keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Jääkaappipakastin heitti henkensä


Satunnaista rahanmenoa
Rahanmenolta ei taaskaan voinut säästyä. Yhdistelmäjääkaappipakastin lakkasi kylmäämästä elintarvikkeita. Jokin aika sitten pyykkikone laukesi ja ei uudenkaan kanssa kovin helppoa ollut. Ei kahta ilman kolmatta: mikähän seuraavaksi lopettaa hommansa.

Vanha ja rikkinäinen.

Käytetty
Ostettu tosin käytettynä ja meillä kesti noin kolme vuotta. Kokonaiskäyttöiästä ei ole tietoa. Ryhtyi möykkäämään ja kävi jatkuvasti. Lähti kierrätykseen.

Uusi kylmälaite.

Ovet väärään suuntaan
Hintaan ei kuulunut ovien käteisyyden vaihto. Teen sen itse mutta en tänään. Torx-kantaisia ja ristipäitä näkyvät ovien saranoiden kiinnitykset. Parveke toimii kotikylmiönä siihen asti.

Tarjouskone
Entinen oli merkiltään Whirlpool ja uusi on Bosch. Tarjouksesta hankittu. Ovh oli 570€. Tarjouksessa 400€. Näiden hinnoista niin käsitystä ole onko kallis vai kohtuuhintainen.

Työrauha
Uusi kylmäkone saapui keskiviikkoiltana mutta asennustyöt kätisyyden vaihtamiseksi jätin torstaiaamuksi ihan laiskuuttani ja saan tehdä sen ilman neuvontaa kun Rouva on työssä.

Esivalmistelut
Kaapin ovet aukesivat seinän puolelta joten toimenpiteisiin oli ryhdyttävä. Työvälineiksi tarvittiin veitsi, pienenpieni ruuvimeisseli, isompi talttapäinen ruuvimeisseli, ristipääruuvimeisseli, torx-avain, kiintoavain, pieni vasara ja hyvät hermot. Ensin tietysti tukeva aamupala että jaksaa. Ohjeessa kehotettiin kaatamaan kaappi selälleen lattialle pakkauskehikossaan. Kuljetusmiehet olivat kehikon purkaneet että oli kevyempi kantaa kuudenteen kerrokseen. Hissikin on mutta ilmeisesti se ei sinnekään kunnolla mahtunut vaikka kehikko olikin jo purettu mutta pahvilaatikko ja sen sisällä oleva styroksipakkaus tekivät paketista ison. En siis kaatanut laitetta selälleen vaan laitoin sen nojalleen tiskipöytää vasten hyödyntäen styroksipaloja suojaksi kolhuilta ja naarmuilta lattiassa tai kaapissa.

Yksinkertainen työ
Ensin ruuvien nenissä olevat valkoiset suojat irti. Seuraavaksi pakastimen luukku irrottamalla alasaranan. Yläluukun alasarana irti ja sekin nojalleen keittiön pöytää vasten. Sitten saranoiden siirto vastakkaiselle puolelle. Luukut pitää olla paikoillaan kun alemmat saranat kiinnitetään. Mukana tuli muovisuojat tyhjien saranakohtien peitoksi. Siistiä. Kahvojen siirto toiseen reunaan ovia ja muovitulpat takaisin tyhjiin reikiin.

Testattu: toimii
Pakastimen luukun yläreunassa oli varmistintappi ja välisaranassa mekanismi joka vetää luukun kiinni napakasti. Varmistintappi piti vain siirtää vastaavaan kohtaa mutta ensin sitä varten piti tehdä reikä. 1,5 mm poralla syntyi siisti reikä johon ruuvi asentui jämäkästi. Samanlainen mekanismi on myös jääkaapin ovelle mutta vastakappale puuttuu eikä sitä mainita ohjekirjassa. Mutta kaikki tuntuu toimivan oikein hyvin ja Rouva nyt leipoo tyytyväisenä. Myös olut on kylmää ja jääpaloja tulossa. Olisi jo mutta en aamulla löytänyt jääpalapusseja.

Pääsin palkoille
Hinnastossa oli myös mahdollista valita kumman kätisesti ovi aukeaa. Vasen vai oikea. Hinta 95€. Jäin aprikoimaan joutuuko silloin maksamaan vaikka ei tarvitsisikaan kätisyyttä vaihtaa...

Jääkaappi ja pakastin kylmenemässä.

Vain perustoiminnot
Laitteessa ei ole mitään digitaalinäyttöjä tai muuta outoutta eikä esineiden internettiä. Käyttöliittymä on erittäin yksinkertainen: jääkaapin sisällä on iso nuppi jolla valitaan lämpötila kiertämällä. Pakastinta varten on muutaman asteen välein merkkivalo jota hallitaan yhdellä nupilla: painallus siirtää arvoa kylmemmän suuntaan kunnes kierros alkaa alusta. Hyvin selkeää. Tehopakastukselle on oma nappinsa jossa merkkivalo.

Takuuta vain kaksi vuotta
Tästä lähti takuuaika kulumaan. Toivottavasti kestää pidempään.

Kylmenee kuivana
Kumpaakaan kaappia ei tarvitse erikseen sulattaa vaan kylmä tulee kaapin sisään kylmän ilman muodossa. Mitään ns. kylmäelementtejä ei ole näkyvissä. Vain ilmakanavan suu. Lämmönvaihtimen puhtaus vähentää kaapin sähkönkulutusta.

Helppo siirrellä
Miellyttävää että kaappi liikkuu pyörillä eli kaapin takaosa ja lämmönvaihdin on helppo siivota tarvittaessa. Vanhassa kaapissa tällaista hienoutta ei ollut. Ainakin se oli raskas liikutella. Hyvä että päästiin eroon.

Ilman kierto
Mitoitus oli tällä kaapilla hieman parempi: yläosaan jäi reilun 5 cm tila josta lämmin ilma pääsee pois. Alhaalla on hieman matalampi rako josta huoneilmaa pääsee tilalle.

Pari vuotta myöhemmin
Toimii moitteitta ja kuiva kaapin sisäilma on selkeä etu hygieenisessä mielessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti