tiistai 26. maaliskuuta 2019

Verstas: osa koneista käyttövalmiina


Aiempia ponnistuksia

Sähkötyöt kesken
Tein väliaikaisia kytkentöjä saadakseni jotkin laitteet toimimaan ja niille valaisun. Kyseinen teollisuushalli ei ole vielä aivan valmis. Voi vielä suunnitella minne sijoitetaan sähköliitäntöjä ja mitkä ovat niiden tehot. Itse tarvitsen, ainakin aluksi, kaksi 400 voltin linjaa. (Pyöränostin ja sorvi) Lisäksi valovirtaliitäntöjä lukuisesti ympäriinsä.

Valovirtahitsauskone
Siihen tarvitaan vähintään hidas 10A proppu mutta mieluimmin 16A. Kun sähköasennukset alkavat tehdashallissa niin pitää ottaa puheeksi. Omaan Käyttööni tulee erillinen sähkökeskus jossa on 36A sisääntulo, 16A lähtöliitäntöjä kolme ja kymmenkunta 10A valovirtapistokkeita. Johonkin katonrajaan se pitäisi asentaa.

Sorvi valaistu ja työkaluja esillä.

Työvalo
Led-putkivalaisin. Se tarvitsee vielä eteensä häikäisysuojan. Puuhyllyn reunaan on helppo ruuvata kiinni parikymmentä senttiä korkea suoja. Samanlainen valo tulee jyrsimelle ja pylväsporakoneelle.

Sähköliitäntä.

Ylhäältä alas
Sorvin pakan kohdevalo, sorvin led-putki, jyrsimen virtajohto ja jyrsimen kohdevalo.

Työkaluja väliaikaisessa työkaluseinässä.

Työpöydän loisteputkivalo.

Pientavarat järjestyksessä
Lokerikot ovat pääosin hyllyissä. Ylimmille hyllyille (Ei näy kuvassa.) Laitan vanhat stereot. Mukava puuhatessa kuunnella uutisia ja musiikkia radiosta. Nyt on paljon mielenkiintoista radiossa kun on vaalit tulossa.

Lainakompressori.

Pientä laittoa
Testasin sitä tänään. Käy, tuottaa painetta ja sammuu kun paine on säädetyssä arvossa. Sen sijaan paineensäädin (Punainen nuppi.) vuotaa. Katson voiko sen purkaa ja huoltaa. Sen voi myös jättää pois kokonaan. Täysi paine koko ajan.

Vian syy
Ei varsinaisesti ole laitteen vika vaan se että sitä ei ole käytetty vuosikausiin. Tiivisteet ovat kovettuneet ja säätökara on jumiintunut. Sen verran siitä tuli ilmaa läpi että puhaltelin pölyjä koneista ja itse kompressoristakin.

Parempi kompressori
Pikku mylly riittää rengaspaineisiin ja pikkuhommiin kuten lastujen ja pölyn puhalteluun. Verstaalle tuli jo eilen isompi laite. 

Hydrovane HV04.

Tänään ihailtiin
Tämmöinen on nyt Verstaalla. Melkein käyttämätön. Laite toimittaa melkoisen suuren ilmamäärän 10 bar paineella ja hiljaisella äänellä. Lamellipumpputyyppinen. Todennäköisesti riittää jokaiseen hommaan johon paineilmaa tarvitaan.

Lisää valoja päivää myöhemmin
Nyt on valot myös jyrsimessä ja pylväsporakoneessa. Työpöydän valaisimeen pitää ostaa uusi loisteputki.

Siistintää ja järjestystä
Lattialla on runsaasti tilaa. Sähköjohtoja, tosin väliaikaisesti, pitää vetää hyllyjen reunoja myöden pois jaloista kunnes seinille tulee asianmukaiset pistorasiat. Sähkölaitteita kun on useita. Olisi ikävä vaihtaa koko ajan pistotulppia toisiin kun käyttää useampaa konetta peräjälkeen.

Paineilmaa
Eilen selvisi että pikkukompressorin paineesäädin vuoti eikä toiminut oikein. Poistin koko kapineen. Sellaisen voi myöhemmin asentaa uudelleen jos sitä tarvitsisi. Tarjolla on monenlaisin lisävarustein.

Kaksi paineilmaverkkoa
Taidan tehdä sorvin ja jyrsimen luo pikkukompressorista oman verkkonsa puhdistusilmaa varten. Isosta kompressorista toisen verkon paineilmatyökalujen käyttöä varten pyöränostimelle ja työpöydälle. Isoa myllyä kun ei kannata käynnistää jos tarvitsee vaikka renkaantäyttöön tai pölyn puhalteluun hiukan ilmaa.

Tietoa ja viihdettä
Vanhat stereolaitteet nostin katon rajaan työpöydän yläpuolelle. Erityisesti aamupäivisin on mukava kuunnella uutiset, ajankohtaisohjelmia ja kuunnelmia. Iltapäivällä musiikkia ja uutisia. Erityisesti tampereenkiäliset uutiset pitää muistaa kuunnella.

Kaiuttimet Bang & Olufsen, levysoitinyhdistelmä Salora/Thorens.

Stereot ylhäällä.

28.03.2019 pikainen käynti Verstaalla
Toin sinisiä varastolaatikoita kuusi kappaletta lisää. Niihin sujuttelin liimoja, puhdistusaineita ja maaleja. Samalla sain vanhoja pahvilaatikoita tyhjiksi ja roskiin. Muuta juuri tapahtunutkaan. Kerholle lähdin klo.16 jälkeen kahvinjuontiin. Siinä päivän tärkeimmät.

Maanantaina 01.04.2019 
IKH:n kautta Verstaalle kaksoisputkivalaisin ja yksi teräshylly matkassa. Pystytin kahteen viimeiseen mahdolliseen paikkaan jo olemassa olevien hyllyjen päälle lisähyllyjä. Sähkötyöt jäänee toiseen kertaan.

Kuvan keskimmäisen hyllykön ja seuraavan vasemmalle korotin.

Ylhäällä on lämmin
Kiipeilin A-tikkailla katonrajassa hyllyjä asentaessa. Pyrki tulemaan hiki vaikka rauhallisesti pyrin toimimaan.

Lisää laatikoita
Hyllytilan hyväksi käyttö vaatii tavaroille varastolaatikoita. Niitä pitää ostaa.

Kolme pientä hyllyä
Työpöydän yläpuolelle sen oikeaan reunaan laitoin vanhoja hyllylistoja. Saan loput lokerikot pois työpöydältä.

Lokerikot vielä työpöydällä.

Puisia hyllylevyjä ja rautaa
Käyn Biltemasta ostamassa 30cm leveää hyllylevyä muutaman metrin. Myös rautaputkea pitää ostaa kolme metriä. Ne tarvitaan pesupöydän rakenteisiin.

Sormet syyhyää
Tarkoitus on tehdä pikainen koneremontti California Adamantiin ennen ajokauden alkua. Koneremonttia varten kun ei Guzzin moottoria tarvitse nostaa pois rungosta. Tai runkoa koneesta. Vain tankki pitää irrottaa. Kannet Tammer Dieseliin kunnostettaviksi.

Silkkaa hupia
Guzzin moottori on niin yksinkertainen että sen korjaaminen tai säätäminen on hyvin yksinkertaista. Lisäksi osat ovat hyvin edullisia. Tiivistesarja noin 50€, venttiilit, neljä kappaletta, tasan 100€, männärenkaat, 6kpl, 70€. Venttiilityö ja ohjaimien kunnostus 100 - 150€. Muita osia ei tarvitse tällä kertaa vaihtaa. Kone vastaa tehoiltaan uutta moottoria remontin jälkeen.

Uusi perävälitys
Samalla kertaa myös perävaihteen välityksen vaihto. Hyväkuntoiset, käytetyt hammaspyörät on hankittuna.Ne maksoivat purkamossa 50€. Vielä tarvittaisiin uudet iskunvaimentimet taakse. Nyt siellä on hyvät mutta liian lyhyet.

1 kommentti:

  1. Mukava kuulla projektista, hyvin näyttää edistyvän. Onko teillä talliin tulossa isompia työvälineitä, kuten trukkeja? Meidän enolla on juuri nyt myös kova projekti käynnissä, ja esimerkiksi suurempien tavaroiden pinoamiseen ja siirtelyyn hän tarvitsisi vuokratukkia. https://trukkitimlin.fi/vuokraus/

    VastaaPoista