perjantai 4. lokakuuta 2013

Ompeluhommia


Ammattioppia
Aikoinaan kun tein lentokonehommia työkseni niin tutuksi tuli varmistuslanka ja varmistuslankapihdit. Siviilissäkin, ensimmäisen kerran omalle kohdalle, että piti moista hommaa tehdä mutta eri tavalla. Edellinen homma varmistuslangan kanssa oli erilainen enkä silloinkaan kuin neuvoin innokkaampaa.

Siiviläverkkoa
"Kankaana" oli ruostumattomasta teräslangasta valmistettu hyvin tiheä verkko josta piti tehdä ämpärin muotoinen "astia". Siis jonkinnäköinen siivilä.

Terävät reunat
Muutoin leppoista hommaa mutta verkon ohuet "kuidut" saivat erityisesti oikean käden ihon punoittamaan ja vuotamaan hieman verta. Hanskat kädessä taas "ompelu" teräslangalla ei onnistunut lainkaan. Langan pujottamien ja kiristäminen vaativat yllättävän paljon fyysistä voimaa sekä aikaa. Taisi mennä reilu kymmenen tuntia pelkkään langan pujotteluun. Mutta tulipa valmista.

 Astia valmiina.

Näkymä suodatinastian seinämän läpi.

Pohja.

Harjoituskappale
Hieman siitä tuli kömpelön oloinen mutta tämä oli vasta ensimmäinen lajiaan. Nyt tiedän miten tällaista verkkoa pitää käsitellä. Seuraavasta tulee siistimpi ja jämäkämpi. Muotokin saattaa muuttua.

Ehdotus tilaajalle
Kartiomallinen on rakenteeltaan tukevampi kuin lieriö. Sen leikkaaminen on vastaavasti vaativampaa kun pitää leikata vinosti "kuitusuuntaa" vastaan ja vaarassa on että reuna alkaa purkaantumaan sekä teräviä lankojen päitä on tuplasti tiheämmässä. Pitänee vielä harkita...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti