tiistai 19. helmikuuta 2019

Uusi harrastetila eli Verstas


Asia ratkesi
Sain verstastilan Ylöjärveltä upouudesta kiinteistöstä 19.02.2019. Nosto-ovi ja katutaso. Maalattu betonilattia. Lämpötila 16 - 18 astetta lattialämmityksellä. Valaistus toistaiseksi puuttuu mutta viemäröinti ja vesipiste on. Samoin WC. Ulkopuolella riittävän iso asfaltoitu parkkialue.
Vuokran maksu alkaa maaliskuun alusta. Avaimen saan ehkä aikaisemmin.

Ei tarvitse olla yksin
Samoissa tiloissa harrastaa ja työskentelee samanhenkistä väkeä. Toki nuorempia kuin minä. Varmaan myös innokkaampia. Kerrosta ylempänä on erään moottoripyöräkerhon toimitila kahvioineen. Naapurinani on jonkin sortin yrittäjä. En ole vielä tavannut enkä toimialaansa tiedä.

Lupa työstää
Paikassa saa hitsata, sorvata, takoa, leikata, valaa ja tehdä muitakin tavanomaisia metallialan töitä. Koneita on itselläni moninaisiin hommiin mutta vain tärkeimmät mahtuvat tähän toimintatilaan.

Koneet
Hitsauskone, sorvi, jyrsin, pyöränostin, prässi, pylväsporakone, pesupöytä, kiillotuskone ja smirkeli ovat pakollisia tarvekaluja. Muita koneita jos mahtuu.

Käsityökalut
Työkalupakit ja työkaluvaunu ovat pakolliset. Lisäksi sähkötyövälineet ja paineilmatyökalut. Jälkimmäinen on hankalaa kun pitäisi olla isotuottoinen kompressori. Ehkä aika hoitaa asian.

Uuden "toimitilan" suunnittelua
Tilaa ei ole rajattu. Suoritan rajaamisen hieman yli 2 metriä korkeilla varastohyllyillä. Tilaa on noin 18 neliömetriä. WC ja kaksi viemäriputkea lohkaisee kulman toisesta päästä. Varastohyllyjen takapintaan pitänee laittaa jonkinlaiset levyt ainakin osalle alueesta.
Sorvin sijoitus hieman askarruttaa koska se tarvitsisi seinän tai ainakin levyn taakseen etteivät lastut leviä ympäriinsä. Laitteiden sijoittelu määrittelee valaistuksen sijainnit. Paljon tulee kohdevaloja. Käyttöön otan led-valaistuksen.
Myös nostopuomin sijoittelusta käytiin jo keskusteluja. Mutta sitä ei ole suunniteltu raskaisiin nostoihin. Ei edes kokonaisen moottoripyörän vaan vain osien nostaminen onnistuu.

Mitä pystyy tai ei pysty tekemään
Koska likikään kaikkia laitteitani en tähän tilaan saa niin se vaikuttaa siihen mitä voi tehdä.

Ompelukone ei mahdu
Iso teollisuusompelukone saa lähteä ensimmäisenä eli satuloiden muokkaaminen tai valmistus kapenee runsaasti omin toimin.

Nostin on välttämätön
Pyöränostin mahtuu mutta ei paljoa enempää isoja kaluja kun sorvi ja jyrsin vievät omat tilansa.

Osien peseminen
Iso pesupöytä voi olla myös hankala juttu. Se syö lattiapintaa noin yhden neliömetrin. Se on kuitenkin itsenäinen laite joka toimii sähköllä ja pumppaa pesuaineen altaaseen ja suodattaa sen uudelleen käyttöä varten.

Suuri ja mahtava
Hiekka- ja lasikuulapuhalluskaappi on myös ongelmallinen kokonsa vuoksi. Se tarvitsee kaksi neliömetriä tilaa ja ison kompressorin sekä teollisuuspölynimurin toimiakseeen.

Paineilma
Joudun ehkä tyytymään renkaantäyttökompressorin kokoiseen laitteeseen kun tarvitsen paineilmaa.

Ei maalaamoa
Maalaustyöt joudun teettämään muualla. Kesäkaudella onnistuu spray-maalaus ulkona tyynellä säällä. Rakennuksen edustalle tulee katos myöhemmin.

Normihommat ok
Rengastyöt ja tasapainotus sujunevat kuten ennenkin.

Huollot onnistuu
Pyöränostimen ansiosta pystyy tekemään normaaleja huoltoja ja asennustöitä.

Sorvi ja jyrsin
Myös koneistus sujunee kuten hitsauskin.
Pintakäsittelyt ja monet kevyemmät työt uhkaavat jäävät tekemättömiksi.

Pitää olla jossain varasto
Jonkilainen varasto pitää hankkia. Toki osasta tavaroista voin luopua myymällä tai romuttamalla. Silti jää tavaraa jota tarvitaan suunnittelemiini tuleviin projekteihin. Loput saa jakaa perikunta.

Saatan tarvita apua
Isojen laitteiden siirto kuten sorvi ja pyöränostin vaativat apuvoimia. Samoin joidenkin muidenkin kohteiden siirtelyyn. Ja tietysti seuraksi.

21.02.2019
Ensimmäinen pieni muuttokuorma siirtyi uuteen tilaan. Työpöytä, viilapenkki ja pölynimuri.

Hyllytilaa
IKH:sta kävin ostamassa jämäkän hyllykön. Samaa sarjaa jota minulla oli aiemminkin jo useita kymmeniä hyllymetrejä. Samasta paikasta ostin pari led-yleisvalaisinta. Putkimallia. Lisääkin lamppuja tarvitaan mutta myöhemmin.

Matinpäivänä
Pikku kuorma varastossa olleita työkaluja siirtyi uusiin tiloihin. Muunmuassa prässi. Nyt on paikalla työpöydän ohella myös smirkeli, paineilmaletkuja, 230V jatkojohto, satunnaisia työkaluja, iso kulmahiomakone ja muutamia pikkukaluja.

Seuraavaksi
Hyllyjä ja lisää hyllyjä. Yksi lisähyllysetti on ostettuna ja kun saan sen pystytetyksi siirtyy tarpeellisimman pään tarvikkeita kyseiseen hyllykköön. Asiaa jarruttaa että tilojen rakentaminen on vielä kesken.
Lisäksi on neljä tai viisi samanlaista hyllysettiä jatkoksi.
Pikkutavaroille voisi hankkia pari kappaletta lisää näitä pikkuhyllyjä. Niihin voi sijoittaa valikoimalokerikkoja melkoisen määrän.

Seuraavaksi myös kuvia
Kunhan saan jotain näkyvää eli hyllyjä riviin riittävästi, työpöydän paikalleen ja muutkin kapineet sinne minne ne kuuluvat vaikka en vielä tiedä että minne. Layout ei ole vielä aivan selvillä. Historia on osoittanut että kaikki järjestyy aina jotenkin.

Jatkuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti