maanantai 8. maaliskuuta 2021

Kesä häämöttää

Ainakin tautikalenterissa.
Tänään eka AZ Vaxzevria -piikki ja toukokuussa toinen.
Nyt pitää pitää kolme viikkoa matalaa profiilia eikä käydä oikein missään tartuntapaikoissa.
Kummasti natsasi baarien kiinniolon suhteen.
Kolmen viikon perästä pitäisi olla jo osittaisvastustuskykyinen pahinta tautiversiota vastaan.
Toukokuussa kakkospiikki jolla edellistä tehostetaan.
Onkohan Guzzi-kesäni kuitenkin pelastettu? 

Kovasti jo innostaa saada moottoripyörä alle. Ehkä huhtikuun kolmannella viikolla. Hankin jo uuden tyköistuvan ajoasunkin. Kaksi pyörää on ympärivuotisessa vakuutuksessa: California 1000 Adamant ja California 1400 GTS. Muut vakuutetaan käyttöajan ilmoituksen mukaan. Centauro V10 Compressore on myös ajokunnossa. Persoonallinen nakusportti.

Myöhässä
Harmi että en saanut tietää milloin olisin jo voinut varata ajan rokotettavaksi. Olisin jo kohta toisen piikin saamaisillani. Ketä tästä voisi syttää. Hallitustako?

Tipotiellä
Mikä on mukava nimi tamperelaiselle muutaman sadan metrin mittaiselle mutkikkaalle kadunpätkälle. Tipotien terveysasema sijaitsee osoitteessa. Tulipa nyt sitten koettua tämäkin arkkitehtoninen saavutus myös sisäpuolelta. Katutaso on Pirkankadulla viidennen kerroksen kohdalla Pyynikin pohjoisrinteessä. Värikäs on sisältä. Perushoitopaikkani on kuitenkin Hatanpään funkkissairaala. 

Bussilla perille kerrasta
Nyt menin bussilla Tipotielle mutta toukokuussa seuraavalle piikille, toivoakseni, Guzzilla. Lähipysäkiltä pääsee bussilla 26 suoraan terveysaseman ovelle. Hatanpäälle on paljon hankalampi bussireitti vaihtoineen. Toisaalta, sinne voi kävellä tai polkupyöräilläkin jos on siinä kunnossa. Vain noin viisi kilometriä.

Sairaanakin
Vaikka olisi hieman sairaskin niin on jotenkin juhlallista mennä asiallisen arkkitehtooniseen rakennukseen saamaan hoitoa. Ei ole pelkkiä suoria käytäviä vaan yllättäviä arkkitehtoonisia yksityiskohtia. Sattuneista syistä olen sairaala- ja lääkäripalveluiden aktiivikäyttäjä. Saapa etukäteen maksetuille verorahoillensa vastinetta. Nyt ei ole ollut edes nuhaa yli vuoteen. Muutamaa krapulaa en laske varsinaisiksi taudeiksi. Enemmänkin itse hankittu hetkellinen ominaisuus kuten sen aiheuttajakin.

Rokotusmestat
Koronarokotuksia annetaan, tällä tietoa, 09.03.21, kaikilla Tampereen terveysasemilla, Ratinan stadionilla ja, kuulemani mukaan, joillakin yksityisillä terveysasemilla. Tällä hetkellä rokotuksia annetaan 18 - 69v ikäisille joilla on jokin koronalle altistava sairaus AstraZenecan rokotteella ja +70v Pfizer-Biontec sekä Modernan rokotteilla. Terveille rokotukset +60v sitten kuin kriittisemmät tapaukset on saatu rokotettua. Rokotteista on toistaiseksi pulaa. Ajan piikille voi varata puhelimitse tai netissä. Kuulemma, viimeisen tiedon mukaan, AZ käy myös yli seitsemänkymppisillekin. Tosin veritulppavaarasta on jotain juttua. Veritulppaa on ilmennyt lähinnä naisilla ja itseäni nuoremmilla.

Pari viikkoa myöhemmin
AstraZeneca on nyt rokotustauolla ainakin tämän viikon. Tiedä sitten onko pidempäänkin tai hankitaanko sitä enää. Korvaako jonkin toisen valmistajan vastaava rokote kun on kakkospiikin aika? Jatkossa AZ-rokotteen nimi on Vaxzevria. Saanko tämän vahvisturokotteen vai jotain muuta?

Painavaa kansaa
Osa ikääntyneistä rokotuksenodottajista olivat merkittävän ylipainoisia. Tosin pari hoikkaakin oli jonottamassa. En kyllä kysellyt eikä kukaan muukaan äännellyt muutenkaan. Oli tosi hiljainen odotusaula. Kaikilla ei ollut maskia.

Jälkioireet eli sivuvaikutukset
Kuumotusta ja punoitusta pari vuorokautta pistoskohdassa. Ei kipua. Sittemmin ei mitään. Kotona olen muhinut mitä nyt kaupassa (Biltemassa) käynyt kävellen ja autolla pikaisesti Verstaalla. En ollut kenenkään jutulla tai edes liki. Odottelen vielä reilut pari viikkoa että rokotteen vaikutus alkaa. Rouvakin tekee etätöitä ja etäopiskelee. Pari Kerhoiltaa joudun vielä jättämään väliin ja Kerhon pilkkikisojen palkintojenjakotilaisuuden. Sitäpaitsi on luvattu huonoa säätä pilkkipäivälle.

Enemmän suojaa
Siirryn pois kangasmaskeista ja paperisista ns. kirurgisista maskeista ja ryhdyn, ainakin nyt aluksi, FFP2-maskien käyttöön kunnes rokote alkaa tehoamaan elimistössäni. Eivät ole kovin kalliita nekään ja saatavuus kohtuullinen vaan ei ollut enää Biltemassa. Samoin nitriilikumihanskat olivat sieltä loppuneet. Onneksi ostin, aiemmin, ihan muuhun käyttöön IKH:sta FFP2-maskeja isohkon laatikon. Maski suojaa nimenomaan sisäänhengittäessä ja ulospäin ilma kulkee venttiilistä. On kevyempi hengittää. Ehkä hyvä juttu myös moottoripyöräillessä kevään pölyisillä teillä. FFP2-maski myös istuu tiiviimmin kasvoilla. Saattaa jopa lämmittää.

Ravintolasulku jatkuu
Hieman vain harmittaa. Rahaa jää säästöön sillä jobbarilta ostettu nelosolut tulee hitosti halvemmaksi kuin baarin kolmonen. Kaikella on puolensa. Maanantaina 19 huhtikuuta pääsee moikkaamaan kavereita paikalliseen. Toivoakseni.

Muutoksia
Parran jo ajoin syksyllä lyhyeksi tästä sattuneesta syystä. Myös painoa pudotin liki puolet eli hiukan yli 60kg. Nyt painan alle 80kg. XXL koosta kokoon S. Harmi että lähti myös lihaksia. Laihdutusprojekti on ollut käynnissä jo neljä vuotta mutta korona hieman vauhditti lopussa. Kaikki vaatteet meni uusiksi. Moottoripyöräajoasuja myöden. Kalliiksi käy. Kypärä sen sijaan on vielä sopiva. Prätkän kiihtyvyys ja käsiteltävyys paranee! Teho-painosuhde ratkaisee.

Muutoksien muutoksia
Painon lähtiessä on monet vaivat kadonneet. Murtunut selkä kiukuttelee vähemmän mutta varoa edelleen pitää. Ei kestä liikuntaa. Oli ties mitä ihottumia ja sienikasvustoja varpaissa ja kainaloissa. Tosin jo yli 50 vuotta vaivannut diabetes ei ole lähtenyt. Toisaalta, en nyt juuri tarvitse siihen lääkkeitäkään. Verensokeriarvot ns. rajojen sisällä. Jopa alakantissa nelosen arvolla.

Ravintolasulku jatkuu, jatkokokemuksia huhtikuussa
Rokotuksesta ei ole ollut isompia jälkioireita vieläkään. Toisen piikin odottelua kaikessa rauhassa ja olosuhteiden vakiinnuttua ja vapauduttua. 19. huhtikuuta pääsee baarikierrokselle näkemään tuttuja. Toivoakseni.

Normalisoitunutta
Kerholla olen jo käynyt normaalisti torstaisin. Muinakin päivinä siellä on ollut toimintaa sillä moottoripyöriä laitetaan käyttökuntoon ja muutama jäsen on hankkinut uuden pyörän tai ainakin uudemman käytetyn. Kerhon pyöräkanta on enimmäkseen H-D-osastoa. Niistäkin lähinnä isoimmasta päästä.

Muut taudit puuttuvat
Kuten influenssa ja vastaavat räkätaudit olen välttänyt jo muutaman vuoden. Muiden kokemukset ovat olleet koronakaudella ettei heilläkään ole ollut kuumeilua, yskää, nuhaa tai muutakaan kulkutautia. Kesän mp-kokoontumisiin on jo kova hinku.

Julkinen keskustelu
Luen niitä lähinnä huvittuneena. Monelle se on aiheuttanut täysin turhaa rokotuskielteisyyttä. Mikäli iltapäivälehtien keskusteluosioita uskoo niin rokotusvastaisuus on saanut suuren vallan. Moni ilmoittaa että ei ota rokotetta vaikka maksettaisiin. Pitäkää linjanne. Mielelläni otan teidänkin piikkinne. Todennäköisyysprosentti itse rokotuksen vuoksi sairastumiseen on edelleen pilkun ja niin monen nollan takana että todennäköisyys on erinomaisen harvinaista osuakseen kohdalle.

Pari pahaa ja muut hyviä
Riippuen rokotetyypistä ja rokotteen valmistajasta on, näköjään, kova kissanhännänveto. Jos rokote estää 75% todennäköisyydellä vain koronan vaikean version on sekin tieto helpotus. Muutaman viikon joutaa sairastaa. Pidempiäkin sairausjaksoja on koettu ja niistä tultu terveeksi vaan ei ehkä ihan ennalleen.

Harrastan moottoripyöräilyä
Aiheesta oli tiukat keskustelut vanhempien kanssa jotka kokivat että riskit ovat aivan hurjat. Olihan onnettomuustilastot 70-luvun alkuvuosilta aika hurjat ja moni pari vuotta minua vanhemmat tutut 16-kesäiset luopuivat hengestään moottoripyörän sarvissa ja yksi kyydissäkin. Silloin kuusitoista täyttänyt sai ajaa kuulustelukortilla vaikka kuinka suurta moottoripyörää.

Yli 45 vuotta moottoripyörällä
Olin niitä onnekkaita jotka saivat moottoripyöräkortin autokortin (Tapauksessani kuorma-autokortin) yhteydessä. Ei tarvinnut pyöritellä vaikeita pujottelukokeita, ikäviä teoriatunteja eikä harjoittelua liikenteessä. Silloin asenne oli että jos osaa ajaa autoa osaa ajaa myös kaksipyöräistä. Eli suoraan polkupyörän päältä motorisoidun kaksipyöräisen sarviin. Muutama voltti on tullut tehtyä mutta suurin osa rata-ajon yhteydessä. Yksi kunnon hirvikolari. Hirvi kuoli.
Silti olen autoilla kaatunut enemmän kuin moottoripyörällä.

Omatoimi vai tauti
Kumpi on vakavampaa: suuren osan elämästään elänyt vaarallisesti vai vain menehtyä johonkin virukseen saati rokotukseen virusta vastaan? Vedonlyönnin paikka. Tallissa on moottoripyöriä. Pääosin customeita mutta myös kiva ahdettu 150hv nakusportti. 

Vuonna -22 tammikuussa
Ei ole tauti iskenyt vaan en tiedä sillä on voinut mennä oireettomana ohi. Kakkos- ja kolmospiikit olivat eri kamaa eli Pfizer/Biontec Comirnatya. Neljättä satsia odotellessa. Mainittu nakusportti on myyty ja rahatkin siitä investoitu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti