lauantai 1. joulukuuta 2018

Vanhaan kameraan uusi muistikortti

Vertailua
Olympus Tough on taistellut maailmaa vastaan erinomaisesti. Edellinen kamera Canon, vaikka oli kalliimpi, ei pärjännyt prätkähommissa ollenkaan näin hyvin. Vain pari vuotta ja särkyi. Ero lienee rakenteessa. Canon ei ollut tiivis vettä ja likaa kohtaan ja siinä oli ulkoinen zoom joka päästi sisäänsä likaa ja siksi vaurioitui.

Canon oli yli kaksi kertaa kalliimpi ja siinä oli teknisiä ominaisuuksia joita en tarvinnut. Olisi pitänyt tajuta heti että kovaan käyttöön pitää olla järeämpää tekniikkaa eikä turhia toimintoja. Piirtokyky ja valovoima ovat tärkeimmät sekä lähikuvausmahdollisuus. Siis noin 10 cm päässä kohteesta.

Kuvankäsittelyohjelma avuksi
Käytännössä kohtuullisen kuvanlaadun omaavan kameran kuvia voi muokata lisää haluttuun suuntaan kuvankäsittelyohjelmilla. Kuvan laatua, lähinnä yli- tai alivalotusta tai värejä voi muuttaa varsin runsaasti. Liikaa ei kannata sillä kuvat muuttuvat helposti luonnottomiksi. Käytän usein vain valmiita automaattitoimintoja kuvan väritasapainon, valoisuuden ja kontrastin saamiseksi miellyttäväksi. Lisäksi se on kivaa iltanäpertelyä.

Olympuksessa zoom on sisäänrakennettu ja sillä olen ottanut kuvia kohta kymmenen vuotta niin reissuissa kuin Tallilla ja Kerholla kun on tullut tehtyä jotain mielestäni tähdellistä jonka haluan tallentaa.
Olympus kestää iskuja, muutaman metrin vettä yläpuolellaan sekä on myös pölytiivis. Runko on valettua alumiinia ja nupit muotoja kumilevyssä.

Ikä näkyy
Kamera on myös harmaantunut vanhetessaan sillä sininen eloksointi on kulunut nurkista ja niistä paikoista pois joita aktiivisemmin pidellään. Väittäisin hyväksi ostokseksi. Vikoja ei ole ollut.

Olympus Tough

Aktiivikäytössä
Olympuksen hankintahinta oli 99,90€. Sen jälkeen se on ollut mukana liki joka päivä ja öisinkin. Päivittäin tulee otettua kuvia. Lisäksi jaksan niitä valikoida, muokata ja laittaa muistitikulle, tai muuhun kohteeseen talteen. Tietenkin myös blogikirjoituksien kuvitukseksi.

Tilavampi muistikortti
Oheen piti hankkia muistikortti. Kaupan henkilökunnalta meni hetken aikaa tutkia pystyykö tämä kamera operoimaan isompaa muistikorttia kuin 8GB. Selvisi että pystyy. Tuo vanha kortti on siis ollut kameran uutuudesta asti käytössä ja siitä on tiedosto siirretty vuosittan jonnekin muualle muistiin ja jatkettu siten käyttöä. Koskaan se ei ole tullut täyteen kesken vuoden. Vaikka otankin kuvat kameran maksimiresoluutiolla. Vasta kuvia käsitellessäni yksittäin säädän resoluutiota kuvan käyttötarkoituksen mukaan. Samalla nimeän kuvat.

Kuvien lukumäärä
Tähän mennessä, pelkästään vuonna 2018, on kertynyt kuvia noin 7000 kpl. Määrä on nyt alhaisempi kuin aiempina vuosina sillä nyt ei ole omaa verstasta tai tallia käytössä. Siksi projekteja ei ole. Vain huolto- ja matkajuttuja sekä satunnaisia kuvia mielenkiintoisista asioista.Kaikki kuvat eivät ole onnistuneita ja usein yhdestä kohteesta on monia kuvia joista vain muutama tai yksi otetaan käyttöön.

Filmauksesta
Liikkuvan kuvan käytöstä en kovin pidä. Yliarvostettua on se ja lisäksi ohjaa helposti pois itse asian ytimestä. Pitäisi olla elokuvaohjaaja joka osaa asian. Still-kuviksihan näitä nykyään kutsutaan erona elävästä kuvasta. Youtube on täynnä toistaitoisten tylsiä yritelmiä. Sinänsä hyvä että yritetään mutta ei niitä kärsi katsoa. Isoja päitä ja paljon selostusta.

 
 Vuosikymmenen vanha kortti.

Vanha muistikortti
8GB:n kortti oli jo hajonnut osiinsa ja korjattu teipillä. Syynä se että olin ottanut sen kamerasta pois ja tökännyt tietokoneen kortinlukijaan useasti. Sen jälkeen olen käyttänyt välijohtoa kortin lukemiseen kun kortti on kamerassa paikoillaan. En ole siirtänyt kuvia tietokoneen muistiin.

Jos kamera kestää ottaa uuden muistikortin täyteen kuvia on kamera varmasti hintansa edestä tehnyt töitä. Se kun on neljä kertaa "tilavampi" kuin vanha.

Vanhempaa tekniikkaa
Aikanaan minulla oli samassa tarkoituksessa kinofilmikamera. Sen tallennuskapasiteetti oli 36 kuvaa maksimissaan kerralla. Lisäksi kuvien kehittäminen dioiksi tai paperikuviksi maksoi enemmän per filmi kuin mitä nyt maksaa muistikortti. Kehityskin kehittyy. Tosin kinojärkkäri on edelleenkin kunnossa ja siihen saa ostetuksi filmiä ja kehityspalvelukin on olemassa. Formaatti ei ole kadonnut minnekään.

Uuden muistikortin tietoja.

Tämän "tilavuuden" omaavaa muistikorttia Olympuksen tekniikka osaa hyödyntää. Ei isompia sanoivat kauppaliikkeen pojat. Olisihan noita ollut toiselle sadalle gigalle asti. Paljon mahtuu pieneen tilaan.

Tallennusformaatti tämän ja tulevien vuosien kuville.

Muistikortti useamman vuoden käyttöön
Piti valita fyysisesti isokokoinen muistitikku sillä sen kylkeen on helppo laittaa Dymotarra selitykseksi mitä se tulee sisältämään. Toistaiseksi kirjoitin on muuttojuttujen vuoksi kadoksissa mutta löytynee ajan kanssa. Korjaus: löytyipä äkkiä.
Autotallin hyllyssä hieman katveessa vain. Nyt se on pyyhitty puhtaaksi pölyistä ja liitetty olohuoneen kalustukseen. No jaa, kirjahyllyn alatason "sekalaiset romppeet"-laatikkoon. Rouvan toivomuksesta. Ei vissiin sovi kristallien väliin.

Dymokirjoitin.

Dymo
Jos olette tottuneet qwerty-näppäimistöön niin älkää ikinä ostako abc-näppäimmistöllä varustettua kirjoitinta. Tällä ei tule kuin virheitä ja aikaa kuluu napikoiden etsintään. Onneksi tässä laitteessa voi tarkistaa puhtaaksikirjoituksen ennen tulostusta. Muutoin monipuolinen laite. Isoa ja pientä kirjainta, numeroita ja muutama erikoismerkkikin sekä useampi kirjasinkoko sekä lihavoitua tekstiä. Nauhalaatuja on  montaa lajia. Oppii kunhan vain käyttää. Nyt meni sormi suuhun kun en ollut vuosiin käyttänyt.

Silmälasit sököt
Tappioitta tämäkään ei mennyt. Silmäklaseista putosi linssi ja sitä ennen ruuvi. Vain linssi on tallessa. Pahus.

Särkyneet silmittimet.

Ruuvithan yleensä irtoavat tärinän vaikutuksesta mutta ei viime aikoina ole ollut mandoliinikrapulaa tai muuta vatkausta. Ihme juttu.

Inkiväärin makuinen limonaati.

Harmit pois
Hyvä saunareissulle tai rauhoittamaan hermostoa tai jopa aktiiviseen käyttöön. Ei maistu pahalle edes aamusella. Tämä ei ole mainos vaan toteamus. Älkää missään tapauksessa edes ajatelko!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti