torstai 23. toukokuuta 2019

Muovisaastetta


Kävelyllä
Mökin rannasta lähtee polku joka kiertää lahden perukkaa. Nyt se oli hieman hankala kulkea koska järven vesi on varsin korkealla vaikkakin laskenut huippuarvostaan noin 10 senttiä parin viikon aikana. Se on helppo havaita siitä mihin siitepölyrajat ovat asettuneet rantakivien kylkiin.

Ikävä ilmiö
Ei tarvinnut kävellä kuin sata metriä niin olimme tehneet muutaman ällöttävän havainnon: muovijätettä oli vesirajassa melkoisesti.

Poimintaa
Noin kymmenestä havaitusta muovijätteestä kykenimme poimimaan kolme. Osa oli niin hankalassa paikassa että niihin ei joko yltänyt tai saappaanvarresta olisi vesi mennyt sisään. Lisäksi tapaturmavaara liukastumisen suhteen.

Multasäkki, äyskäriksi muotoiltu Mehukattipurkki ja hajonnut vedenlämpömittari.

Muut jäivät
Merkittävimpiä löytöjä joita ei päässyt poimimaan olivat osiksi jo hajonnut 40 litran valkoinen muoviämpäri, sininen pyydysmerkki ja muutama tunnistamaton muovinpala.

Kun vesi on laskenut
Veden pinta voi laskea vielä puoli metriä niin muut havaitut kohteet voi käydä hakemassa pois heinäkuussa kuivin jaloin tai veneellä. Jos ne vielä siellä ovat.

Ei tahallisuutta
En usko että kukaan olisi tahallaan heittänyt nämä tavarat järveen vaan tuuli, kohteen hajoaminen tai vahinko on tavarat saattanneet tuulen viemiksi ja aaltojen kuljettamiksi.

Huolellisuus auttaisi
Voisi ajatella että huolellisesti toimien ja ennakkoon suunnitellen voisi välttyä muoviroskan päätymiseen pikkujärven rannoille. Ties mitä kaikkea on järven pohjassa? Ja järven kymmenissä muissa lahdissa.

Jatkuu myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti