tiistai 22. elokuuta 2023

Ajokortista luopuminen

 

Ei toki kokonaan
Jätin sentään alkupään kirjaimet A, B ja BE. Näillä saa ajaa kaksi- ja kolmipyöräistä moottoriajoneuvoa, autoa sekä vetää autolla perävaunua. Mitäpä sitä eläkeläinen enempää ajolupia tarvitsee.

Prosessi helppo
Kaksi paperia piti Ajovarma Oy:n luukulla täytellä niiltä osin kuin halusi kortista aakkosia poistaa. Toimenpide maksaa asiakkaalle vajaat kolmekymppiä. Tilalle sai väliaikaisen ajoluvan joka ennakoi sitä että varsinainen ajokortti tulee jokusen viikon päästä. Toistaiseksi en tiedä mistä se pitää lunastaa. Tuskin postin toimesta tulee. Siihen laitokseen on luotto mennyt. Kuva korttiin on jo viranomaisilla henkilökortin ja passin kautta. Niin ainakin oletan kun sitä ei pyydetty paikan päällä. Viranomaisella kun taitaa olla kaikki tieto...

Miksi piti luopua kortista
A) En tarvitse enää, eläkkeellä, lupaa ajaa raskaammalla kalustolla.
B) Ei tarvitse käydä kortin oikeuksien ylläpitämiseksi testattavana.
C) Testi on kuitenkin tulossa mutta siihen menee vielä muutama vuosi.
D) Ei tarvitse ajaa kavereiden pyynnöstä kuorma-autoa enää liki ilmaiseksi. 

Kuorma-autokortista yleisesti
Sellainen on yksi halvimpia tapoja hankkia itselleen ammatti. Koulutus on suht lyhyt ja usein mahdollinen työnantaja kouluttaa kalustonsa käyttöön sekä siihen liittyvine työturvallisuuskursseineen. 

Tulen edelleen ajamaan
Ainakin tällä tietoa seuraavat viisi vuotta. Mahdollisesti sen jälkeenkin jos läpäisen testin. Suurin piirtein tiedän mitä pitää tehdä, mitä testissä kysytään ja täytyy tietää. Myös näkö ja muisti testataan. Kuulosta ei ole niin väliksi.

Kortti tuli postissa
Tiedot samat kuin edellä luettelin. Ei siis mennyt montaa päivää kun uusi kortti siruineen ja muine hienouksineen oli jo lompsaa turvottamassa. Vanha kortti oli vain sen verran vanha että se korvasi seitsemänkymmentäluvulta olleen vaaleanpunaisen, taitettavan pahviläpyskän. Tämä uusi on siis kolmas korttini ikinä. Siitä pahvikortista sain poliisilta sapiskaa kun se olisi pitänyt päivittää uudempaan mutta sitkeästi sillä kortilla vain ajoin eikä sen perään kyselty. Toki oli kymmenien vuosien jakso jolloin taloudessani ei autoa ollut eikä sitä töissäkään tarvittu ja asuin lentokonetehtaan naapurissa niin työmatka oli muutaman askelen pituinen: tehtaan portti näkyi olohuoneen ikkunasta. Ja silloinen pyöräni oli huomattavasti nopeampi mutkatiellä kuin sen aikainen poliisin ns. takaa-ajoauto. Taisi olla merkkiä Opel. Olisiko ollut mallia Vectra. Kolme päivää kyttäsivät kylällä ja kyselivät paikalliselta ravintoloitsijalta sekä paikallisilta kellä täällä on sellainen hyvin nopea moottoripyörä. Kovin vaikutti suolaiselta poliisille etteivät saaneet ajamalla kiinni. Silloin pyöränäni oli laihaseosmoottorilla varustettu Quota Mille jossa oli alla, poikkeuksellisesti, asfaltille tarkoitetut renkaat. Pakokäyrien hehku valaisi autotallin ajon jälkeen. Quotassa oli jo silloin täysin digitaalinen moottoriohjaus jota pystyi säätämään.

Vanhan kortin palautus
Sitä varten tuli kortin kuoressa myös palautuskuori vanhalle ajokortille. Pitäisi se kiikuttaa postilaatikkoon. Mitä lie tekevät sillä. Kenties muovin kierrätykseen...

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti