tiistai 21. toukokuuta 2019

Kesämökki kesäkuntoon jälleen kerran


Isoin vakiohomma
Vesipumpun ja vesijohdon asennus on jokakeväinen rupeama. Tämä pumppu on mökin historian toinen vesiautomaatti. Edellinen kesti reilut viisitoista vuotta. Sitä ennen oli kantovesi. Siihen suuntaan lainsäätäjä asiaa vie nytkin.

Laki kieltää vesijohdon
Tämä vuosi on viimeinen kun ilman jätteidenkäsittelyä olevaan mökkiin saa vetää veden keittiön hanaan ja saunan suihkuun. Siirtymäkausi loppuu tämän vuoden lokakuun alussa.

Vesiautomaatti paikoilleen
Kaupunkiasunnon autotallissa talvehtinut pumppu siirtyi pakun tavaratilassa noin 400 kilometriä koilliseen.

Liittimet kiinni
Laite pesii kesät kuistin alla. Sinne se asentui nytkin. Pari rumaa sanaa tuli julkaistuksi paikallisesti koska paikka on ahdas, hankala ja vaatii omituisia työasentoja.

Tarpeelliset välineet.

Voimavälineitä
Työkalut kuuluvat mökin vakiovarustukseen. Tarpeelliset joka vuosi. Appiukkovainaan aikana hankittuja. Arvostan.

Pumppu juuri asennettuna.

Siitepölyä vedessä.

Veden laatu
On juomakelpoista vaikkakin hieman ruskeaa. Tyypillistä isojen metsien ja soiden keskellä olevissa keskikokoisissa järvissä. Tähän aikaan on kuusen siitepölyä vedessä. Sitten haavan siemeniä ja männyn siitepölyä. Heinäkuussa veden pinta saa rauhan.

Pelkkä ruuvaaminen ei riitä
Letkujen ja putken kytkeminen on perustoimi. Sen lisäksi on imupuolen putki täytettävä kokonaan vedellä että pumppu kykenisi sitä imemään. Tämä pumppu ei kykene ilman pumppaamiseen. 

Vesijohto vesistössä.

Kelluke, pohjaventtiili ja putki
Kelluke vaihtui mustasta valkoiseen sillä vanha kellukepönttö on jo niin kovettunut että on lähellä särkymistä. Ehkä valkoinen kestää paremmin uv-säteilyä.

Järjestely
Kelluke kannattelee noin metrin pohjan yläpuolella pohjaventtiiliä. Painona on möykky betonia järven pohjassa joka vetää osan kelluketta pinnan alle. Kuvassa putki on jo täynnä vettä eli se kelluu veden pinnan tasossa eikä yläpuolella kuten tyhjä putki. 

Vaimo ja soutaminen
Ilman soutajaa homma ei onnistu sillä mutkalle taipuvainen putki pitää vetää suoraksi ja voimanlähteenä airoissa toimii puoliso. Taidot ja hermojen pitävyys tulee tässä asiassa erityisen tärkeiksi. Muuten tulee riita. Kuten tavallista.
 
Imuputken esitäyttö
Kun imuputki on vesistössä niin se pitää täyttää. Siihen tarvitaan pölynimuri. Imupuolen putki irti pumpusta ja imurin muodostaman alipaineen voimalla pohjaventtiilin läppä aukeaa ja veden pinnalla kelluvan putken osan saa täyttymään. Koska imuilma ei kierrä toimenpiteen aikana imurin moottoria jäähdyttämässä pitää imurin antaa vetää välillä henkeä eli käydä itsekseen ilman kuormaa. Imurin imu ei riitä nostamaan vettä juurikaan rantaviivasta pidemmälle vaan loppuosuus pitää täyttää kastelukannulla täyteen. Sitten putki pumppuun kiinni ja toivoa että pumppu alkaisi vetämään järvivettä innolla. Toisinaan täytyy täyttöä hieman uusia. Mutta aina on saatu pumppu pumppaamaan saman iltapäivän aikana.

Perämoottorista ei ole apua
Soutuvene toimii paremmin soutamalla eukon toimesta asennusasioissa. Muutoin moottorilla ajaminen on varsin leppoisaa. Tällä kertaa teimme muutaman tunnin reissun lähivesillä. Matkalla kävimme kyläilemässä. Mukavia juttuja siellä. Liki helteinen sää.

Vene- ja veneilysää toukokuussa 2019.

Vene on likainen
Ensi kerralla painepesuri mukaan niin venekin on jälleen valkoinen. Muuhunkin pesuria tarvitaan. Auton ulkopinta pitää siistiä sekä räystäskourut putsata. Pihan laatoituskaan ei pesua pelkää.

Paljon kokenut
Kertoo veneen pohja ja laidat. Monta korjausta on tehty. Periaatteessa lasikuituvene on liki ikuinen kunhan sitä huoltaa ja korjaa matkan aikana syntyneet viat. Tai ei kolhi käytettäessä. Lasikuitu, hartsi ja gelcoat ovat kunnostusaineet. Muunmuassa Biltema ja liki kaikki rautakaupat aineita myyvät kuten myös veneliikkeet mutta kovemmalla hinnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti