keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Verstaalla laiteasennuksia


Työkaluille koukkuja
Heti ensi tarkastelussa tuli selväksi että jonkinlainen työkaluseinä tarvitaan sillä mitenkään ei löydy laskupintoja tai hyllyjä että työkalut olisivat sopivasti ulottuvilla viemättä tilaa tasopinnoilta tai lattialta.

Maaseuturetki
Kun tulee muutakin asiaa väliaikaiseen varastooni niin otan sieltä mukaan puisia hyllylevyjä sekä kaikenlaista ripustamiseen liittyvää tavaraa.

Toinen työkaluvaunu
Vakavasti harkitsen hankkimista. Halvimmillaan sellaisen saa noin 220 eurolla. Tähän vaunuun tulisivat koneistusvälineet ja erikoistyökalut. Ennestään on käsi- paineilmatyökaluille samanlainen.

 Työpöytä liian täynnä.

Hyllyn pääty.

Vertikaali tasopinta 
Toiseksi ylimmällä hyllyllä on Sovellakiskoja jotka voisi kiinnittää muutamalla ruuvilla noihin päätytolppiin ja laittaa hyllylevyt. Ainakin kaksi päydällä olevaa lokerikkoa saa tähän sopivasti ulottuville.

 Toistaiseksi pystyttämätön työkaluteline.

Työkalut seinille
Tulee todennäköisesti pylväsporakoneen ja minijyrsimen taakse. Teline on kaksipuolinen mutta pääsen siitä hyödyntämään vain yhden sivun.

Pylväsporakone ja minijyrsin. 

Kun lattiasta on pulaa
Säästin lattiatilaa laittamalla molemmat samalle pöydälle. Nämä eivät kovastikaan häiritse toisiaan. Yhtä aikaa niitä ei voi käyttää mutta peräjälkeen kyllä. Sanoisin että voivat täydentää toisiaan.

Koneet ojennuksessa.

Sorvin pöydän jalat
Oikaisin sorvin suoraan vesivaa'an avulla. Lattiassa on melko voimakas kaato. Kuvassa oikealle. Nyt pitää merkitä tussilla metallilevyjen paikat ja hitsata ne pikku hepeillä kiinni säätöpultteihinsa niin säätö ei muutu. Lattiaan ei voi porata reikiä sillä lattiassa on lämmitysputkisto. Ehkä täytyy käyttää jotain tassujen alla joka on vähemmän liukasta kuin nuo metallilevyt.

Vaeltava sorvi
On todennäköistä että sorvi lähtee vaeltamaan alamäkeen kun ilmenee pienikin resonanssi. Toisaalta, jos jalkojen alle laittaa vaikka kumilevyt niin resonassit voivat voimistua kun kumi joustaa. Se ei tiedä koneistuksen laadulle hyvää.

Sorvin sähköt
Kuvassa sorvin päällä näkyvä harmaa laatikko on sorvin nopeuden säätölaite, taajuusmuuttaja. Käyttönuppi on sorvin muiden hallintalaitteiden kanssa sorvin päällä. Taajuusmuuttaja täytyisi saada käden ulottuville ja näkyviin että sen käyttö olisi helppoa ja näyttö nähtävissä koneistuksen aikana.

Yli neliömetrin kokoinen
Vasemmalla pilkistää pesupöytä. Sille on hankala keksiä sopivaa paikkaa. Oikein pienempikään se ei voisi olla sillä siihen pitää sopia pestäväksi esimerkiksi kokonainen moottori. 

Sorvin sähkölaitteet.

Pari hyllyä ja kiinnitykseen seinä
Reikäseinä sorvin takana. Siihen oli helppo kiinnittää sorvin ohjainlaitteet. Ylimpänä taajuusmuuttaja, sen alla päävirtakytkin, alla suunnanvaihdin, sen vasemmalla taajuusmuuttajan ohjauspotentiometri, punainen painika sorvin sammutus ja vihreä käynnistys. Kaikkia niitä ohjataan vasemmalla kädellä. 

Johtimet järjestykseen
Erilaisia sähkökaapeleita on useampia. Ne on helppo reitittää reikäseinää myöden. Kaksi paksumpaa ja yksi ohuempi kulkee jo kohtuullisen siististi. 

Päävirtakeskus
Otan siitäkin kuvan kunhan muistaisin. Se tulee jonnekin ylähyllylle niin että siihen saan virrat johdettua helposti ja mahdollisimman vähillä kaapeloinneilla. Kaapelit vien katon rajassa kullekin käyttökohteelle. Sorvi tarvitsee 16A kolmivaihevirtaa jonka jännite on 400V.

Orpo prässi.

Ulkoistaminen pelastaa
Prässin tilantarpeen sain ulkoistaa. Samoissa tiloissa toimiva moottoripyöräkerho ilmoitti että se saa olla heidän puolellaan jos he saavat käyttää sitä minun ohellani. Tuskin saavat sitä rikki. Samaa sopimusta saatetaan noudattaa lasi- ja hiekkapuhalluskaapin suhteen. Se tosin tarvitsee tehokkaan kompressorin jota en ole hankkinut vielä. Vanhankin voi mahdollisesti korjata.

Tekemistä riittää
Pitäisi joka päivä touhuta vähintään neljä tuntia että Verstas tulisi kuntoon noin kuukaudessa. Laiska töitään laskee.
Kun kerran Verstaalle lähtee pitää ottaa eväät mukaan että jaksaa olla koko päivän. Toki lähistöllä on useita ravintoloita joista valita. Mattila Bros sieltä raskaimmasta päästä. Kerhon lähellä kuten myös lounasravintola Hopea. Lähempänä on Juustoportti ja kauppakeskus Elon ravintolat. Kaukana ei ole myöskään Shellin baari. Mutta mikään ei ole kohtuullisen kävelymatkan päässä.

Verstaan ja oman Kerhoni sijainnit
Verstas Uuden Kuruntien varrella Siltatien teollisuusalueella. Kerho taas on Hopeatiellä. Välimatkaa noin kaksi kilometriä. Samalla reissulla voi siis käydä molemmissa. Matkaa molemmista 3-moottoritien alkuun ei ole isommin. Verstaalta ehkä hieman vähemmän ja suoremmin. Uusi kuruntie kun on suora jatke kolmostielle mutta vie kantatie 66 varteen Virroille. Jos ei käänny mihinkään.

Jatkuu tästä.

1 kommentti:

  1. Kiitos tämän jakamisesta. Oli ilo lukea, aina kiinnostaa mitä talleissa tapahtuu. Kollegani itse tekee paljon hitsaustöitä omalla ajallaan. Nyt hän etsii ammattilaista laiteasennukseen. Minunkin täytyisi löytää joku intohimo, mitä olisi mukava tehdä edes vapaa-ajalla. https://www.pipingservice.fi/asennus--ja-hitsauspalvelut/laiteasennukset-ja-terasrakenteet

    VastaaPoista