keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Perintöpiironki


Lainaksi
Rouvan astioiden säilyttämiseen tuli talouteen, tosin vain määräämättömän pitkäksi aikaa, vanhanajan salin kalustoon kuuluva piironki. Hyvin yleinen 1900-luvun alun talouksissa maaseudulla.

Sukuperintöä
Piirongin omistaa eräs veljistäni ja hänellä vaimoineen on meneillään muutto maalta kaupunkiin niin on ilmeisesti osoittautunut että piironki ei kuulu uuden asunnon kalusteisiin seitsemännessä kerroksessa kattohuoneistossa.

Olohuoneen ovensuuhun
Koska hyväkuntoinen joskin aikaa nähnyt ja nuhjautunut piironki olisi ollut vaarassa jäädä ulkotiloihin niin rouvan kanssa arvelimme että voimme sen adoptoida. Nyt se seisoo olohuoneen näköalapaikalla.

Pianomiehet avuksi
Omat keinot sen siirtoon eivät riittäneet. Jos piirongin yläosa olisi ollut irrotettava olisi se mahtunut mukaan omaan pikkupakuun kahtena kappaleena mutta kun asian laita ei näin ollut jouduttiin turvautumaan erikoistuneen pianoja kuljettavan liikkeen apuun. Painoa piirongilla kun on noin 150 kg niin se ei ihan helposti siirry. Mutta rahalla siirtyi rappuja myöden kuudenteen kerrokseen. Kaksi riskiä miestä kantoi piirongin yhdellä pysähdyksellä olohuoneeseen asti. Hakumatkaa oli noin 50 km suuntaansa eikä noutajat eksyneet kuin kerran.

Piironki kalustettuna.

Lasit suojassa lasikaapissa.

Myös konjakinlämmitin siirtyi hyvin otolliseen paikkaan.

Ajan patinaa
Takana oleva peili on heijastanut maailmaa pitkän aikaa ja on sen myötä sameutunut. Niin kutsuttu hopeointi on päässyt kärsimään. Läikät peilissä eivät ole likaa vaan hopeoinnissa on vikaa. Se ei suinkaan vähennä sen arvoa vaan kuvastaa aikaansa edelleen.

Pysyy käytetyn näköisenä
Myös lakkaus on vuosisadan saatossa kulunut suurelta osin pois. Saa olla edelleenkin kulunut. Uusintalakkausta ei tulla tekemään ihan kevein perustein.

Pieniä puutteita
Varaosia pitää katsella. Ainakin yksi ovien vedikkeistä on vikaantunut. Kunhan löytyy tarpeeksi samanlainen osa tai teen sellaisen itse niin piironki on varsin täydellisessä kunnossa. Myös avaimet ovat kadonneet.

Yksi ruma kaappi lähti kiertoon
Muualta vapautui kaappitilaa varsin reilusti ja samalla eräät tavarat saivat oman näköalapaikkansa. Taas mahtuu huusholliin lisää tarpeellista tavaraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti