torstai 6. heinäkuuta 2023

Sähköistä mökkiasiaaSähköasentaja kävi
Tarvittiin lisää liittymiä sähköverkkoon eli pistorasioita muutamaan kohtaan. Niin ulos kuin sisälle. Terassin infrapunalämmittimille tuli oma liittymänsä ja kytkin eli ei tarvitse renata pistorasioita ja pistokkeita toisiinsa. Naps vaan niin terassilla on kohta lämmin. Jos ei kovasti tuule. Samoin vesipumpulle joka toimittaa vettä kuistin kulmaan. Laki kun ei salli ilman likavesikaivojärjestelmää laittamaan painevettä sisätiloihin, kuten keittiöön, lainkaan. Koska tontti on jyrkähkössä rinteessä niin järvestä veden kantaminen olisi varsin työlästä. Kuistin ulkosyrjässä on hana.  Onneksi laki sallii em. ratkaisun. Sama jyrkkyys ja kallioisuus tekee sen että tontilla ei ole tilaa kaivoille. Pitäisi olla umpisäiliöt ja mihin ne kapealla rinnetontilla piilottaa kun on pelkkää umpikiveä. Myös säiliöiden tyhjennys vaatisi tien tekemisen perille tai ainakin lähistölle raskaahkolle kalustolle. Moottoripyörällä sentään pääsee perille.

Sisätiloissa
Olohuoneeseen tuli kaksoispistorasia josta on helppo vetää johtimet vaikka läppäreiden lataukseen. Myös keittiöön tuli kaksoispistorasia josta saa lisää toimintoja niin että ei tarvitse vaihtaa pistoketta toiseen kun virtaa tarvitaan johonkin tarpeeseen. Vedenkeitin, kahvinkeitin, liesi, liesituuletin, mikroaaltouuni, jääkaappi ja kaikki muutkin ruoanlaittovermeet.

Ulkotilaan tuli myös lisää pistorasioita
Sähköä kun tarvitsee melkein aina niin ulkona on hyvä latailla muunmuassa sähkötyökaluja. Joka vuosi on jotain rakennettavaa tai korjattavaa. Myös pari kohdetta sai oman katkaisijan, kuten vesipumppu, ettei tarvitse irrotella ja kiinnitellä pistokkeita tarpeettomasti. Samalla paloturvallisuus parani sillä sähkökaapissa oli vapaita automaattisulakkeita uusia kohteita varten. Asiassa on se hyvä puoli että harvoja liittymiä kuormitetaan nyt tasaisemmin eli yhden sulakkeen takana on vähemmän kulutusta.

Keittiönurkkaukseen kaksi pistokkeen paikkaa lisää. Oikeastaan tarvittaisiin vielä muutama lisää. Mutta johonkin on raja vedettävä kuin töpseli seinästä.
 
Olohuoneen ikkunan ja pöydän läheisyyteen myös. Läppäri, silitysrauta, ym.

Ulkokatkaisijat
Terassin infrapunalämmittimille saatiin oma kytkimensä ja pistorasiat. Kaksoiskytkimen oikea "nappi" on vielä vapaana jos vaikka jotain kulutuskohdetta tulisi keksittyä. Vesipumpulle ja terassin valoille on oma kytkimensä. Pumpun käynnistäminen ja sammuttaminen ei enää vaadi kuistin etupuolen koristeritilän irroitusta eikä konttailua kuistin alla. Pumppu kun sammutettiin joka pidempiaikaisen oleskelemattomuuden yhteydessä ja käynnistettiin jälleen mökille tullessa.

Vesipumpun ja kuistin valojen kytkin. Varmuudeksi nimesin pumpputoiminnon.
 
Mökillä on aina tekemistä
Ylläpito eli rapistuvien paikkojen fiksailua tai, jopa, uudelleen rakentamista silloin tällöin. Myös irtaimisto vaatii huolto- ja korjaustoimia. Aikani kuluu hyvin ja mielenkiintoisesti kun saa rakentaa korjata, siivota, siirrellä ja purkaa eri rakenteita ja laitteita. Lisäksi perusjutut kuten puhtaanapito muut ns. pakolliset toimet kuten puunkaadot, klapihommat ja siistiminen.

Vajan katto
Oli vuotanut vettä vajan sisälle. Sitä hetken ihmettelin. Laitoin tikkaat räystästä vasten ja asia selvisi: vuosikymmenten aikana katolle oli pesiytynyt oma mikromaailmansa eli kariketta joka oli joka suurelta osin mädäntynyttä. Kattopellit ovat ruostuneet eli jossain vaiheessa katto pitää remontoida uudella katteella. Moskan työntelin alas koko katon alalta. Menköön nyt seuraava talvi vielä näin mutta remontin tarve on selkeä. Muutoin rakenteet ovat kunnossa. Että aina jotain tekemistä...
 
Uudet kattopellit
Ne on jo hankittu. Käytettyjä mutta ehyitä. Ovat melko pitkiä peltejä eli voin tehdä liiteri-vaja-huussi kombinaattiin pitkän lipan takapuolelle jossa voi sateensuojattuna säilöä puutavaraa kunhan tekee telineen.

Bio-huussi
Sellainen on suunnitteilla. Vanhoihin tiloihin. Sekin aiheuttaa rakennushommia. Ratkaisutyyppiä pitää vielä miettiä. Hintakin saattaa ratkaista ratkaisua.

Puutavaraa
Pitää vartavasten lähteä noutamaan pikkupakun peräluukku täyteen lautaa ja piirua. Nauloja ja ruuveja pitää hankkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti