maanantai 18. maaliskuuta 2019

Sorvi ei käynnistynyt


Aiempaa muuttoa.

Muuton jälkeen
Sorviin tein tarpeelliset kytkennät eli liitin siihen pääkytkimen, taajuusmuuttajan ja verkkovirran. Ei käynnistynyt vaikka sähkö tuli perille asti.

Vika oli helppo löytää
Kun avasin syöttövaihteiston kotelon ei kuulunut tuttua rajakatkaisimen naksahdusta. Kyseinen katkaisin katkaisee sorvista virran jos kotelo avataan. Yksinkertainen laite turvaamaan käyttäjän terveyttä.

Hankalassa paikassa
Lentokoneasentajan notkeilla ranteilla ja sormilla sain rakenteet purettua riittävästi että sain kyseisen rajakytkimen irrotetuksi. Tarpeettomasti tuli avattua muitakin ruuveja sillä yritin löytää kotelointiin oikotietä. Ei löytynyt.

Tyhjä reikä on suojakytkimen kiinnityspaikka.

 Suojakytkin lähes ehyenä.

 Suojakytkimen toimiosa murtunut irti.

Liima liimaa
Uskoisin että epoksiliima hoitaa osan kuntoon. Muutoin pitää tehdä IKH:iin tilaus särkyneestä osasta. Mikä lie lohikäärmeen pesä missä tätäkin osaa kaukana idässä tuotetaan.

 Suojakytkimen vastakappale vaihteiston kotelossa.

Mahdollinen syy murtumaan
Olisiko niin että muutossa tai muussa toiminnassa olisi tullut syöttövaihteiston koteloon voimakas isku tai se on suljettu liian voimakkaasti ja suojakytkimen rakenne murtunut sen vuoksi.

 Ahdas paikka remontoida.

Lisää tilaa toimenpiteisiin
Pitää purkaa takana oleva valkoinen työkaluhylly niin tilaa toimia on paremmin. Onneksi laitteen sisäinen johdotus on tehty varsin löysästi eli kansi siirtyi sähköjä purkamatta sivuun ja muissakin johtimissa on varaa.

Varaosaa ei saa ihan heti
Koska tilanne on päällä ja haluan sorvin toimivan vielä tällä viikolla niin päätin yrittää korjaustoimenpidettä. Siitä tosin tuli monta kertaa arvokkaampi tapaus kuin uusi varaosa. Piti ostaa asetonia puhdistukseen ja epoksiliimaa liimaukseen. Onneksi Pirkkalan laaja ostosparatiisi on matkalla moottoritietä Verstaalle. Matka Verstaalle kestää noin 25 minuuttia jos ei pysähdy ja noudattaa vallitsevia nopeusrajoitteita. Pyöräkaudella on hieman vapaampaa. Vain kameratolppia, nääs.

Osan liimaus
Ei kummoinen homma ole. Ensin puhdistus ja hionta. Toivon että epoksiliima tarttuu riittävästi osiin. Holvasin sitä myös ulkopuolelle kerroksen. Ehkä se tukee rakennetta sen verran että osa kestää.

Syöttövaihteiston kotelon suojakytkin.

Parempaa epoksia
Nyt liimattuna. Toivoakseni tämä riittää. Liimaus on kovettunut parissa päivässä asennuskuntoon. Tämä ei ole mitään pikaliimaa.

Laitteen työ
On pitää huoli että sorvi ei käynnisty kun syöttövaihdekotelo on avattu. Siellä on hihnoja ja hammaspyöriä joilla on voimaa rikkoa luita.

Pakan suojuksen vastaava kytkin. 

Erilainen kytkin, käyttötarkoitus sama
Nämä kytkimet on kytketty sarjaan. Jos jompi kumpi on auki-asennossa ei sorvi käynnisty. Tämäkin piti saada irti koska johdin oli irronnut. Mutta en tiedä kummasta vaihtoehtoisesta liitinruuvista. Pitää mittailla johtavuutta.

Kytkimien johdotuksen toinen liitintyyppi.

Suunnanvaihdin irti. Kytkennät.

Suunnanvaihtimen toisen puolen kytkennät.

Kytkennöistä
Kolmivaihevirrasta en ymmärrä mitään mutta koitan olla näyttämättä sitä. Onneksi johtimet eivät irtoilleet vahingossa, paitsi yksi. Se johdin on toinen sorvin pakan suojan suojakytkimen johto. Siinä on kaksi vaihtoehtoa. Asiaa pitää tutkia.

Käynnistys/sammutuskytkin. Yläoikealla nopeuden säätöpotentiometri.

Toiminut moitteitta
Tässä osassa ei ole vielä ilmennyt ongelmia. Varsin tyypillinen laite. Varaosia voi löytyä helposti jos tämä vikaantuu. Kuvassa alaoikealla näkyy reikä johon hajonnut suojakytkin kiinnittyy. Toivoakseni jo huomenna.

Ennuste
Huomenna Verstaan varustelu jatkuu heti kunhan saan sorvin käyttökuntoon.
Kuten jatkuikin.

Sähkötöitä ja asennusta
Osat kiinni, kytkennät kuntoon turvautuen yleismittariin. Raja- ja suojakytkimet oli kytketty sarjaan kuten arvelinkin. Kannet kiinni ja virta päälle. Sorvi toimi kuten pitääkin.

Valo sorville
Vanhan loisteputken, joka ennen sorvia valaisi, hylkäsin siinä tarkoituksessa. Tilalle tuli yli metrin mittainen led-putki. Energialuokka A+ ja valoteho 1700 lumenia. Sen kiinnitin sorvin yläpuolella olevan hyllylevyn reunaan. Sähkökytkennänkin tein. Onnistui ensimmäisellä kertaa. 

Toimiva sorvi ja sen yläpuolella työvalo.

Häikäisysuoja
Lampun eteen pitää laittaa läpinäkymätön varjostin että loisteputken valo ei tule suoraan silmiin vaan heijasteena niistä kohteista joita sorvattaessa pitää katsella silmin.

Myös kohdevalo on
Kuvassa näkyy keskellä harmaa "letku". Se on led-toiminen kohdevalo. Samanlainen on myös jyrsimessä.

Kaksi ylähyllyä
Nyt vasta yksi. Sinne ja ylemmäksi voi laittaa vain keveitä tavaroita. Ovat sen verran korkealla että mitään painavaa ei sinne sovi laittaa. Voivat tippua päähän. Sorvin jalustassa on hyllykkö jonne olen laittanut sorvin osia ja ainesmateriaaleja pieniin lokeroihin.

Työkaluille hyllyjä
Osa työkaluista sijoittuu tuolle valkoiselle teräslevylle. Aivan kaikille kaluille ei ole hyvää paikkaa mutta ehkä aika hoitaa asian ja kaikkeen sopeutuu.

Tyhjää tilaa jyrsimen ja sorvin välissä.

Pitää hankkia kapeita hyllyjä
Työkalut vaativat lisätilaa käsivarren mitan päästä. Takana on väliseinänä vain valkoinen pressu. Siihen ei voi kiinnittää mitään. Pitänee tutkia omilla jaloilla seisovien sirojen mutta tukevien hyllykköjen tarjontaa.

Tyhjiä hyllyjä, toisaalla.

Järeää hyllytilaa tulee vielä lisää
Korotan vielä muitakin hyllyjä. Olen huomannut että hyllytilaa ei ole koskaan liikaa. Hyllyillä on tapana kerätä tavaraa.

Hieman hyllyjä lisää
Habo-merkkisiä. Ne eivät ole Pisla-hyllyjen kanssa yhteensopivia eikä tietenkään Bilteman hyllyjen kanssa. Tekniikka on sama mutta osat ihan pikkuisen erilaisia. Kaikkia näitä löytyi varastostani. Hyllylevyjä tarvitaan lisää.

Lokerikoille hyllyjä.

Kiinnityspaikoista pulaa
Harmaan hyllykön päätyyn voi kiinnittää myös pikkuhyllyjä pikkutavaroille. 

Pyöränostin ajosiltoineen. Ajosilta etualalla.

Järeä nostin
Nostin on lähellä yläasentoaan eli yli metrin lattiasta. Riittää huonoselkäisellekin. Saa toimia seisaaltaan tai istuviltaan. Nostin nostaa yli 500kg ja on erittäin tukeva. Jaksaa siis nostaa myös California 1400 GTS:n. Kaikki tarjolla olevat pyöränostimet eivät siihen pysty.

Ajosilta
On omaa valmistettani ja se laskeutuu alta pois kun nostimen pöytää nostaa. Kätevästi jää pyörän taka- tai etupää ilmaan esimerkiksi renkaavahtohommien suhteen. Sitä ennen pyörä pitää laittaa keskituelle tai sitä korvaavan apunostimen varaan.

Nostimen hydrauliikkakoneikko.

Varastopölyä
Varastoinnin jäljiltä sitä pitää hieman siivota. Pölyä ja likaa on kertynyt. Kaikki ei lähtenyt imurilla. Vasemmalla etualalla roikkuu nostimen kaukosäätimen johdin. Kaikki johtimet ovat kovettuneet. Erityisesti spiraalijohdin joka hoitaa rajakytkinten toiminnan. Se pitää vaihtaa ensi tilassa. 

Nostimen taustaa
Kyse on tyypillinen teollisuudessa ja varastoinnissa käytettävä nostin. En vain ole ollut tyytyväinen tarjolla olevien tai aiemmin käyttämieni pyöränostinten toimintaan. Lisäksi tämä oli halvempi kuin tarjolla olevat pyöränostimet. Sekä turvallisempi käyttää käyttäjän ja pyörän suhteen. Nostoliike on ainoastaa kohtisuoraan ylöspäin. Ei siis pitkittäisuuntaista liikettä lainkaan. Käytettynä ostin. Nostin oli aiemmin palvellut Mr Moore Custom Craftin pajassa.

Turvallinen käyttää
Rajakytkimet hoitavat että nostimen pöytää laskiessa se ei laskeudu minkään päälle. Esimerkiksi jalan tai jonkin osan. Turvalaite siis.

Jo toimivia laitteita ja ei toimivia
Toimintakykyisä ovat sorvi, pyöränostin varauksin, ja työpöytä. Seuraavaksi pitää saada jyrsin, pylväsporakone ja ja pesupöytä toimimaan. Pesupöydässä lienee suurin työ. Siihen pitää rakentaa toinen alahylly.

Valaistus
Sitä ei toistaiseksi ole. Siksi kuvatkin ovat hämäriä. Tarkoitus on hoitaa valaistus sataprosenttisesti led-valaisimilla.

Hieman järjestelyä
Seuraavaksi pitää tehdä etävarastolla käynti. Sieltä pitää roudata monenlaista tarvetta. Eri metalleja monessa muodossa, hyllytarvikkeita lisää, hieman puutavaraa ja mitä sattuu matkaan mahtumaan.

Kaukomatka
Väliaikaiselle varastolle on tehty matka. Metalleja eri muodoissaan, komposiittimateriaaleja ja tarpeellisia muita tavaroita kuten jatkojohtoja ja muita sähkötarpeita kulkeentui hyllytarvikkeiden ohessa.

Verstaalla edelleen hyllyhommia
Pystyttelin hyllyjä ja myös täytin niitä tavaroilla. Metallivarasto pitää vielä kehittää johonkin työstökoneiden lähistölle. 

Pyöränostimen kunnostusta
Mainitsin aiemmin että nostimen sähköjohdossa on ongelmia. Sen kuoret ovat kovettuneet ja irronneet. Kyse on turvavarusteen virtapiiristä. Siihen pitää löytää uusi johdin. Uskon sellaisen löytäneeni varsin läheltä ja helposti.

Suojalaitteen spiraalijohto.

Turvavaruste
Jos laskiessa pöytää jokin osuu tai koskettaa siihen niin lasku loppuu. Tämä johdin välittää sen tiedon. Se on useammasta kohtaa murtunut.

Johtimen pahasti murentunut alapää.

Savukkeensytyttimen jatkojohto.

Ei täydellistä
Ei ehkä paras mutta halvin ja saan sen muutaman sadan metrin päästä matkalla Verstaalle. Liittimet jäävät turhiksi. Hintaa muutama euro.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti