lauantai 12. marraskuuta 2011

Kokoelmakompressori


Osat maailmalta
Tallini paineilmakompressori on monipuolinen laite. Kuin morsian. Osa on varastettua, osa lainattua, vähän sinistä ja loput ostettua.

Perintökalu
Perin pumppu-osan Sarinin Tapsalta silloin kun hän oli viimeisiä aikoja jaloillaan. Kokonaisuus sai siten nimen Sariini.

Militäärikäytössä
Tapsan isä oli sen Härmälän lentokonetehtaalta takavarikoinut käyttöönsä joskus seitsemänkymmentäluvulla. Itse pumppu on valmistettu 30-luvulla ja on varustettu säädettävillä lyijylaakereilla. Tietenkin V2. Valmistettu Suomessa.

VEM-moottori
Moottori on jokin itäsaksalainen. Peti on leveää U-palkkia.

Paineakku
Painesäiliön sain kaverin vanhempien kanalasta. Sitä oli käytetty kanojen ruokintalaitteen painesäiliönä. Alumiinia. Paineistin sen vesitäytteisenä 15 baariin testimielessä. Vanha säiliö oli arveluttava kokoelma erikokoisia putkia joista oli päät litistetty ja hitsattu umpeen.

Työnantajalta luvan kanssa
Omalta työmaalta sain rakenteista purettua nelikantti-hk-putkea joista tein tukevan ja laajan rungon. Kaatuilevat kompressorit eivät ole mieleeni.

Varusteet
Siihen oli helppo sijoittaa painekytkin, käyttökytkin, vedenerotin, paineensäädin, ohjaustanko, peili ja äänimerkki. Imuäänenvaimentimena on H-D:n pakoputki ja ilmansuodattimena jostain yli jäänyt K&N tai vastaava.
Tietenkin ylikuormitussuoja ja ylipaineventtiili sekä vedenpoistoventtiili painesäiliön pohjassa.

Monta käyttöä
Sillä on maalattu, puhdistettu, pyöritetty erilaisia paineilmakoneita, pidetty renkaat pyöreinä ja hiekkapuhallettu.

Hankintakustannukset ja tehdastekoinen
Kaupallinen halvin jokseenkin käyttökelpoinen kaksipyttyinen V2 oli hinnaltaan 300€. Siinä oli puutteena se että se oli suoravetoinen. Satanen lisää niin olisi saanut jo hihnavetoisen kaksipyttyisen rivipumpun. Yksisylinteriset renkaantäyttö/rakennusmiesversiot maksoivat satasen kahta puolen.

Sariini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti