torstai 23. toukokuuta 2019

Mökillä: Tyynelän kuntotarkistus


Valokuvaamalla
Koska vesi oli kylmää, oli korkealla ja kuvaajan ketteryys rajoitettua oli helpoin tapa kuvata kameralla makuultaan ja roikottaa kameraa käsien varassa Tyynelän alle. Kuvia katselemalla voi tehdä tulkintoja Tyynelän kunnosta.

Vesi vasemman jalan ulottuvissa.

Ainoa veden ympäröimä
Muut terassin eli Tyynelän kahdeksasta jalasta eivät yllä veteen ja tämäkin vain hetken keväällä korkean veden aikana. Vesi laskee vielä ainakin 30 senttiä ellei peräti, kuivana kesänä, jopa puoli metriä. Kuvassa näkyy että vesi on ollut ennen kuvanottohetkeä kymmenisen senttiä korkeammallakin. Ilmeisesti joskus jäidenlähdön jälkeen. Neljän vuorokauden aikana, mökillä oleskellesamme, vedenpinta laski noin 10 senttiä lisää joten kulmatolppa on jo "kuivilla" tätä kirjoitettaessa. Jäätkään eivät ole tehneet tuhojaan.

Tyynelän alle kertynyttä orgaanista ainesta.

Lehtiä, risuja ja neulasia
Asiaa pitää seurata sillä orgaaninen tavara helposti säilöö kosteutta ja aiheuttaa puurakenteelle sieni-infektion mädättävän vaikutuksen. Varsinkin jos se pääsee suoraan kosketukseen puurakenteen kanssa.

Kallio ylempänä takakulman tietämin.

Ryömintätila
Pitänee nöyrtyä heinäkuussa konttaamaan harjan kanssa Tyynelän alle ja huiskia ylimääräinen kosteutta sitova materia pois rakenteita hautomasta. Tai jos tulee kesävieraita niin homma olisi heille sopiva iltapäivän puhde.

Maalaus
Kansi ja kaiteet on maalattu öljymaalilla. Sen sijaan alla oleva tukirakenne on käsitelty kuultomaalilla joka sallii puun "hengittämisen". Jos puu kastuu niin se myös kuivuu. Riippuu ympäristön kosteudesta.
Valkoinen öljymaali ei juuri hengitä mutta vahvaa maalausta on vain rakenteen yläpinnoissa.

Syksyllä 2021
Tekemäni tarkastuksen perusteella ei ollut havaittavissa merkittäviä puutteita rakenteiden kunnossa. Kariketta eli puiden lehtiä, neulasia, käpyjä, pieniä oksia ja hieman sammaltakin on Tyynelän alle kertynyt. Lisäksi jostain kohdin yläpinnoista on maalia irronnut. Paikkamaalia on hankittu eli keväällä tai kesällä -22 pitää tehdä jälleen siivousta Tyynelän alla ja päällipuolella paikkamaalausta kunhan säätila vain sallii. Eli kevyttä askartelua.

Lisää oleskelutilaa
Toinen patio on maalla Mökin edustalla ja se on esteetön eli siihen pääsee huonompijalkainenkin tai pyörätuolilla rullailemalla. Siinä on runsaasti avointa tilaa ja istumapaikkoja löytyy noin kymmenelle hengelle sekä vielä vanha keinu joka sekin sijaitsee patiolla. Pinta-alaa on noin 20 neliötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti