perjantai 7. heinäkuuta 2023

Vesijohdon kellukeratkaisu

 

Jo paljon minua ennen
Appiukko oli aikoinaan laittanut Mökin kuistin alle vesipumpun. Siitä menee putki järveen. Putken päässä on ns. pohjaventtiili joka ei päästä putkeen saatua vettä takaisinpäin. Tähän perustuu maalla olevan pumpun kyky pitää vesijohtopainetta yllä. Marketissa ko. sähköpumpun hinta on noin sadan euron luokkaa. Kestää 3 - 6 vuotta. Tämä on, minun aikanani, kolmas pumppu. Vuotta kohti kustannus on siedettävä. Pumppu pumppaa kuistin laidassa olevaan hanaan painevettä muutaman metrin alempaa järvestä. Kallioiselle tontille lienee mahdotonta, tai ainakin kallista, asentaa asialliset jätesäiliöt ja -putket sekä niiden säännöllinen tyhjennys jotta olisi lain mukaista saada painevesi saunaan ja keittiöön. Että näillä mennään. Kuten eräs edesmennyt kaverini sanoi: kantovesi ja lainapuut.

Kelluke hajosi
Muovinen 30 litran muovikanisteri oli hapertunut. Itse pöntön ikää en tiedä mutta sen kestoikä toimessaan oli vain hieman reilu kesä. Viime vuonna hoiti asiansa. Edeltävä pönttö toistakymmentä vuotta. Talven se lepäsi rannassa, kuten tämäkin, sekä myös vesijohto rannalla tyhjennettynä. Keväällä, toukokuussa, homma ookoo mutta kesäkuun lopussa katselin että kelluupa pönttö syvällä. Katsomaan piti veneillä. Pönttö oli haljennut osittain ja hörpännyt vettä. Onneksi vain sen verran että pohjaventtiili ei vielä osunut pohjaan. Pohjaventtiilin sijainti on noin kolme ja puoli metriä pinnan alla noin metrin päässä pohjasta ankkuroituna. Ensiapuna
teippasin halkeamat piiloon. Rouva souti ansiokkaasti ohjeiden mukaan kuten kalastajan tyttären pitääkin.

Uutta pönttöä tilalle
Ihan saman kokoista ei löytynyt helposti vaan kymmenen litraa pienempi. Se ei haittaa sillä sekin hoitaa asiansa. Veneellä vanhan pöntön luo, ankkurinaru irti ja kiinni uuteen pönttöön. Samalla vesijohtoa vedettiin hieman selälle päin syvempään ettei syksymmällä, vedenkorkeuden laskiessa, ottaisi kiinni pohjasedimenttiin. Joka tunnetusti on hiesua. Se ei ole hyväksi pumpun siivikolle. Järven vedenkorkeuden vaihtelu on noin 60 senttimetriä, keskimäärin, mikä on huomioitava. Kanadanmajavat rules. Niitä on esiintynyt Hanhijärven ja Yläenonveden välisessä joessa. Todistetusti.

 
Vanha kellukepönttö oli hauraampaa kuin lasi. Kopauttamalla säleiksi. Tosin päälärin iästä ei ole tietoa.
 
Uusi, pienempi pönttö, hoitelee tehtäviään oikeanpuolisen päivänvarjon oikealla puolella. Noin 20 metriä rannasta. Syvyyttä noin 2,5 metriä.

Asiaa pitää seurata
Hankittu pönttö on ostettu paikallisesta Salesta. Toivoakseni se toimii koko kesän ja jälleen ensi suvena myös. Asiasta oppineena pönttöä säilytetään talven ajan sisätilassa vajassa eikä kivenkolossa rantapenkereellä. Uskoisin että auringonvalo oli haperruttanut entisen putkikellukepöntön. Alkuperäinen, vuosikymmeniä vanha muoviputki on toiminut moitteitta kuten myös sen pohjaventtiili. Joskus on tehty hyvää auringonvaloa ja vettä sietävää putkea.
 
Jyrkkä rinne
Varmaan pumpun korvaisi ihan hyvin sankokin, kuten aikoinaan oli, mutta rinne on jyrkkä sekä rantaan että parkkipaikalle ylämäkeen. Toki olen siihenkin raput puusta rakentanut kulkemisen helpottamiseksi. Silloin kun oli ikää vasta alle 50 vuotta asia ei tullut edes mieleen että olisi tarvittu jotkin portaat. Nyt on portaita useammassa paikassa sekä pidempi kiertoreitti pyörätuolilla asioiville ja huonojalkaisille. Myöhemmin lisäsin portaisiin myös kaiteet. Vanhaksi ja kankeaksi ei kannattaisi tulla. Eikä se juuri lohduta että läheisetkin ovat samaa mieltä.

Iltausva leijuu järven yllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti