torstai 26. maaliskuuta 2020

Pieni koneistustyö


Moottoripyörän kilpiteline
Teline on sitä tyyppiä joka kiinnitetään taka-akselin mutterin alle.
Puutteena oli se että mutteri mahtui mutta ei mahtunut enää hylsyavain. Toki hylsyn rakenne ja tyyppi ovat ratkaisevassa asemassa. Hylsy osoitettiin. Kyseessä pitkä 27 mm:n konehylsy eli varsin tukeva laite.

Jakopöytä käyttöön
Kilpitelineeseen oli saatava siisti koneistus hylsyn sopimiseksi mutteriin.
Tilaaja ehdotti sorvaamista mutta kyseinen kappale on niin iso että ei mahdu pyörimään sorvissa. Piti turvautua jakopöytään ja jyrsimeen.

Keskitys ja koneistus
Jakopöytä keskitetään kara-akseliin nähden ja sen jälkeen keskitetään työstettävä kappale ja kiinnitetään jakopöytään. Siihen kuluu hetki aikaa varsinkin kun kaikki tarpeellinen ei ollut Verstaan muuton jäljiltä ihan valmiina.

Kiinnitys jakopöytään keskitetysti.

Koneistus jyrsimällä.

Hylsy mahtuu ja jää hieman välystäkin.

Viimeistely
Koska kiinnittämisestä jäi joitain jälkiä pehmeään alumiinikappaleeseen ja siinä oli ennestään pientä muutakin jälkeä niin sipaisin hiomavahaa pintaan ja kiillotin osan hieman edustavammaksi. Kiillotuskone on kätevä laite.

Keveni vaan ei heikennyt
Materiaalia lähti reiän reunoista noin 2,5 mm:ä joka tarkoitti viittä lisämilliä halkaisijaan. Reunaa jäi vielä runsaasti joten rakenne ei mekaanisesti heikentynyt juurikaan.

Pitkä duunitauko
Koska oli varsin pitkä aika kun ei ollut tiloja työkaluille niin koneet olivat kylmässä varastossa. Se näkyy jakopöydässä kevyenä pintaruosteena. Kaikkea ei tullut, näköjään, kunnolla suojatuksi. Muuten laitteet toimivat moitteettomasti.

Kaikella on hintansa
Laitoin koneistuksen hinnaksi xx euroa tai sixpäkin markettilaadun olutta. Sitä en saanut. Vain laatu oli sovittua mutta sitä oli noin 20% enemmän kuin oli pyynti. Kiitos.

Kaipaavat ylläpitohuoltoa
Viimeistään syksyllä keskityn, jos elonpäiviä riittää näin korona-aikoina, koneiden, lähinnä työstökoneiden, sorvin ohella, huoltoon ja kunnostukseen. 
Vaikka ovat edullisia ja hieman karkeatekoisia kiinalaisia laitteita niin toimivat kuitenkin riittävän hyvin että pikkuhommia onnistuu tekemään. Mutta ei sarjatyötä. Siihen nämä ovat aivan liian hitaita pelejä. Ei myöskään vaativaan työstöön vaikka ilmakuvauslaitteiden kamerakiinnikkeitä näillä aikanaan urakoin hiilikuidusta. Ilman aktiivista mittaamista riittävät lähinnä ajoneuvokäyttöön tarkoitettuihin rakenteisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti