lauantai 10. joulukuuta 2016

Baarituolit kuntoon


Baari ja jakkarat
Asuntojemme, entisissä ja nykyisessä keittiöissä, on ollut sama baaripöytä ja sen ympärillä kolme baarituolia. Pöytä toimii apupöytänä leivonnassa ja ruuanlaitossa muutenkin mutta se on myös paikka jossa nautitaan aamukahvit sekä kotoisesti lounas ja päivällinen. Vieraille katetaan olohuoneen puolelle.

Pitkään käytössä mutta huojuivat
Baarituolit hankittiin noin 15 vuotta sitten juuri mainitun pöydän yhteyteen. Niissä on ollut sanomista jo muutaman vuoden ajan: ruuvit joilla ne on koottu löystyvät herkästi. Kiristys auttoi aluksi. Mutta myöhemmin kierreosat jotka oli kierretty puun sisään alkoivat antamaan periksi. Liimaus toimi hetken aikaa, olisiko sillä menty pari vuotta, mutta käytössä vikaantuminen jatkui ja tuoleista tuli huojuvia.

Alkuperäinen kiinnitysosapari.

Yleinen ratkaisu
Rakenneratkaisu on yleinen huonekaluissa ja muissakin puurakenteissa joissa kiinnittimien pitää näkyä mahdollisimman vähän.
Menetelmä on aivan käyttökelpoinen eikä rakenteessa tarvita reikiä läpi materiaalin.

Yli jääneet kiinnikkeet.

Uusi kiinnitysmenetelmä.

Tylysti reiät
 Porasin alkuperäisien reikien kohdalle läpireiät ja laitoin tilalle lukkokantapultit. (Bilteman luettelossa "kuningaspultti".)

Huojuntaa
Valkoinen jauho on puupurua joka on irronnut kiinnityskohdista kun tuoli on heilunut ja löysännyt kiinnitykset.

Pultti ja aluslaatta sisäpuolelta.

Ei aivan täydellistä
Harmillista oli että Bilteman valikoimassa oli M6 lukkokantapultteja sekä 50 mm ja 75 mm pitkiä. Jälkimmäiset ovat liian pitkiä ja 50 mm pultit niukasti lyhyehköjä. Kierre ei aivan kaikissa pulteissa riittänyt lukitukseen asti, kuten kuvassa. Puuosissa oli siis mittavirhettä.

Tulevaisuuden puuseppiä
Tuolit ovat vietnamilaista nuorisotyötä. Uskoisin kuitenkin että löystyminen on nykyisellä kiinnitystavalla huomattavasti hitaampaa.

Alemmassa kehätuessa on vielä alkuperäinen kiinnitys.

 Kunnostettu tuoli.
Baarituolit baaripöydän ympärillä.

Muutaman euron juttu
Säästyimme sijoittamisesta uusiin jakkaroihin vaihtamalla muutaman euron arvosta korvaavia osia rakenteeseen. Ulkonäkö ei juuri muuttunut. Pultin kannat ovat varsin huomaamattomat ja itse asiassa näyttävät asiaankuuluvilta.

Työvälineet
Jos löystymistä vielä tapahtuu voi ruuveja kiristää. Eiköhän muutama vuosi pärjätä näin. Työkaluiksi tarvittiin akkuporakone, 6,5mm pora, muovivasara ja 10mm hylsyavain vääntimineen. Kyseiset työkalut on hankittu jo kauan sitten moottoripyöräharrastuksen ja mökkiremontin vuoksi.

Itsepoimintaa
Pöydän alla on myös pakastin. Sen käyttötarkoitus on syksyllä saadun marjasadon pakastaminen. Sieltä pakasteet siirtyvät varsinaiseen pakastimeen ja kulutukseen. Joulun aikoihin sen voi jo sammuttaa tarpeettomana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti