sunnuntai 20. lokakuuta 2019

Pistehitsauskone Puuilosta


Harkittu ostos
Ostimme kokeilua ja myöskin kauan ollutta tarvetta varten pienen pistehitsauskoneen. Kone on kannettavaa mallia, jolla tietysti päästään kohteeseen helposti kiinni ja on mukava käyttää myös ihan pöytätyöskentelyssäkin. Pitstone pistehitsauskone.

Vastushitsaus
Pistehitsi on puhekielessä käytetty ja yleisesti tunnettu hitsaustermi. Kyse on kuitenkin vastushitsauksesta jossa kahden metallikappaleen välillä oleva kohta kuumenee puristuksessa kun pieneltä alalta johdetaan suuri virta. Puristuskohta sulaa muodostaen liitoksen. Muitakin vastushitsausmenetelmiä on olemassa. Esim. kiekkohitsaus. Sopii pitkään sarjatyöhön.

Puuilosta iloa hitsaukseen.

Vain ohuille levyille
Kone toimii varsin hyvin teräslevyille (Varsinkin RST.) aina 2 mm:n paksuuteen saakka. Valmistajan maksimi on 1,5 + 1,5 mm:n levy.

Korvaa myös juotoksen
Erityisesti pistehitsausta kaipasimme ohuiden verkkojen, lankojen ja sähköjohteiden (Mm. starttimoottoreiden hiiliharjojen kuparipunokset.) hitsauksiin.
Tässä muutama kuva aiheesta.

Harjoitushitsauksia.

Kokeilua tavalliseen teräkseen ja kuparipunokseen.

Kahta eri metallia yhteen
Muilla tavanomaisilla hitsausmenetelmillä ei kahta eri tyyppistä metallia saa tarttumaan toisiinsa luotettavasti.

Liitos.

Valovirtakone
Kone toimii yksivaihevirralla ja speksien mukaan sen antoteho on 6,6 kW.
Sinänsä näppärää mutta ihan sellaisenaan se ei kaikissa olosuhteissa toimi.

Sulakkeet poksuu
Laitteella yhden pisteen hitsaus kestää noin 0,2-1 sekuntia mutta laitteen ottoteho on niin suuri, että 16A automaattisulake kestää hitsata rauhalliseen tahtiin 2 - 3 pistettä - sitten se napsahtaa auki. Ehkä hidas tulppa-tyyppinen saattaa kestää paremmin.

Tehokkaampaa virtaa
Onneksi verstaalla on mahdollisuus käyttää 20A sulaketta, joka kestää jo varsin hyvin käyttöä. (Huom. ei siis mitään rautanaula-sulakkeita!!!)

Suojavaatetus, maski ja palontorjunta
Aina tietysti pitää huomioida työturvallisuus. Piste- eli vastushitsauksesta lähtee aina yllättäviä kipinäryöppyjä kappaleiden välistä, jotka ovat silmille erittäin pahoja. Samalla syntyy myös tulipalon vaara.

Kipinöintiä voi vähentää
Materiaalin puhtaus, oksidikerroksen poisto, kappaleiden suoruus, jne, vähentää roiskeita. Eli samat säännöt kuin muussakin hitsauksessa.

Ei urakkahommiin
Kaiken kaikkiaan ihan käyttökelpoinen värkki. Eikä tietysti pidä verrata kertaluokkaa kalliimpiin "oikeisiin" pistehitsauskoneisiin.
-Repe-

(Editointi ja linkit: motomatti)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti