sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Jyrsinkone jumittaa, jatkoa 2

Vianetsinnän alku.

Piirilevystä havaintoja
Sain aikaiseksi että otin tehonsäädön piirilevyn irti. Mittailin komponentteja sen mitä virtapiirissä kiinni olevia voi mittailla. Erityisesti diodeja. Vaikuttivat ehyiltä eli antoivat kaikki samantyyppisen mittaustuloksen keskenään. Nyt huomioni kohdistuu kahteen komponenttiin. Ilmeisesti ovat vastuksia ja niiden ympäristö antaa viitteitä siitä että jotain on sattunut.

Moottorin pääty avattuna.

Tämä ok
Oikosulkuja ei löytynyt ja mekaniikka on kunnossa. Ei vaadi toimenpiteitä. Kyseessä yksinkertainen kestomagneettimoottori.

Piirilevyn etupuoli.

Oireet näkyvissä
Keskellä levyä on iso komponentti, vastus, ja sen alla pienempi vastus. Iso vastus oli nojallaan sen takana näkyvää sokeripalan näköistä komponenttia vasten. Sen kylkeen on jäänyt jälki ikään kuin vastus olisi ollut todella kuuma jossain vaihteessa.

Piirilevyn takapuoli.

Osasuurennos piirilevyn keskeltä.

Lakkaus ruskistunut
Muihin liitoksiin verrattuna ison ja pienen vastuksen tinausten peitelakkaus on kellastunut. Kertoo korkeasta lämpötilasta.

Huolimatonta työtä
Muut komponentit ovat asennettu hieman huolimattoman näköisesti mutta vaikuttivat ehyiltä mitattaessa. Täysin varma en voi olla mutta vertailin komponenttien mittausarvoja toisiinsa ja sain samanlaista komponenteista yhteneväisiä arvoja. Lisäksi diodit olivat toiseen suuntaan johtamattomia ja toiseen suuntaan sähkö kulki.

Uudet komponentit hankintaan
On varmaan etsittävä viallisten tilalle uudet komponentit. Ja kokeiltava toimiiko.

Tiedonhankintaa
Gruppon (Gruppo Moto Guzzi Finlandia ry) keskustelupalstalle oli ystävällisesti laitettu ohjekirjalinkki vastaavanlaisesta koneesta jossa on liki samanlainen sähköinen kytkentä. Laitan siitä tähän luvatta kuvan. Siitä selvinnee ainakin yhden komponentin tekniset tiedot.

Piirilevy.

Vastus.

Oma kyky loppuu
Tästä pitäisi päätellä mitkä on osan vastusarvo. Itsellä ei ole alan osaamista joten pitää kysyä. Lisäksi tämä piirilevy on 110 voltin sähköjärjestelmästä joten vastuksen värikoodi ei suoraan päde. Ohjeita otetaan vastaan.

Ohjeita on saatu kytkentäkaavion muodossa. Homma alkaa hahmottumaan.


Kytkentäkaavio.


1 kommentti: