lauantai 12. marraskuuta 2011

Kokoelmakompressori

Tallini paineilmakompressori on monipuolinen laite. Kuin morsian. Osa on varastettua, osa lainattua, vähän sinistä ja loput ostettua.

Perin pumppu-osan Sarinin Tapsalta silloin kun hän oli viimeisiä aikoja jaloillaan. Kokonaisuus sai siten nimen Sariini.

Tapsan isä oli sen lentokonetehtaalta takavarikoinut käyttöönsä joskus seitsemänkymmentäluvulla. Itse pumppu on valmistettu 30-luvulla ja on varustettu säädettävillä lyijylaakereilla. Tietenkin V2. Valmistettu Suomessa.
Moottori on jokin itäsaksalainen. Peti on leveää U-palkkia. Painesäiliön sain kaverin vanhempien kanalasta. Sitä oli käytetty kanojen ruokintalaitteen painesäiliönä. Alumiinia. Paineistin sen vesitäytteisenä 15 baariin testimielessä. Vanha säiliö oli arveluttava kokoelma erikokoisia putkia joista oli päät litistetty ja hitsattu umpeen.
Omalta työmaalta sain rakenteista purettua nelikantti-hk-putkea joista tein tukevan ja laajan rungon. Kaatuilevat kompressorit eivät ole mieleeni. Siihen oli helppo sijoittaa painekytkin, käyttökytkin, vedenerotin, paineensäädin, ohjaustanko, peili ja äänimerkki. Imuäänenvaimentimena on H-D:n pakoputki ja ilmansuodattimena jostain yli jäänyt K&N tai vastaava.
Tietenkin ylikuormitussuoja ja ylipaineventtiili sekä vedenpoistoventtiili painesäiliön pohjassa.

Sillä on maalattu, puhdistettu, pyöritetty erilaisia paineilmakoneita, pidetty renkaat pyöreinä  ja hiekkapuhallettu.

Kaupallinen halvin jokseenkin käyttökelpoinen kaksipyttyinen V2 oli hinnaltaan 300€. Siinä oli puutteena se että se oli suoravetoinen. Satanen lisää niin olisi saanut jo hihnavetoisen kaksipyttyisen rivipumpun. Yksisylinteriset renkaantäyttö/rakennusmiesversiot maksoivat satasen kahta puolen.

Sariini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti