keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Ovipumppu kesämökin oveen ja muuta pakollista


Tarpeellinen jo aiemmin
Aiemmin on ovessa ollut sulkumekanismi joka sittemmin on käytössä kulunut ja hajonnut. Yksinkertainen jousilaite.

Perinteinen laite edelleen
Tällä kertaa rakenne hieman muuttui sillä nyt on jousivoimalla toimiva mutta hydraulisesti vaimennettu oven sulkija. Sallii silti tuuletuksen kunhan ovi on käännetty kokonaan auki.

Oven sulkeutumisen tärkeys
Keskikesällä on erinäisiä lentäviä hyönteisiä liikkeellä melko paljon ja osa niistä syövät ihmisiä. Ne eivät ole toivottavia sisätiloissa. Siksi oven pitää sulkeutua helposti, nopeasti ja unohtumatta auki.

Hinta Rauta-Otrassa vajaat 50€.

Kiinnitys
Vain tavanomaisilla ristipääkantaisilla puuruuveilla. Katsotaan tarvitseeko pumpun rungon takana olevan ylälaudan kiinnitystä parantaa myöhemmin.

Hyttysverkkoja
Tarkoitus olisi tehdä oveen verkko-ovi ja viereiseen ikkunaan verkkoikkuna tuuletuksen ja itikoiden vuoksi. Takka saattaa puhaltaa tietyillä säillä savua sisäilmaan. Myös hellesäillä tuuletusta tarvitaan. Puutavaraa, rimaa, pitää hankkia joitakin juoksumetrejä ja tehdä timpurin hommia. Tiedossa höyläystä, sahausta ja pienten ruuvien pyörittelyä.

Räystäskourut täynnä
Syy on mäntyjen. Niitä kasvaa tontilla, ehkä, tarpeettomankin paljon. Neulasia, risuja ja käpyjä on pääasiassa kourujen sisältö. Vuodessa kertyy kourut täyteen. Koivut ja lepät tuovat oman mausteensa lisäksi.

Kourujen tyhjennys
Mukana kulkee taiteltava tikas josta saa muotoilua ns. "teikat" eli tikastyyppi joka nojaa seinään niin että räystäälle pääsee touhuamaan kurkottelematta ja suhteellisen vakaasti.

 Kouru tukossa.

 Kourun tukoksen syylliset.

Tikkaat kourun tyhjennykseen.

Painepesuri mukaan
Suvella otan painepesurin matkaan ja pesen sen kourusuuttimella kourun puhtaammaksi. Se helpottaa omalta osaltaan kourun pysymistä puhtaampana jatkossa kun piintyneempikin lika irtoaa.

Vene myös puhtaaksi
Painepesuri auttaa siinäkin. Sen sijaan venemoottori ei tarvitse huoltoa kunhan akku vain on ladattu.

 Pieni ja hiljainen.

Vähäisin
Ostin pienimmän mahdollisen perämoottorin Puuilon mallistosta. Suunnittelin isompaakin mutta onneksi ostin tämän. Voittaa soutajan kevyesti jo lyhyelläkin taipaleella saati sitten jos matkaa on useampia kilometrejä tai aikaa kuluu kuten uistelussa. Siihen pienet vaihteet ovat soveliaimpia.

Veneen akku latautuu yön aikana täyteen.

Akusta
Tyyppi on käynnistysakku. Se ei ole paras perämoottorikäyttöön. Sillä akuissa on eroja. Käynnistysakun pitää kyetä purkautumaan nopeasti kun taas pitkäaikaisempaan virran säilöntään ja sähköperämoottoriin soveliaampi on hitaasti purkautuva akku. 

Akulla on kaksi käyttöä
Mökillä ei ole aina sähköä sillä se on pitkän ilmajohdon varassa. Ukkonen ja kaatuvat puut, ym. katkovat linjoja kesäaikaan. Akku toimii silloin varavoimalähteenä. Myös ajoneuvot, joilla mökille tullaan saattavat tarvita käynnistysapua. Siksi akku odottaa mökillä täyteen ladattuna.

Tyypillinen veneilymaisema.

Istutuksia.

Helppohoitoisia
Tai ainakin pitäisi olla. Täytyi kysyä hallitukselta mitä kasveja nämä ovat. Sen ainakin kuulin että ovat harvinaisen sitkeähenkisiä. Siniset Karpaattien Kellot.
Kiven päällä satunnaisia mehikasveja. Mahtaisivatko nähdä syksyn? (Osa mehikasveista on elossa vielä kolmen vuoden jälkeen vaikka ei olla peitelty lainkaan talveksi vaan luonnon armoilla kesät talvet. Tämä havainto syksyllä 2021.)

Nurmikon lannoitus
Kesällä 2018 aloitin nurmikon lannoituksen ja jossain määrin tupastavaa tyyppiä oleva nurmikkoruoho ja tavallinen valkoapila ovat vallanneet tilaa sammalilta. Nyt jatkoin lannoittamista miedosti. Nurmikkoa emme mihinkään tarvitse mutta pitää pihan siistimpänä eikä sateella kulkualueet liety niin herkästi. 

Illan viilennyttyä.

Uusi varaava takka
Tehty ja otettu käyttöön kesällä -18. Nyt sitä voi käyttää jo oikeaan lämmitykseen rakenteiden kuivettua. Myös makkaraa on siinä hiillostettu. Säihkysääret ja pattipolvet saavat vain lämmintä hehkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti