keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

Asunnot ja kämpät


Ajelukohteita kun muutakaan en keksi
Pyrin käymään kuvaamassa nämä aiemmat asuntopaikkani, tai ne kohdat jotka niistä on jääneet, kunhan kevät etenee. Tämä alkaa hieman keskentekoisesti. Tähän alkuun lyhyt yhteenveto varhaisimmista asuinpaikoista. Jos ei muuta mainita niin ovat vuokrakämppiä. Kuvia tulee kunhan kuvaan

Syntymäpaikka
Isovanhempien ja sittemmin vanhempieni maatila Ylöjärven Mutalan Taivalpohjassa oli lapsuudenkoti. Nykyisin veljeni isännöi siellä.

Isäni kanssa istuttamamme pihatammet. Kuvassa ei ole kaikki.

Tässä lapsuudenkotini.

Vaarin 60-luvulla rakennuttama lisäsiipi. Asuin siinä ajoittain.

Koulussa
Neljä eri ammattikouluaikaista kämppää Ylöjärvellä ja Tampereella.

Palveluksessa
Armeijassa 11kk Kuorevedellä ja Rovaniemellä. Valtio majoitti. Res. ylikersantti.

Töissä
Kerrostaloyksiö Linnavuoressa Nokialla.
Kerrostalokaksio Linnavuoressa Nokialla. Riittävän tilava että mahtui tekemään pyöräremonttia ja jopa maalauksen sisätiloissa. Seuraavana päivänä kärsin kuumeesta ja pahoinvoinnista. Mitään suojaimia ei ollut.

Kotipuolessa tyttöystävän kanssa kesäasuntoa jo aikoja tyhjentyneessä naapuritalossa. Tilaa oli todella riittävästi. Odoteltiin yksiömme valmistumista.

Rivitaloyksiö saunalla Ylöjärven Kaurasmäessä, omistusasunto. Minä ja yksi em. opiskelijatyttö kimpassa.

Rakennutin paritalon toisen pään, 140 neliötä omistusasunnoksi Ylöjärven Haavistolle em. opiskelijan kanssa vaan emme asuneet siinä. Sittemmin myin asunnon työkaverille Rikelle. Hänellekin tuli asumusero sittemmin.

Tilava, saunallinen rivitaloyksiö Ylöjärven Kaiharilla, omistusasunto. Tässä asunnossa lausuttiin LCR-mc:n syntysanat syyskesällä 1988. Myös Moto Guzzi GT850:n entisöinti valmistui tässä tilassa. Hienoa oli Vappuna -88 työntää pyörä takapihalle ja käynnistää ajokausi. Tosin vasta pari päivää myöhemmin. Vappu otti voimia.

Saunallinen yksiö. Ikkunat kolmella seinällä. Takapihan patio tehty myöhemmin.


Kaukana poissa
Rivitalokaksio Rautavaaralla Itä-Savossa uuden tyttösen kanssa. Töissä "Pärnäsen Korjaamolla" eli paikallisella konekorjaamolla joka teki sekä raskaskalustokorjausta, hydrauliikkaa sekä autohuoltoja.

Opiskelemassa uutta
Kerrostalokolmio, saunallinen, Vilppulassa Kaarikadulla sama nuori nainen matkassa edelleen. Häipyi sittemmin ulkomaille.

Vilppulan Kaarikadulla.

Kaarikadun asunnon kaksi eri makuuhuoneiden ikkunaa alinna.

Tilava ja valoisa
Kaarikadulla oli tilaa. Kylpyhuone, sauna, kaksi vessaa, baarikeittiö, kaksi makuuhuonetta ja keskikokoinen olohuone sekä iso parveke toisessa kerroksessa. Lisäksi aivan uusi talo. Vuokrataso hyvin kohtuullinen opiskelijalle joksi olin ryhtynyt ja jatkumoa aiemmin saadulle lentokonetekniseen koulutukseen. Valmistuin lentokoneasentajaksi ja työllistyin samantien. Ensin lentokonelevyseppänä Redigo-kokoonpanossa ja sittemmin myös asentajana Hornet-kokoonpanossa.

Toisen kerroksen lasitettu parveke Kaarikadulla pihan puolella.

Paljon muutosta ympäristössä
Kaarikadulla ja sen lähistöllä on, sitten viime näkemän, eli 90-luvulla, on tapahtunut rakennuskannassa muutoksia ja pihakin on muuttanut muotoaan. Moottoripyörää pidin tuossa missä on nurmikkoa nykyisin. Vanhat puut on kaadettu pois ja muutenkin on avarampaa.

Ammattityössä
Kerrostalokaksio Kuoreveden keskustassa. Talo, Draken nimeltään, purettu sittemmin. Toista huonetta vuokrasin työkaverille. Tehtiin Hornet-kokoonpanoa edelleen. Samoihin aikoihin matkailin paljon politiikka-asioissa sekä tein pitkiä mp-reissuja Välimeren seuduilla. Myös Bryssel tuli tutuksi.

Lyhytaikainen yksiö Jämsässä lyhytaikaisen ystävättären kera.

Seuraavat asunnot Mäntässä. Olin paljon mukana politiikassa ettei jäänyt kauheasti aikaa seurustelulle. Asunnot eri paikkakunnilla olivat lähinnä tavaroiden säilytykseen nukkumiseen sekä siihen rinnastettavaan toimintaan ja peseytymispaikkoina.

Nykyisessä Mänttä-Vilppulassa
Mäntässä asuin kahdessakin eri yksiössä. Yhdessä ihan siinä ensimmäisten liikennevalojen lähellä. Rauhallista kuitenkin jos ei ihan asumiseni alkua mainita. Mutta maitsenpa kuitenkin.
Asunnossa oli asunut ennen minua jokin laittoman tavaran välittäjä ja yölläkin käytiin ovikelloa rimputtamassa ja tivaamassa aineita. Kerran tuli joku jopa omilla avaimilla sisään. Kaupungin kämppä niin kaupunki vaihtoi lukon. Jopa kävivät väkivallalla uhkailemassa. Otin yhteyttä paikallispoliisiin ja pyysin heitä kertomaan asiakkailleen että kyseisessa asunnossa asuu nyt mc-kerhon jäsen ja mikäli ei rapussa rauhoitu alan omat toimeni. Aika hyvin meni asia perille.

Keskimmäinen asuinkerros, kolmas ja neljäs ikkuna.

Matkoilla, kokouksissa, töissä tai baarissa
Vapaa-aikaa en kyseiseissä neliöissä viettänyt juuri lainkaan peseytymistä ja nukkumista lukuun ottamatta. Toimin näihin aikoihin useissa luottamustoimissa. Matkat useimmiten pääkaupunkiseudulle. Myös keikkatyötä Etelä- ja Keski-Eurooppaan. Olin ylennyt avaruusalusasentajaksi. Muun muassa Rosetta-luotain ja XMM-satelliitti. Molempia tehtiin kaksi kappaletta: toiset varalle.

Pääkaupunkiseudun majoitus
Ensin kahdessa paikkaa Haagassa ja sitten Pitäjänmäellä pidempään. Ainakin pari vuotta jollei pidempäänkin saman naisen vuokra-asunnoissa. Hän myös toimi pitkään sihteerinäni ja Smoton sihteerinä vielä senkin jälkeen kun tiemme erosivat. Nyt hänen nykyisellä miehellään, miehen veljellä ja minulla on yhteinen yritys. En osallistu päivittäistoimiin. Olen enää osakas vain muutamalla osakkeella. Mielenkiinnon vuoksi ja siksi että saa yrittäjäalennuksen tekniikkaostoksista ja konepajalaitteista.

Kotoisa ja hiljainen
Seuraava yksiö oli kolmannen kerroksen vinttikammari Mäntän Koulukeskuksen vieressä. Pieni ja hämärä eikä neliöitä kun vajaa 20. Mutta samaan vuokrasopimukseen kuului alakerran verstastila joka viimeksi oli ollut maalikaupan varastona. Siellä neliöitä oli moninkertaisesti. Kaksi erillistä huonetta vesipisteineen ja viemäreineen. Kunnostin tilan asuttavaksi vuokraisännän suostumuksella ja avustuksella. Kiitokset Erkki E:lle. Toin ajanvietevälineet ja muutakin viihdykettä kellaritilaan. Rock.

Koulukadun talo.

 Kämpän ikkuna aivan ylinnä liki katonharjaa.

Värikästä pihaelämää ja matkailua
Samassa talossa, kaksi kerrosta alaspäin asui rehevä yksinhuoltajanainen ja hänen kaksi lähes täysi-ikäistä tytärtään. Kaikki pitkätukkaisia ja muodokkaita blondeja pikku hamosineen ja korkokenkineen. Kesäviikonloppuisin pihamaalla puun alla oli bileitä heidän toimestaan. Varsin viihdyttävää paitsi että joskus lähti hieman lapasesta tuo viihtyminen. Varsin harvoin olin kotosalla viikonloppuina suvella. Moottoripyöräkokoontumisissa kävin ahkeraan ja suhde oli Savonlinnassa. Silloin 90-luvun puolivälissä kun ei ollut asiat rahasta kiinni. Töistä tuli hyvin rahaa ja osakesijoitukset tuplaantuivat kerran vuodessa.

Sokkelin vaaleassa kohdassa oli ajoluiska kellariin.

Monta moottoripyörää
Moottoripyöriäkin oli useita ja yleensä kalliimasta päästä. Mainiota aikaa. Kauheasti sitä silloin jaksoi. Pyöristä mainittakoon Guzzit 850GT, Quota Mille, Centauro V10, Ducati 906 Paso ja kaksi Benelli 750 Sei -pyörää. Lisäksi oli rapakeleille ensin Guzzin NTX 750 ja talvipyöränä saman valmistajan 65TT osa-aikaisesti Velorex sivuvaunulla. Lisäksi joitain projektipyöriä.
Moottoripyöriä ja paria autoakin säilytin Vimpy ry:n tiloissa Vilppulassa kunnes sain moottoripyöräni yllä olevan talon alakertaan. Benellit olivat Hippies mc:n tiloissa lähellä Vimpyn tiloja.

Vieraita ja tuttuja
Majoitin em. kellaritilassa, tosin laittomasti, satunnaisia motoristituristeja, kavereita ja bändejä. Esim. 69Eyes-bändin jäseniä kun olivat seudulla keikalla. Archie69 kävi useastikin ihan itsekseen. Myin hänelle myös yhden moottoripyörän. Guzzi GT850:n. Yhteissaunan käyttö kellaritilan vieressä kuului vuokraan.
Talvella oli muiden pyöriä talvisäilössä. Pesu ja huolto kuuluivat hintaan. Säilytyksen hinta 600 markkaa per talvi.
Varsin sosiaalista oli silloin. Kun baarit menivät kiinni niin jatkopaikka oli tiedossa.
Asuinneliöt edelleenkin vain nukkumista ja myöhäistä aamupalaa varten. Sinne en satunnaisia vieraita päästänyt.

Iso muutos elämässä
Muutin Tampereelle syksyllä 2002 ja samalla palasin alkuperäisen kerhoni LCR-mc:n jäseneksi. Sain suoraan senior-aseman ilman koejäsenvuotta. Asuinpaikka yksiössä Näsijärvenkadun ja Näsilinnakadun kulmassa kolmas kerros akkunat etelään.
Näihin aikoihin sairastuin diabetekseen eli sain diagnoosin ja näin jälkeenpäin vaiva oli vaivannut jo useammankin vuoden mutta ei kovasti.

Näsijärvenkadun ja Näsilinnankadun kulma.

Moottoripyörälle katos
Talon kulmassa on tyhjä tila. Siinä talonväki säilytti mopedeja ja moottoripyöriä. Minä myös. Tässä asunnossa tein runsaasti motoristien edunvalvontatyötä. Pidin samalla koko kesän kesälomaa toukokuusta lokakuulle. Verottaja oli jälkeenpäin asiasta hyvin epäluuloinen. Kulutin vain jonkin verran säästöjäni ja sijoitustuottoja.

Kolmas parveke alhaalta kulmassa.

Parvekkeen ikkuna 
Asunnon ainoa ikkuna. Ei siellä sinällään pimeää ollut päivisin mutta illalla hämärtyi äkkiä. En muista koskaan käyneeni parvekkeella.

Mänttään jäi vain alakertatalli
Mäntän yläkertayksiön irtisanoin muutettuani Tampereelle mutta alakertatilan jätin vuokralle. Eipä olisi ollut talvella häävi siirtää tavaroita eikä olisi ollut tilaisuuttakaan ennen kuin myöhemmin keväällä pääsin työkaluineni Yhtymän Miehet -tiloihin Tampereen Rautaharkon kaupunginosaan.

Lyhyt muutto
Tämän jälkeinen muuttokohde edellisestä vasemmalle Näsilinnankadulle. Muutto oli lyhyt suoritus mutta tuparit uudessa osoitteessa kestivät huomattavasti pidempään.

Yhteen asumaan
Sen jälkeen sain asumaseuraa nykyisestä puolisosta ja muutimme Näsilinnankadulle valoisaan kolmioon. Eräs kunnioitettu Corona-mc:n jäsen hoiti tämän edullisen asunnon meille. Asunnon saannin edellytyksenä oli että ei saa olla työtuloja. Ei ollut kummallakaan. Toki varallisuutta sai olla. Jonkinlainen tukiasuntojutska kaupunkiin muuttaville.

Helppoa
Oma muuttoni sujui kanniskelemalla kamat uuteen osoitteeseen kavereiden kanssa. Molemmat em. talot lienevät jo purkuvaiheessa. Tulee korkeita taloja tilalle.

Ylin kerros oikealla. 

Ikkunat vasemmalta oikealle
Työhuone, makuuhuone ja keittiö. Iso olohuone ja parveke oikealla kulman takana. Varsin tilava ja valoisa kämppä ja vuokra lähinnä viitteellinen. Talo puretaan lähiaikoina. Pihan puolella oli jo tehty kaivuuhommia. 

Parveekkeen alla
Taloyhtiö antoi, pitkän puudutustaistelun jälkeen, säilyttää talouden moottoripyöriä pihan puolella ulkonevien parvekkeiden alla.

Keskusta lähellä
Viimeinen näkyvissä oleva talo katsotaan jo olevan ns. keskusta-alueella. Palvelut siis olivat likellä. Hyvässä ja pahassa.

Aikanaan helppoa
Siltä seudulta oli kohtuullisen helppoa lähteä moottoripyörällä helteelläkin: päätie kulki muutaman sadan metrin päässä itä-länsi-suunnassa. Rantaväyläksi kutsuttiin. Virallinen nimi lienee Paasikiven - Kekkosentie. Rantatunnelin valmistuttua sekin yhteys katosi. Joutuisi kärsimään katuverkossa sompailemisesta useamman kilometrin. Eipä siitä tarvitse kärsiä kun asumme tämän kirjoitushetkellä Helsinkiin vievän moottoritien kupeessa. Nyt jo kaksikymmentä vuotta.

3h+k+kh linja jatkuu
Sen jälkeen onkin ollut vain isoja kolmioita, yksi Aleksanterinkadulla ihan ydinkeskustassa. Melko vilkas ja meluisa ympäristö. Palvelut aivan liki. Pysäköinti hankalaa sekä kadut kapeita ja yksisuuntaisia. Keskustassa keskustan haitat. Lähteminen ja saapuminen vaati kaupunkiajoa.
Usein puhutaan Tampereen Kosteikkoalueesta. Koko Kyttälän kaupunginosa on täynnään pubeja, ravintoloita, yökerhoja ja muuta viihdettä kuten seksivälinekauppoja ja äänilevymyymälöitä. Jälkimmäiset ovat sittemmin harvinaistuneet. Ruokapaikoiksi vakiintuivat 2H+K ja kulmittain vastapäätä konditoria-kahvila aamupalapaikaksi.

Suurkaksio
Seuraava kämppä olikin sitten ihan toiveasunto: ylimmän kerroksen läpitalon kolmio josta oli väliseinät purettu. Olohuoneessa ikkunoita kolmella seinällä. Eteläpuolella isohko parveke. Mustalahdenkadun ja Satakunnankadun kulmassa. Siis julmetun suuri olohuone, makuuhuone liukuseinällä ja muut faciliteetit. Rouvan työpaikka kävelymatkan päässä. Asunnon omistaja sairastui vakavasti ja tarjosi asuntoaan ostettavaksi. Emme kuitenkaan halunneet sitoutua vaan muutimme.

 Satakunnankadun ja Mustalahdenkadun kulma.

Ikkunat kolmeen suuntaan korkealla
Päädyssä olohuoneen pikkuikkuna. Julkisivun puolella iso olohuoneen ikkuna, keittiön ikkuna ja pikkuinen kylpyhuoneen ikkuna. Toisella puolen taloa parveke olohuoneen ikkunoineen ja makuuhuoneen ikkuna.

Sauna kattoterassilla
Kuvissa ei näy mutta keskellä kattoa on varastotiloja, laitetiloja ja saunatilat. Saunan jälkeen oli mukava siemaista saunapilsnerit katolla. Sinne ei hissillä päässyt. Kuudennesta piti kiivetä portaita.

Yläoikealla kaksi ikkunaa/parveke ja pieni lasi päädyssä.

Palvelut liki
Kadun toisella puolella marketti ja pub, alakerrassa oli huonekalukauppa ja R-kioski. Ns. palvelurakennuksessa on edelleenkin laadukas kahvila ja sen vieressä pitsaketjun ruokinta-asema ja muita palveluja. Kahvion palveluita käytin liki päivittäin. Ainakin aamiainen tuli siinä syötyä.
 
Keittiö oli lähinnä viitteellinen. Siksi ruokailut tapahtuivat usein lähistön ravintoloissa. Suosikkeja olivat Plevna ja Ohranjyvä ja jos kotiappäin kulkiessa janotti niin Kahdet Kasvot hoitivat sen asian. Toki muitakin mukavia baareja oli lähistöllä.

Auto ja moottoripyörät
Kaksikerroksinen parkkihalli säilöi pyörät lämpimässä mutta pölyisessä hallissa siipirakennuksessa. Pihassa myös tolppapaikka autolle.

Upeat näköalat
Etelään näkyy Aleksanterin kirkko ja kirkkopuisto eli tampereeksi Häärviilarinpuisto. Tarkoittaa vanhaa hautausmaata ja useissa paasissa lukee Här Hvilar sekä arkkuasukkaan nimi ja päivämäärät vuosisadan tai -kahden takaa. 
Kirjasto Metso näkyy ylhäältäpäin ja Hämeenpuistosta pitkä pätkä sekä Työväen Teatteri. Myös Pyynikki näkyy ja sen kivinen näkötorni.
Pikkuikkunasta näkyy keskusta, Tuomiokirkko ja aina Kalevankankaalle asti.
Pohjoispuolisista ikkunoista näkee Näsijärven Näsinselän majakoineen. Tietenkin huvipuiston ja näkötornin.

Suosittu sijainti
Tässä em. asunnossa oli sellainen vetovoimatekijä että tutut ja joskus tuntemattomammatkin, myös kaverien kaverit, pamahtivat ovelle ja kyselivät saisiko yöpyä pari-kolme yötä. Eräskin saksalainen oli näillä puheilla toista viikkoa kylässä. Siivosi, laittoi ruokaa, pyykkäsi, jne eli ei sinällään ollut vaivaksi muuta kuin että piti olla sosiaalinen ja puhua kielillä. Kaukaisimmat vieraat Australiasta, Walesista, Englannista sekä Pohjoismaista ja vielä Savostakin. Aivan kaikkien käyneiden kansallisuutta en tiedä. Talvella hiljaisempaa mutta kesäisin vilskettä. Hyvät muistot tässä asuinpaikasta. Varmaan asuttaisiin vieläkin jos saataisiin.

Kaukana tien varressa keskellä metsää
Nyt tilava ja valoisa kolmio kuudennessa kerroksessa 6 km päässä keskustasta nk. metsälähiössä. Tampereen eteläosassa hyvien julkisten liikenneyhteyksien varrelta. Myös päätiet vetävät. Alle kaksi minuuttia autotallista niin moottoritie on alla. Bussilla keskustaan, 15 - 25 minuuttia ajankohdasta ja reitistä riippuen. Biltema, jos tulee tarvikepula, on naapurissa sekä autoliikkeitä monia että korjaamoja. Kebab- ja pizzapaikka huutomatkan päässä, K-market sekä Apteekki. Lähiöravintolakin on mutta ulkomaalaisomistaja ei pidä siitä että olen mc-kerhon jäsen. Joten käyn harvoin.
Tässä asunnossa saa olla rauhassa. Kukaan ei halua tätä kaupunkiresidenssikseen koska on syrjässä keskustan houkutuksilta. Edelliset yövieraat olivat helmikuussa -20. Sen jälkeen ei ole kynnyksen yli astuneet kuin asunnon asukkaat ja jotkin sukulaiset. Alueelle tulee parin vuoden kuluttua iso nk. Päiväkeskus jossa eri palveluita ja ajankulunkia meille ikääntyneille. Tosin en taida olla ihan tyypillinen asiakas... Vielä.

Suuntaa antavasti
Taloyhtiön asettamat koronaohjeet ovat vain ohjeellisia. Rappuja ja yhteisiä tiloja siivotaan nyt useammin. Sen kyllä huomaa. Oman harkinnan mukaan mennään. Itse kuljen portaita ylös ja alas. Rouva haluaa kulkea hississä. Raput ovat siinä mielessä hygieenisempi vaihtoehto kunhan ei nojaa kaiteisiin.

Saunat toiminnassa
Olemme hyödyntäneet perjantai-iltaista saunavuoroamme aktiivisesti. Käyttö muutoin näyttää harventuneen maalis- huhti- ja toukokuun aikana.
Hyödynnämme asiaa. Maksaa saman kävi tai ei. Saunatilat ovat hyvin siistit.

Autotalli
Taloyhtiöltä vuokralla. Talvella tallissa kaksi polkupyörää ja talouden käyttöauto. Kesäisin auto on kadun varressa ja polkupyörät sekä kaksi moottoripyörää tallissa. Muut moottoripyörät ovat LCR:mc:n kerholla sekä vuokraamassani harrastetilassa Ylöjärvellä. Aluksi karsastettiin sitä että pidän autoa kadun varressa ja pyöriä tallissa, välillä kolmeakin. Piti selittää että auto on tonnin arvoinen ja pyörät monen tonnin arvoisia. Tämä jonkinverran hiljensi vaatimuksia. Pihassa on monenmonta lämmitystolppaa. Sähköauton lataustolppaa ei ole mutta eiköhän sekin vielä ilmesty...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti