tiistai 14. joulukuuta 2021

Koronaa vältellen

 

Kulkutauti riivaa, kai
Nuorin veljeni, yksi meistä neljästä, sairasti ilmeisesti deltaversion. Omalle kohdalle ei ole osunut mikään versio toistaiseksi. En varsinaisesti ole vältellyt ihmisjoukkoja mutta harkinnut riskitasoa. Hengityssuojainta olen käyttänyt satunnaisesti ja silkkaa ystävällisyyttäni. Olen käynyt maski naamalla kauppareissuilla marketeissa ja monopoliliikkeessä, konserteissa, teattereissa, baareissa ja kulkenut julkisilla sekä Kerholla kerhoiltoina vaikka ei ihan joka viikko. Ensimmäinen altistumistieto 5.1-22. Verstaalla käyn liki päivittäin pois lukien viikonloput ja tapaan siellä satunnaisesti muitakin.

Piikillä käyty
Helmikuussa 2021 sain loppukuusta ensimmäisen rokotteen Astra Zenecaa. Ei oireita rokotuksesta eikä muutakaan joka poikkeaisi normaalista. Toukokuussa toinen piikki joka oli Pfizer/Biontechin Comirnaty-rokotetta eli eri tyyppistä kuin eka annos. Kuuden kuukauden perästä sain kolmannen annoksen joka on sama kuin edellinen. Lisäksi, toiseen käsivarteen, sain flunssapiikin erikseen sitä tilaamatta. Netistä on tulostettu paperinen koronatodistus. Nyt jo toinen lajiaan.

Ajanvaraus
Jokainen kerta olen varannut ajan netissä rokotukseen sellaiseen kohtaan kuin itselle sopii. Vuoroja on ollut vapaasti valittavissa runsaasti. Ei mitään ruuhkaa ainakaan Tampereella. Sain ajan juuri sille päivälle ja kellonlyömälle kuin halu oli. Kaikki piikitykset ovat tapahtuneet Tipotien Terveysasemalla säädetyin välein kolmen päivän tarkkuudella. Siksi siellä että pääsen sinne julkisilla helposti ja ajallaan. Vartoilla ei vuoroa juuri tarvinnut vaan päinvastoin sillä viimeksi olin kymmenen minuuttia etuajassa ja kutsuivat piikille jo ennen aikaani. Piikin jälkeen 15 minuutin istuminen odotustilassa valvottuna jos sattuisi tulemaan jokin äkillinen reaktio. Ei ole ilmennyt.

Mahdolliset välittömät rokotusseuraukset
Sellaisia ei ole ollut. Ei kipua rokotuskohdassa eikä edes punoitusta, arkuutta tai turvotusta. Laastarin lisäksi muutakaan jonka olisin voinut mitenkään liittää rokotuksiin. Toistaiseksi.

Muuta
Ei voi olla kuin tyytyväinen ja voin harrastaa harrastuksiani rajoituksitta ja tuttavapiirilläkin on nämä korona-asiat kunnossa joten on vähemmän sattumanvaraista saada heiltä tartuntaa. En vieraile lapsiperheissä enkä isoissa ryhmätilaisuuksissa lukuun ottamatta teatteria, konsertteja, pubikeikkoja ja omaan mielenterveyteen liittyviä tapaamisia ravintoloissa joissa koronatodistus vaaditaan. Rouva odottelee kolmatta rokotettaan eli meillä on ajankohtaan nähden lähes maksimisuojaus vakavaa tautia vastaan. Joulua vietämme tällä kertaa minun sukuni kesken joiden osalta osa on sairastanut koronan ja muut saaneet rokotukset. Koronarokotustodistuksella on saanut käydä monessa paikassa. Tosin omalla riskillä. Kaikki, joiden pitäisi, eivät ole kyselleet "natsipassia" vaan ottaneet rahat vastaan kun sitä on tarjolla. Tai pelkän todistuksen näytöllä pääsee. Jos on ovella portsari niin hän kyllä kysyy ja vertaa henkilötiedot. Myös sellainen tapa on että jos on kerran koronatodistuksen esittänyt yhdessä paikassa niin seuraavilla kerroilla sitä ei ole kysytty samassa paikassa. Varsin loogista. Siis vain kerran on piikitystodistuksen yhteydessä kysytty henkilötodistusta vaikka "kylällä pörrään". Systeemi vuotaa.

Fiilikset
Ei ole korona ahdistanut, ei vaikuttanut ystävyys- tai perhesuhteisiin. Elämä kokolailla samanlaista kuin ennenkin koronaa. Semmoinen ero on että ei ole bileitä niin taajaan kuin vielä vuosi-kaksi sitten. Joitakin on jopa peruttu tai supistettu viime aikoina. Ehkä hyvä niin. Laajaa ystäväpiiriä on tavattu vähemmän kuin aiemmin. Menneenä suvena oli vähemmän mp-kokoontumisia kuin aiempina kesinä. Riittävästi silti. Ajan mielelläni pitkiä matkoja kertaistumisella kuten, esimerkiksi Ponutaipaleeseen Kiteelle. Kaksi yötä Kiteellä ja sen jälkeen ajomatka pikkuteitä kotiin. Onneksi on laadukas ja tehokas moottoripyörä alla. Sama jo kuudetta vuotta. Niin pitkään en ole samaa pyörää pitänyt koskaan vakiajossa. Onko pyörän hyvyyttä vai vain ikääntymisen tuomaa dementiaa? Pyörä tuntuu edelleen uudelta ja mielenkiintoiselta ja herättää kovasti huomiota harvinaisuudellaan.

Muut harrastukset kuin moottoripyöräily
Polkupyöräilyä on vähemmän näin syys-talvisäillä. Sen sijaan kävelen asiointimatkat. Monesti useamman kilometrin. Tyypillinen matka 3 - 5 km yhteen suuntaan. Lukeminen, musiikki (Vinyylisoitin ja Salora Ortoperspekta vahvistin.) ja tietokoneen näpyttely ja sitä kautta uutisten selailu täyttää ne ei-niin-tarmokkaat hetket iltaisin. Tv:n katsominen on vähäistä. Lähinnä uutiset ja joskus jokin laatuohjelma tai elokuva. Verstaalla on radio auki Yleisradion kanavilla. Suomirock olisi hyvä mutta lyhyt soittolista. Ei jatkoon.

Koronatodistusten testausta
Henkilötiedoilla voi netin kautta viranomaistaholta hankkia rokotustodistuksen. Joko puhelimeen tai paperisen tulosteen kuten minä. Hankin kaksi A4-kokoista tulostetta joiden hankintaväli on kuusi kuukautta. Molemmat toimivat. Kävin eräässä anniskelupaikassa testaamassa. Tarjosin vanhaa todistusta: kelpasi eli näytti vihreää. Tarjoilija hieman ihmetteli kun pyysin tarkastamaan myös toisen, puoli vuotta uudemman todistuksen. Sekin näytti vihreää. Henkilötietoa ei kysytty. Kysyin toki että miksi ei. Sain vastauksen että henkilötietoa ei tarvitse kysyä. Todistus riittää. Miten lie tämän asian kanssa? Voisin vaikka rahaa vastaan lainata sitä vanhempaa...

Asiaan selvennystä
Kansalaisten testausta ja rokotustakin, uutisen mukaan, jatketaan jos edellisestä eli toisesta rokotteesta on mennyt yli viisi kuukautta. Itsellä kolmannesta piikistä on mennyt vasta vajaat kolme viikkoa. Katsotaan kuinka kauan menee kunnes nykyinen, kolmas rokote, menettää kykynsä. Keväällä piikille. Sopivasti mp-ajokauden alussa. Käväisisinköhän Ruijassa ajelemassa. Siellä on rauhoittavia maisemia.

Ajokausikin kohta
Että varsin leppoisaa aikaa on menossa ja se ensi kesäksi käyttöönotettava ahdettu moottoripyöräkin valmistunee hiljalleen. Ehkäpä se kevään vielä näkee. Ajokauden alkuun vain kolme täyttä kuukautta enää...

Hoitoja ja liikuntaa
Olen saanut, monisairaana eläkeläisenä, monenlaista hoitoa. Lääkkeitä ja ohjeita ja suosituksia. Osa on ollut aikaavievää mutta onneksi se on tapahtunut kylpylämäisissä olosuhteissa johon vakuutusyhtiö on antanut tukensa. Osa hoidoista voidaan katsoa keskusteluiksi jotka johtavat joko hoitopäätökseen tai ei. Lääkkeitä saa helpommin. Se on johtanut siihen että ymmärsin laihduttaa noin 60 kiloa massaa pois. On kevyempää. Kalliiksi tuli. Kaikki vaatteet menivät uusiksi. Kallein setti oli uusi mp-ajopuku. Aion elää kokolailla normaalisti ja tavata tuttavianikin. Heilläkin piikitykset kunnossa. Altistumisistaan en tiedä vielä. Tulisi varmaan puheeksi jos olisi. En pane pahakseni että kerran - pari vuodessa voin käydä ohjatussa liikunnassa ja nauttia hoidoista ja saada samalla uusia kavereita kylpylöissä. Kohta putoan, ikäni vuoksi, vakuutusyhtiöni maksamista hoidoista mutta voinen ihan omin voimin toteuttaa, ainakin osittain, vastaavia asioita. Eläkkeeseenkin tuli korotus: kokonaista 28€ pilkku jotain kuussa. Muutaman oluen baarista tai koko pakin olutta marketista. Kuitenkin: elämä, vielä, hymyilee. 

Elämä etenee viimeisetkin vuoden 2021 päivät
Voisi sanoa että ei mitään ihmeempää muutosta ole tullut koronan vuoksi toimiini sillä harrastan moottoripyöräilyä kaiken aikaa vaikka en enää talvella ajakaan. Verstaalla kuluu useammat arkipäivät moottoripyörän rakentelussa. Samalla näkee kavereita. Teen samassa yhteydessä talouden kauppareissuja kun kerran autolla kuljen. Maskin käyttö on heikentynyt yleisesti kansalaisilla. Ainakin kauppareissuilla sen huomaa. Viereen tai taakse tungetaan ihan liki kassalla. Ilmeisesti asiaan on jo kyllästytty. Huomenna on kerhoilta. Sielläkään ei ole kellään maskeja naamallaan. En ole minäkään siellä pitänyt. Eikä haittaa vaikka ravintolat ovat kiinni. Jos niinkuin haluaa porukassa nauttia virvokkeita. Yleensä olen autolla liikkeellä niin silloin ei mutta bussilla ja taksilla pääsee myös. 

Rokotuspassi voimaan
Toivottavasti muuttavat koronatodistuksen rokotuspassiksi ja niin että siihen kelpaa vain annetut rokotukset tai lääkärin toteama sairastettu korona. Olisi turvallisempaa kulkea, samalla suojeltaisiin niitä jotka syystä tai toisesta eivät voi tai halua ottaa rokotuksia ja viihderavintolat sekä teatterit saisivat asiakkaita. Pidän kovasti sekä teatterista että varsinkin bändikeikoista pubeissa ja konserttipaikoissa kuten G Livelab Tampereella ja Helsingissä.

Kuukausi Comirnaty-kolmospiikistä ja influenssarokotteesta
Vuosi on vaihtunut. Ei ole ollut edes pistoskohdassa kipua tai mitään muutakaan havaittavaa haittavaikutusta. Ei ole myöskään, toistaiseksi vuosikausiin, ollut edes flunssaa, nuhaa tai muutakaan oiretta. Harrastuksissa olen käynyt liki päivittäin ja ruokahalu on hyvä. Julkisia paikkoja olen hieman vältellyt vaikka kaupassa on pitänyt käydä kerran - pari viikossa. Olen varsin tyytyväinen julkiseen terveydenhuoltoon. Kolmosrokotuspäivä oli 3.12-21. Kaiken aikaa olen myös nauttinut Metformiiniä kohtuullisia määriä kuten jatkossakin.

Ensimmäinen altistumistieto 5.1-22
Sain ilmoituksen että olen altistunut koronalle sunnuntaina iltapäivällä 2.1-22. Tiedän paikan ja ajankohdan ja mahdollisen tartuttajan. Ei vaikuta toimiini juuri lainkaan. Voin jatkaa harrastuksiani. Vain puoliso voi altistua lähipiirissäni. Pari viikkoa pitänee tutkailla. Jos pitää jotain kommentoida niin ajoitus altistukselle on mitä parhain: kolmospiikki on nyt tehokkaimmillaan, niin kerrotaan, joten jos huonoiten käy niin pikku "flunssalla" pitäisi selvitä. Aika näyttää.

Kahdeksan päivää altistumisesta
Olettaisin että tauti ei ole iskenyt ollenkaan. Tai sitten on ollut täysin oireeton tartunta. Päivät ovat olleet normaaleita. Harrastamassa olen käynyt miltei päivittäin pl. viikonloput. Ruoka maittaa ja olo on virkeä.

Tartuntaa odotellessa
Viimeisen tiedon mukaan lähes jokainen saa omikrontartunnan ennemmin tai myöhemmin. Aion elää kokolailla normaalisti ja tavata tuttavianikin. Heilläkin on piikitykset kunnossa. Altistumisistaan en tiedä vielä. Tulisi varmaan puheeksi jos olisi. Huomenna on tarkoitus käydä eräässä laaturavintolassa syömässä kun kerran ovat auki. Aika on varattuna. (Tuli käytyä ravitsemassa itseään ystävien ja yhtiökumppanin seurassa pitkän kaavan mukaan.)

Molemmilla kolmas kerta
Puoliso sai myös kolmospiikkinsä tammikuun puolivälissä -22. Hänellä ei ole epäilty tartuntaa eikä edes altistumista. Käy kuitenkin työssään oppilaitoksessa. 2 - 3 päivää viikossa on etätyötä. 

Asioimaan kaupungille
Varsin harvoin käyn kaupungilla nykyisin. Tosin olen liikkeellä lähes joka päivä kun käyn autolla Verstaallani harrastamassa naapurikaupungissa. Tällä viikolla pitää käydä Tampereen keskustassa muutamassa kohteessa asioimassa sekä mielibaarissani. Muutama olut ja sitten kuudelta kotiin.  

Asiat muuttumassa
Ilmeisesti tulee kestävyysvajetta yhteiskunnassa niin vastapainoksi pitää alkaa avaamaan toimintoja. Siltä näyttää nyt tammikuun puolivälin jälkeen. Kannatettava ajatus. Mutta ei rysäyksellä kaikkea auki. Vähitellen niin voi tarvittaessa perua jos tulee pahempi aika.

Lähiöbaarit
Niillä ei ole helppoa sillä asiakaskato on ollut selkeä. Enkä pysty ylläpitämään yhtään pubia yksin. Harmittaa jos tulee konkursseja. Tein lyhyen tutkimuskierroksen Tampereen keskustaan samalla kun hyödynsin kaupungin terveyspalveluja. Eräässä ydinkeskustan baarissa kysyttiin koronapassia. Kahdessa muussa ei. Sellainen oli matkassa. Tapasin tuttuja. 

Neljännen rokotuksen suuntaan
Siltä alkaa näyttämään näin tammikuun -22 loppupuolella. Ilmeisesti sen saisin aikaisintaan maaliskuussa tai pari kuukautta myöhemminkin. Seuraan asiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti