torstai 6. elokuuta 2020

Pinnatuolin kunnostus


Sekalainen kalusto
Mökille ovat siellä käyneet henkilöt kuljettaneet kaikenlaisia kalusteita. Osa sekalaista kamaa jotka vielä toimivat mökkikäytössä.

Korituolit
Niitä on Mökillä neljä kappaletta. Niistä punokset lähtevät aukeilemaan tai katkeilevat. Olen niitä sovittanut paikoilleen liimaamalla ja joskus ohuen nupinaulan avulla. Myös narua ja lakkaa olen käyttänyt kun on pitänyt saada rakenne jäykistetyksi. Kun punos alkaa purkautua niin sitä on vaikea pysäyttää sillä korituoli on joustavaa rakennetta ja siksi punokset löystyvät ajan kanssa. Muutoin ovat kevyitä ja hauskan näköisiä sekä ilmavia.
Korituolit tarvitsevat tasaisen lattian alleen.

Pinnatuoli
Ilmeisesti ei mitenkään erikoisesti tai hienosti valmistettu. Toiminut Mökillä yöpöytänä taannoin ja muissakin ei niin tuolimaisissa viroissa. Lisäksi sen selkänojan yläpuu oli poikki ja menossa poikki myös toinenkin pää. Selkänoja ei kyennyt enää tekemään tehtäväänsä eli kestämään nojaamista.

 Selkänojan murtumat.

Irto-osat.

Vahvistaminen liimaamalla
Veneen pohjan kunnostuksesta yli jääneelle polyesterihartsille ja -pastalle piti keksiä käyttöä. Se kun pilaantuu ajan kuluessa purkkiinsa. 

Ohutta vaneria
Mökin varastossa oli kolmikerroksista vanerilevyä jostain purkuhommasta jääneenä. Tein siitä liimaustuen sekä myös pysyvän vahvistuksen selkänojan takapuolelle. 

Vanha maali pois liimattavalta alueelta hiomalla.

 Vahvike takapuolelle.

Puristusvälineet ja tuki kovettumisen ajaksi.

Muovikelmu eristää
Pala jätesäkkiä sai tehdä eristeen virkaa ettei etupuolella oleva tukivaneri tartu pursuavaan hartsiin. Kaikki mökillä olevat puristimet käytössä.

Vaneri antaa muodon
Selkänojan yläpuu on kaareva joten sitä varten oli hieman suunniteltava. Vaneri osoittautui hyväksi muodonantajaksi.

 Myös irronneen pinnan liimasin hartsilla.

Lisää hiontaa
Tukivaneri piti liimauksen kovetuttua hioa selkänojan muotoon. Lisäksi laitoin molempiin päihin puuruuvin siltä varalta että vanerin liimaus ei pidä.

 Vaneri hiottu selkänojan muotoon.

 Selkänoja korjauksen jälkeen.

Selkänoja vaneroitu takapuolelta.
 
Muotoon hionta
Vanerin muotoilu tapahtui kulmahiomakoneella jossa olin ns. lamellilaikka. Osumista tuolin pinnoihin piti välttää. Viimeistely epäkeskohiomakoneella.

Käyttökelpoinen tuoli.

Maali pintaan
Kunhan taas lähdemme Mökille oleskelemaan pidemmäksi aikaa, ehkäpä vasta ensi kesänä, pitänee tuolista hioa useita maalikerroksia pois. Sen jälkeen maalaus. Väriä ei ole päätetty mutta ei ainakaan mustaksi. Jokin kirkas väri voisi piristää. Alkydimaalilla todennäköisesti. Tuolille löytyi pari. Yli kolmensadan kilometrin päästä.

Neljä tuntia
Jos olisin palkansaaja niin korjaus olisi tullut kalliiksi saati sitten teettäminen ammattilaisella mutta mökillä kauniina hellepäivänä oli ihan mukava puuhastella. Lisäksi tarvittiin erinäinen määrä sähkötyökaluja ja muita työvälineitä raikkaiden juomien ohella. Ja maalauskin on vielä tekemättä. Toki tuolia voi käyttää maalittakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti