) painetuotto on se tilavuus jonka kompressori pystyy tuottamaan ilmoitetulla painearvolla. Esimerkiksi 100 litraa minuutissa 8 baarin paineella.
Näistä jälkimmäistä tietoa voi käyttää hankittaessa työkalua. Työkalussa kun ilmoitetaan yleensä minimi- tai maksimipaine ja kulutus kyseisellä paineella.

Paineilmakoneita pitää voidella riittävästi. Yleensä aina käytön alkaessa tippa tarkoitukseen valmistettua öljyä tai hankkia paineilmalinjaan öljyämislaitteen.
Paineilmassa on aina vettä ja sitä varten pitää olla vedenerotin. Tavalliset vedenerottimet erottavat vain osan vedestä ja loppu pääsee turmelemaan koneen sisäkaluja kuten laakereita ja roottoripesän seinämiä.

Vain ilman jäähdytys alle 0 Celsiusta on kohtuullisen hyvä keino erottaa vesi ilmasta. Harrastajalle liian arvokas laite.

Aktiivisen harrastajan ja puoliammattilaisenkin kannattaa harkita hankkiiko kaksi tai kolme pientä kompressoria ja ison painesäiliön yhden kalliin kompressorin sijaan. Useasta kompressorista on se etu että todennäköisesti kaikki kompressorit eivät hajoa kerralla ja työ voi jatkua. Kolme pikkukompressoria maksaa yhteensä vähemmän kuin yksi iso.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti