sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Hiekka- ja lasikuulapuhalluskaappi


Halpaa peltiä
Ruosteiset tai muutoin piintyneet osat tuottivat ylimääräistä kulkua kylille kunnes hankin, samantien kaksi, halpissarjan hiekkapuhalluskaappia.
Itse asiassa puhallushommissa lähes tärkeintä on että puhallusaine pysyy jollain lailla kurissa eikä pöllyä ympäri tallia.

Alkuperäiskunnossa ihan avuton
Siksi tällaista kaappia pitää lisävarustella. Koska kaapit on kytketty yhteen niin ne menevät samalla varustuksella.
Näiden kaappien kokoonpanossa käytin silikoniliimaa joka saumassa. Ilman sitä ei näissä pysyisi minkäänlainen alle kolmen millimetrin raekoko. 

Työjärjestys
Hapettuneiden alumiiniosien kierto on seuraava: Pesu, hiekkapuhallus, mahdollinen pinnan sileäksi hionta, lasikuulapuhallus ja sen jälkeen kiillotus. 

Apuvälineitä
Puhallusaineen vaihto on kohtuullisen helppo homma. Teollisuusimurilla imaisee vanhat jauhot hetkessä pois.
Pelkät kaappien rungot maksoivat yhteensä noin 300€. Lisävarusteet 150€ lisää. Hintaan sisältyy myös pieni suodatintyyppinen pölynimuri. Kompressori ei sisälly hintaan.

Alkuperäinen kaappi on ns. pöytämalli.

Liikkuu pyörillä
Kaappikaksikko seisoo tekemäni pyöräjalustan päällä. Se on myös omiaan keräämään romua.

Paineet
Oikealla puolella on alumiinisilikaatti puhallusaineena. Sen maksimi puhalluspaine on noin 3,5 bar. Vasemmalla on umpinaisia, halkaisijaltaan alle 0,1 mm lasipalloja. Niiden kanssa ei voi käyttää kuin noin kahden baarin painetta. Rikkoutunut lasikuula kun ei enää tee tehtäväänsä. Siksi kovempi paine ei auta kuin hetken. Sama pitää paikkansa myös alumiinisilikaatin kanssa.

 Vakiotyyppinen paperisuodatin x2.

Suodatin välissä
Kaapin väliseinässä on suodatin ettei ekassa kaapissa oleva lasikuulajauhe pääse sekaantumaan toisessa kaapissa olevan alumiinisilikaatin kanssa. Myös toisessa kaapissa on vastaava suodatin ettei puhallusaine pääse imuriin asti.

"Hallintalaitteet" kaapin päädyssä.

Tuplaputkivalot
Molemmissa kaapeissa on kansissaan tuplana loisteputket. Kaappien alkuperäiset lamput joutivat roskikseen tehottomina.

Yksinkertaista
Näissä kaapeissa ei ole erikseen säiliötä eikä syklonierotinta vaan puhallusaine on varastoituna puhalluskaapin pohjalle ja imuletkua siirtämällä saa sen suihkuamaan suuttimesta puhallettavaan kappaleeseen. Suodattimet keräävät kaiken pölyävimmän aineosan.

Imuri välttämätön
Imuria tarvitaan pitämään kaapissa alipaine puhalluksen aikana. Jos kaapissa ei ole alipainetta, suuttimesta tuleva paine ei ole yhtä tehokas ja kaappi alkaa vuotamaan.

Hallintalaitteet
Kaapin päädyssä on paineensäädin, vedenerotin, imurin liitäntä ja valokatkaisija josta myös imuri kytkeytyy päälle. Oikealla ylhäällä imurin letku.
Imuri pitää myös valita oikean tyyppinen. Nuo suodattimet päästävät läpi hienojakoista pölyä joka tukkii helposti tavanomaisen vesi-ilma-polyimurin suodattimen. Parhaiten toimii sykloni-tyyppinen imuri.

Imurilla muutakin käyttöä
Imuri toimii myös hyvin silloin kun on aihetta vaihtaa "hiekat". Vanhan voi siististi imuroida imurilla pois. Sillä voi myös pitää ympäristön siistinä.

Väliseinän voi irrottaa
Isojen osien puhallus onnistuu myös. Maksimissaan 140 cm pitkien ja 30 cm paksujen kappaleiden siten että tyhjentää lasikuulapuhalluskaapin lasikuulasta, poistaa väliseinän ja siten mahtuu tuplapituisetkin kappaleet. Väliseinän takaisin asennuksen jälkeen kaapit toimivat erillisinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti