tiistai 21. toukokuuta 2019

Kesämökille näpertelemään


Kirves, saha ja höylä haltuun
Kirvesmiehen taitoja olen tarvinnut melko harvoin mutta kohdalle sattuneella vaimon suvun mökillä on ollut hyvä opiskella.

Kuistin alaniska lahonnut
Saman piirun varassa on kuistin päädyn katonkannatinpylväät sekä itse kuisti. Vaatii välittömiä toimenpiteitä.

Lahoa puuta noin 75 cm matkalla.

Ei täysin mätä
Pahimmillaan kyseinen kuistin reunapiiru, 4 x 5 tuumaa oli lahonnut 2 1/4 tuuman paksuudelta mutta ei koko leveydeltään. Pahin laho kohta oli nurkkapylvään alla.

Pellitetty
Nurkan ympäri oli naulattu peltilevy. Syykin siihen selvisi: peitelty sitä että alin piiru oli jäänyt liian lyhyeksi. Pelti, näkyy yllä olevassa kuvassa, on säilönyt hyvin kosteutta nurkassa. Onneksi muut piirut eivät olleet päistään mädäntyneet.

Tunkilla nostaen
Nurkkatolppaa piti nostaa muutama millimerti että pääsen työstämään tolpan alta lahon puun pois.

Nosto tunkilla ja naulojen katkaisu.

Rautasahalla sahaten
En ryhtynyt vääntämään tolpan alapäästä nauloja pois sillä saattaisivat olla kovinkin lujassa. Olisi tullut tarpeettomia kolhuja.

Pahalta näyttää.

Lahoa poistettu.

Lahoa löytyy
Nurkasta päin mitaten lahoa on hieman yli kaksi tuumaa paksusti vain tolpan alapuolella kapealla alalla. Se on varsin siedettävää koska noin metrin mittainen korvaava osa kantaa kyllä nurkan painon koska osa alkuperäisestäkin puusta on vielä kovaa.

Veistoa tarkasti
Laitoin parilla ruuvilla piirun kylkeen linjalaudan etten veistäisi vanhingossa piirun kylkeen ehjään kohtaan. Suorakulman ja linjalaudan avulla veistin kirveellä tasopintaa korjauksen vaativan metrin verran. Höylällä pääsi viimeistelemään vain osan matkaa.

Suoraan veistetty.

Kaikki laho poistettu
Annoin leikkauksen kuivaa jonkin aikaa ennen uuden puun kiinnitystä korjauskohtaan. Joka tapauksessa päätyyn jää aukko josta kosteus pääsee pois siltä alalta missä mätää on ollut. Vaaleanruskea on lahoa mutta punaruskea raita on pihkainen kohta. Se ei ainakaan lahoa helposti.

Korjaus tehty.

Maalaus myöhemmin
Korjauskohta saa kuivua kuukauden päivät ja siihen mennessä löytänen samaa sävyä olevaa maalia jolla sipaista korjauskohta ja tehdä siitä vettä hylkivä. Myös kiinnitys vahvenee muutamalla ruuvilla.

Ei pellitetä uudelleen
Nurkaan ei tule peltiä enää. Korjaan ulkonäön vielä ennen maalausta laittamalla lyhyeksi jääneen piirun päähän hieman puuta parilla pikku ruuvilla.

Standardeissa eroa
Siihen aikaan, seitsemänkymmentäluvulla, käytettiin tuumamittoja kun mökkiä on rakennettu ja neljä tuumaa leveä piiru on noin kolme milliä leveämpää kuin nykyään myytävä satamillinen piiru. (Tällä kertaa "pattinkia" eli 100 x 50 mm:n puutavaraa entiseltä nimeltään kakkosnelosta.) Siksi korjauskohtaan jäi pieni leveysero. Lujuuteen sillä ei liene vaikutusta. Nämä ovat vain metallimiehen huomioita eikä ammattitimpuri kiinnittäisi asiaan mitään huomiota.

Kauanko kestää
Sitä sopii kysyä. Toisaalta teen oman päätelmäni mukaan. Elänkö vielä viisi vai kymmenen vuotta liikuntakykyisenä ja aktiivisena puutöihin? Tämä kestää maalattuna varmasti mainitut vuodet. Joku muu paikka, suurella todennäköisyydellä, teettää remonttia sitä ennen mökin vakioduunien ohella. Eipä tarvitse vetää pelkästään keskikaljaa ja aurinkoa nahkaan kaiken aikaa kun on fyysistä ja vähä-älyä vaativaa tekemistä. 

Kolme päivää
Tällä kertaa oli aikaa vain perjantaista tiistaihin eli kolme täyttä päivää ajopäivineen. Perjantai ja tiistai meni matkoihin. Edestakaisin noin 800 kilometriä.

Suvemmalla
Pyrin olemaan pari viikkoa tulevan kesän aikana mökillä. Vaimo ei ehdi ehkä kuin viikoksi ja myöhemmin syksyllä pariksi päiväksi kuten nytkin.

Tekemistä mökillä
Kaikenlaista näpräämistä on kiikarissa. On eri asia pääsenkö tekemään suunniteltuja asioita vai tuleeko jotain ihan muuta ajankulua eläkeläisen mieleen tai muuta juttua mökin kiinteistön suhteen.

Vajan lattian vajoaman suoristus
Siinä suurin toimi on vajan totaalinen tyhjennys ja hyllystöjen purkaminen ja takaisin kasaaminen. Lattia on painunut liki kymmenen senttiä takaosastaan. Tunkin voimin rakenne nousee takaisin. Sinänsä erikoinen mutta näköjään yleinen tapa Savossa tehdä lattia erikseen omille kivijaloilleen riippumatta itse rakennuksen rungosta. Tätä ratkaisua olen nähnyt muuallakin. En vain tiedä syytä vielä. Samassa rakennuksessa olevan huussin lattia sen sijaan on kiinni muussa rakenteessa ja varsin suorassa.

Jatkuu heinäkuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti